Καλό κατευόδιο

 

img_3419_2

Θα αναφερθώ σε ένα έθιμο που τηρείται ακόμα και σήμερα στο χωριό μου, τη Νέα Μηχανιώνα.

Ο προπάππος μου ήταν καπετάνιος και από μικρό παιδί όργωνε τις θάλασσες. Η πρόγιαγια μου ,  μου αφηγήθηκε ένα έθιμο που τηρούσαν οι ψαράδες.

Το <<καλό κατευόδιο>> για <<καλές και ειρηνικές θάλασσες>> και <<καλή ψαριά>> ήταν ευχές  που δίναν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου , στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας , δίπλα στον ναό του Αγίου Νικολάου , οι οικογένειες των ψαράδων και οι κάτοικοι της περιοχής, ξεπροβοδίζοντας τα πληρώματα των μηχανότρατων που ξεκινούσαν τις επόμενες ημέρες το πολύμηνο ταξίδι τους.

Είναι γνωστό ότι η Νέα Μηχανιώνα διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο όχι μόνο της χώρας αλλά και των Βαλκανίων. Οι άνθρωποι αυτοί θα έλειπαν από τα σπίτια τους οκτώ μήνες. Όλο αυτό το διάστημα του ταξιδιού τους όργωναν το Αιγαίο Πέλαγος και έφταναν μέχρι το Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος για την αναζήτηση της καλής ψαριάς. Έτσι οι γυναίκες των ψαράδων προσεύχονταν σε εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Νικόλαο που είναι ο προστάτης των ψαράδων, και πρόσμεναν την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων με λαχτάρα και με την ελπίδα ότι θα έχουν καλή ψαριά.

σάρωση0007

 

Χρήστος Σιούκας

 

 

 

 

 

Top