Γονιός: το πιό δύσκολο επάγγελμα στον κόσμο !

 

 

sxoli

 

 

Οι σημερινοί γονείς πολλές φορές αισθάνονται αμήχανοι, ένοχοι και ανίσχυροι να ανταπεξέλθουν στα μικρά ή μεγάλα προβλήματα και να εκπληρώσουν το γονεϊκό τους ρόλο με επιτυχία.

Πολλές φορές ακούμε παράπονα των παιδιών όπως ότι οι γονείς τους δεν περνούν αρκετή ώρα μαζί τους λόγω της εργασίας τους , δεν ακούνε τα προβλήματά τους , δεν συζητούν αρκετά , δεν μοιράζονται τις αγωνίες τους , δεν δέχονται και δεν σέβονται τις απόψεις τους , ενδεχομένως γιατί τα υποτιμούν ή τα θεωρούν ανώριμα !

Η ακύρωση αυτή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού , στην πρόοδο και στη σχολική του επίδοση. Επίσης είναι ανασταλτικός παράγοντας για την εξέλιξή του ως έφηβος και ως ενήλικας στην πορεία της ζωής του.

Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να αφουγκραστούν τις ανησυχίες και τα προβλήματα των παιδιών τους , να διώξουν τα άγχη τους και τις ανασφάλειες τους, να απενοχοποιηθούν από τα ταμπού και τις προκαταλήψεις οι οποίες τους κρατούν δεμένους με το χθες, φέρνοντας ως αποτέλεσμα συμπεριφορές που δεν τις ελέγχουν αντιμετωπίζοντας δυσκολίες χωρίς να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Από την άλλη , τα νέα είναι ενθαρρυντικά διότι βλέπουμε νέους γονείς να ζητούν εμψύχωση , πληροφορίες , τρόπους επικοινωνίας και συνεργασίας , συμβουλευτική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις πιέσεις της καθημερινότητας ώστε να μεγαλώσουν ευτυχισμένα και υγιή παιδιά . Άλλωστε γονιός δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι.

 

Αριστέα Μυλωνά

 

Top