Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας

   IMG_5388

Κατά τη διάρκεια της 3ήμερης εκδρομής των προγραμμάτων του σχολείου μας, τα παιδιά και οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος της Διαμεσολάβησης επισκεφθήκαμε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας της Κέρκυρας. Εκεί ενημερωθήκαμε για τη δράση του και πραγματοποιήσαμε κάποια δημιουργικά παιχνίδια και συζητήσεις σχετικά με το θέμα της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης.

Ξεκινήσαμε με ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γνωριμίας όπου ο καθένας έλεγε το όνομα του και έκανε μια χαρακτηριστική κίνηση καθώς το έκανε. Στη συνέχεια (σε μια παραλλαγή του προηγούμενου παιχνιδιού) κάναμε το ίδιο πράγμα με τη διαφορά ότι λέγαμε το όνομα του διπλανού μας και κάναμε την χαρακτηριστική του κίνηση. Έτσι γνωριστήκαμε (όσοι δεν γνωριζόμασταν ήδη) και ήμασταν έτοιμοι για το επόμενο παιχνίδι.

IMG_5390

Μετά απ’αυτό χωριστήκαμε σε ομάδες των δύο ατόμων. Εκεί έπρεπε να μοιραστούμε με τον ‘‘συμπαίκτη’’ μας μία εμπειρία για την οποία νιώθαμε περήφανοι και ποια ικανότητα/δεξιότητα αναπτύξαμε από αυτήν. Επίσης έπρεπε να αναφέρουμε ποιο πρόσωπο μας βοήθησε να το πετύχουμε αυτό. Με αυτό τον τρόπο ‘‘τεστάραμε’’ την αυτοεκτίμηση και την αυτογνωσία που έχουμε για τον εαυτό μας και το κατορθώματά μας. Ύστερα οι ομάδες ενωθήκαν και πλέον είχαν σχηματιστεί ομάδες τεσσάρων ατόμων.

IMG_5371

Καθώς ενωθήκαμε μας ζητήθηκε να εξηγήσουμε στα καινούργια μέλη της ομάδας την εμπειρία που μοιράστηκε μαζί μας ο διπλανός μας (ο συμπαίκτης μας στις ομάδες των δύο ατόμων) και στη συνέχεια να ακούσουμε τις ιστορίες των υπολοίπων. Ύστερα μας μοιράστηκαν χρωματιστά χαρτάκια (τύπου post-it) και  έπρεπε να σκεφτούμε και να γράψουμε σε αυτά ποιές ικανότητες (πνευματικές και σωματικές) πιστεύουμε ότι χρειάστηκαν για να πετύχουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας τα κατορθώματά τους. Μετά κολλούσαμε το χαρτάκι πάνω τους και αντίστοιχα αυτοί έκαναν το ίδιο σε εμάς.

IMG_5377

IMG_5381

Έτσι κύλησε πολύ γρήγορα και ευχάριστα η ώρα της συνάντησής μας έφτασε όμως η στιγμή που έπρεπε να φύγουμε. Μέσα από αυτά τα παιχνίδια γνωριστήκαμε λίγο καλύτερα και μάθαμε κάποια πράγματα για τους συμμαθητές μας αλλά και για τον εαυτό μας και για τα πράγματα για τα οποία νιώθουμε περήφανοι.

Θεοχαροπούλου Μαριάννα

Top