ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

κατάλογος

Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας (Ενετικά: Fortezza Vecchia) είναι χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους (Κορυφαί, Koryphai) και αποτελεί το ανατολικό άκρο της Πόλης. Μετά τον 6ο αιώνα η τοποθεσία οχυρώνεται και αποκτά τους πρώτους κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι επιζήσαντες Κερκυραίοι μετά τις καταστροφές της αρχαίας Πόλης, έτσι, αποτέλεσε την Πόλη της Κέρκυρας. από τον 11ο έως τον 15ο αιώνα. Ενώ από τον 16ο αιώνα η Πόλη έχει διαμορφώσει περίπου τη σημερινή της μορφή και το Παλαιό Φρούριο μετατράπηκε σε στρατιωτικό χώρο. Το σύγχρονο όνομα της πόλης με λατινική μορφή “Corfu” προέρχεται από τη Βυζαντινή λέξη “Κορυφώ” (Koryphō, Corypho) που σημαίνει «πόλη των κορυφών», το οποίο είναι αναφορά στις δύο κορυφές του φρουρίου.

Οι οχυρώσεις κατασκευάστηκαν μέσα σε ένα σημαντικό ιστορικά διάστημα περίπου 15 αιώνων . Στο διάστημα αυτό ξεχωρίζουν τρεις ιδιαίτερες ιστορικές φάσεις. Η Βυζαντινή περίοδος, κατά την οποία οχυρώθηκε ο Ανατολικός λόφος (Castel Vecchio), η Πρώιμη Ενετική περίοδος όταν η χερσόνησος μετατράπηκε σε νησί και οχυρώθηκε ο Δυτικός λόφος (Castel Nuovo) και η Ύστερη Ενετική όταν συμπληρώθηκαν τα οχυρωματικά έργα και έλαβαν τη τωρινή τους μορφή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα σύγχρονη απειλή της εποχής, τα κανόνια.[1]

IMG_5173

IMG_5818

Τότε ισοπεδώθηκαν τα κτίσματα μπροστά στο Παλαιό Φρούριο και κατασκευάστηκε η επιβλητική «Πλατεία Σπιανάδα”, στην οποία βρίσκεται έως σήμερα η είσοδος του. Παρόλο που ποτέ κανείς δε κατάφερε να καταλάβει αυτό το αριστούργημα στρατιωτικής υπεροχής, πολλές και διαφορετικές σημαίες κυμάτισαν στη κορυφή του, αποτέλεσμα των αλλαγών που συντελέστηκαν στην Ευρώπη. Χάρη σ’ αυτή την εξέλιξη, όλοι κατάφεραν να αφήσουν το σημάδι τους Βυζαντινοί, Ενετοί, Γάλλοι, Ρώσοι, Άγγλοι, Έλληνες, Ιταλοί, Γερμανοί, και να συνθέσουν αυτό το ιδιαίτερο κόσμημα της Κέρκυρας.

 

 IMG_5831

IMG_5301

IMG_5878

Επιμέλεια άρθρου :        ΑΜΑΛΙΑ ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ   ,  ΑΜΑΛΙΑ ΓΚΕΚΑ

Φωτογραφίες από την επίσκεψη στην Κέρκυρα του 3ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου : ΣΟΦΙΑ ΜΕΡΤΖΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

Top