Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου – Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα

 

 prosopsi-mouseiou_Image

Τα Ανάκτορα την περίοδο της Αγγλοκρατίας 1814-1864

 

Τα Ανάκτορα των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Σπιανάδας, της πλατείας του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κέρκυρας. Αποτελούν το μεγαλύτερο και σημαντικότερα οικοδόμημα της περιόδου της Αγγλοκρατίας στα Επτάνησα, που ξεκινά το 1814 και λήγει το 1864 με την  Ένωση τους με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Την εντολή για την ανέγερση των Ανακτόρων έδωσε ο Ύπατος Βρετανός Αρμοστής Sir Thomas Maitland για να στεγάσουν την πολυτελή προσωπική του κατοικία και το διοικητικό κέντρο της Αρμοστείας, που μέχρι τότε έδρευε στο Παλαιό Φρούριο. Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα θα συστεγάζονταν η Ιόνιος Γερουσία και η Ιόνιος Βουλή, τα δύο θεσμικά όργανα που συμβόλιζαν την αυτοδυναμία των Ιόνιων Νησιών, με σκοπό να βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχό του. Παράλληλα τα Ανάκτορα θα αποτελούσαν την έδρα του νέου Τάγματος των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, που ιδρύθηκε το 1818 με πρωτοβουλία του Maitland και από το οποίο έλαβαν την επίσημη ονομασία «Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου».

Η δημιουργία αυτού του οικοδομήματος, που εξυπηρετούσε την συγκεντρωτική διοίκηση της βρετανικής αυτοκρατορίας στην περιοχή και συμβόλιζε την παντοδυναμία του Αρμοστή, ανατέθηκε στον Sir George Whitmore. Ο Whitmore, μηχανικός του βρετανικού στρατού και αρχιτέκτονας, σχεδίασε ένα νεοκλασικό κτίσμα ρυθμού Αντιβασιλείας (Regency Style). Ακολουθώντας τις αρχές του νεοπαλλαδιανισμού και της αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής τέχνης που επικρατούσαν στην Αγγλία, εφάρμοσε ένα συγκερασμό στοιχείων της ρωμαϊκής και αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Το κτίριο χτίστηκε εξολοκλήρου από μαλτέζικο πωρόλιθο, που μεταφέρθηκε μαζί με εξειδικευμένους τεχνίτες από τη Μάλτα.
Σήμερα στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας.

asia1

Ιδρύθηκε το 1928, ως Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης, με αφορμή τη δωρεά της σινοϊαπωνικής συλλογής του Γρηγορίου Μάνου. Έκτοτε, το Μουσείο λειτούργησε σαν πόλος έλξης, προσελκύοντας και πολλές άλλες δωρεές, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει περίπου 15.000 αντικείμενα ασιατικής τέχνης από ιδιωτικές συλλογές και δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων. Ιδιαίτερα η δωρεά Χατζηβασιλείου το 1973 με την προσθήκη 400 έργων από την Ινδία, το Πακιστάν, το Θιβέτ, το Σιάμ και την Νοτιανατολική Ασία, άλλαξε τον αυστηρά σινοϊαπωνικό χαρακτήρα του Μουσείου και οδήγησε στη μετονομασία του σε Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

asia2

asia5

asia6

Σήμερα το Μουσείο έχει παγκόσμα αναγνωρισιμότητα, με αποτέλεσμα σπάνια έργα των συλλογών του να παρουσιάζονται σε διεθνείς εκθέσεις. Η πιο πρόσφατη πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο στο “Tokyo Metropolitan Edo – Tokyo Museum” το καλοκαίρι του 2009.

 

Καπουσούζογλου Γεωργία

Top