ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

 

Ποιό είναι το εθνικό μας φαγητό, που μεγάλωσε γενιές και γενιές; Η φασολάδα.
Απαραίτητο συνοδευτικό, ελιές και σπιτικό κρασί.
Οι άνθρωποι της επαρχίας, τα παλιότερα χρόνια περισσότερο, τη συνόδευαν και με ωμό κρεμμύδι, που το «στούμπαγαν» με το χέρι και το αλάτιζαν

Φασολάδα παραδοσιακή


Υλικά

•      500 γραμ. ξερά φασόλια μέτρια
•      2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
•      2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•      3 κλωνάρια σέλινο χονδροκομμένο
•      1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•      1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, που να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄- 10΄. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. 
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.
Τα αφήνουμε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά. 
Έπειτα ρίχνουμε τα φασόλια, το σέλινο, πιπέρι, αλάτι, την πιπεριά και συμπληρώνουμε βραστό νερό τόσο, που να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2 – 3 δάχτυλα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 40΄- 50΄, μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν. 
{Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ” το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας}.

Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, συνοδεύοντάς τη με ελιές και καπνιστή ρέγγα.

– Για να αποφύγουμε το φούσκωμα απ᾿ τη φασολάδα, στίβουμε στο πιάτο μας χυμό λεμονιού. 

Μερίδες: 6

Συντακτική Ομάδα

Σοφία Σταυρίδου

Ελευθεριάδου Κυριακή

Σχολιάστε

Top