Αρχαιοελληνικά Μενού

images (4)

 επιμέλεια Νικίας Κόνσολας 

Στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας   μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων  οι μαθητές της Β2  τάξης    δημιουργήσαμε «αρχαιοελληνικά μενού »   και επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για  μεσημεριανό .

Προτάσεις για μεσημεριανό -   Ἄριστον

 Μενού 1

   Νῶτον αἰγός με μᾶζα και σταφυλίνος   με κράμβη συνοδευόμενα από οἶνον μελίτην.

   Μενού 2

κρέας σε    Ὀβελούς  , ράχιν συός  με ἐλαιόλαδο, μύκητες και ἰσμαρκόν οἶνον.

   Μενού 3

  Τσιπούρες με γάρο και δενδρολίβανο, ἀλειφατιτήν οἶνον και σύκα.

   Μενού 4

   Πλακοῦντες και μᾶζα  , ὄψος  ,  σύς και ἐγκρίς.

Τα μενού προτείνουν οι μαθητές :

Γαλήνη Κυριάι    , Μαρία Μαλλιάκα      Νικίας Κόνσολας  , Νίκος Μανωλάς

Ματούλα Κουγιού  , Τσαμπίκα Μοσχούς ,  Άγγελος Κουφαλιός ,    Ευανθία Κυπριώτη

Πάολο Λαζάροφ ,   Φίλιππος Λάνδρου

 

Ας παραθέσουμε όμως μερικά στοιχεία για τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων από το άρθρο

της   Αρχαιολόγου ,  Δρ Γ. Καραμήτρου -Μαντεσίδη  προϊσταμένης  Λ΄ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ (Κοζάνης -Γρεβενών)

http://www.mouseioaianis.gr/

» Πριν ξεκινήσουν για τις δουλειές τους οι Αρχαίοι , έτρωγαν κάτι λιτό. Αυτό το πρώτο γεύμα λεγόταν ακράτισμα, ήταν ψωμί βουτηγμένο σε λίγο ανέρωτο κρασί. Προς το μεσημέρι ή το απόγευμα έπαιρναν ένα απλό και γρήγορο γεύμα, το άριστον. Πριν από το βραδινό γεύμα έτρωγαν κάτι στα γρήγορα, το εσπέρισμα. Το κανονικό γεύμα, που ήταν πλουσιοπάροχο, το έπαιρναν στο τέλος της μέρας και λεγόταν δείπνον. Έτρωγαν κανονικά μόνο τα βράδια, γιατί σχεδόν καθημερινά είχαν καλεσμένους.

Οι αρχαίοι χαρακτηρίζονταν για τη λιτότητα στα φαγητά. Έτρωγαν συνήθως δημητριακά, σιτάρι και κριθάρι, γι’ αυτό ο Όμηρος τους αποκαλεί «ψωμοφάγους». Είχαν δύο ειδών ψωμιά, τη μάζα, που ήταν κριθάρι ζυμωμένο σε γαλέτα, πιο φτηνό και το έψηναν είτε μόνοι τους στα σπίτια είτε στους φούρνους. Το άλλο είδος ψωμιού ήταν ο άρτος, κανονικό ψωμί. Κάθε στέρεη τροφή που συνόδευε το ψωμί ονομάζονταν όψον: χόρτα, κρεμμύδια, ελιές, ψάρια, κρέας, φρούτα, γλυκίσματα. Μια πολύ αγαπημένη τους τροφή ήταν το έτνος, φάβα από κουκιά και φακές. Έτρωγαν πολλά σκόρδα και τυρί. Το κρέας ήταν ακριβό, γι’ αυτό σπάνια το έτρωγαν, και αυτό ήταν κυρίως από κρέας πουλερικών, γουρουνόπουλα, κυνήγι. Τα ψάρια ήταν βασική τροφή, τα έτρωγαν φρέσκα ή παστά, (τάριχος).

Το δείπνο τελείωνε με επιδόρπιο, τράγημα: φρούτα φρέσκα ή ξερά, γλυκά, μέλι, καρύδια. Βασικό τους ποτό ήταν το κρασί, που το έπιναν συνήθως νερωμένο, για να έχουν διαύγεια στη συζήτηση. Ένα άλλο ποτό που συχνά έπιναν και που καθόριζε το τελετουργικό στα Ελευσίνια μυστήρια, ήταν ο κυκεών, μείγμα κριθάλευρου, νερού και αρωματικών φυτών. »

images (1)

Σχολιάστε

Top