Το ψωμί των Αρχαίων Ελλήνων

ψωμι εικονα 2

της Γαλήνης Κυριάι

 

Το ψωμί αποτελούσε τη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων .Οι οικονομικά ενισχυμένοι Έλληνες ήταν γνωστό πως έτρωγαν άρτο ενώ οι φτωχοί τρέφονταν από μάζα. Βέβαια τα είδη ψωμιού ήταν αρκετά, όπως

  1. Άρτος ζυμίτης
  2. Άρτος άζυμος
  3. Άρτος σεμιδαλίτης
  4. Άρτος χονδίτης
  5. Άρτος ιπνίτης
  6. Άρτος συγκομιστός
  7. Άρτος  από ολύρες
  8. Άρτος από τίφες
  9. Άρτος από μελίνες

 

Αρχικά ο άρτος ζυμιτης είναι ψωμί ανεβατό ,ο άρτος άζυμος  είναι λειψό ,ο άρτος σεμιδαλίτης είναι σιμιγδαλένιο ψωμί, ο άρτος χονδίτης λέγεται έτσι διότι είναι φτιαγμένο από χοντράλευρο και το ίδιο ισχύει και για τον άρτο ιπνίτη .Επίσης ο άρτος συγκομιστός είναι φτιαγμένος από διάφορα γεννήματα. Τέλος ο άρτος από ολύρες , τίφες, μελίνες πρόκειται για ψωμί από καλαμπόκι, είδος σιταριού και κεχριού.

 

 Το ψωμί οι αρχαίοι Έλληνες το συνόδευαν με αρκετά τρόφιμα π.χ. όψον ( ψαρί) , νωτον αιγος ( πλάτη κατσικιού ) , ραχιν συός ( χοιρινό ) , οβελούς κρέας (σουβλισμένο κρέας) αλλά και με κρασί .Ιδιαίτερα νόστιμο συνοδευμένο με κρασί ήταν ο άρτος εσχαρίτης ο οποίος ήταν γλυκός και μαλακός (το ψωμί εσχαρίτης προέρχεται από την Ρόδο)  . Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχαίοι έλληνες λάτρευαν το ψωμί με ελαιόλαδο αλλά και με μελί.

ψωμι εικονα 1

πηγή : Αρχαία Ελλάδα  ,ο  τόπος και οι άνθρωποι Ανθολόγιο , ΟΕΔΒ,  2000

Σχολιάστε

Top