Ψάρεμα

ψαρεμα

του Λευτέρη Κουγιουμτζάκη

Σίγουρα στο μυαλό όλων έχει συνδυαστεί το ψάρεμα από τη στεριά με το καλοκαιράκι… η εικόνα μιας παραλίας, μερικές πετονιές ή καλάμια, φιλική παρέα και χαλαρή διάθεση.

Το πρώτο πράγμα που αγοράζει κάποιος που θα ψαρέψει πρώτη φορά είναι μια πετονιά με ένα αγκίστρι δεμένο στην άκρη της και μερικά δολώματα. Τοποθετείς πάνω στο αγκίστρι το δόλωμα, το πετάς στο νερό και περιμένεις το τσίμπημα. Όταν το ψάρι τσιμπήσει, τραβάς την πετονιά για να το «καρφώσεις» και μετά σίγουρος το βγάζεις έξω από το νερό.

Ακούγεται απλό, ωστόσο υπάρχουν μερικές έξυπνες συμβουλές για να έχετε σίγουρα «τσιμπήματα»!

Εξαιτίας του αέρα , η πρώτη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι να μην μπορέσετε να πετάξετε το δόλωμα μακριά. Την λύση σε αυτό έρχεται να δώσει το βαρίδι. Μπορείτε λοιπόν να δέσετε ένα βαρίδι, σε κάποια απόσταση από το αγκίστρι, ή να βάλετε ένα περαστό βαρίδι, ή ακόμη και να μαγκώσετε ένα ή περισσότερα σχιστά βαριδάκια.Το δόλωμα μπορεί να αργήσει να βυθιστεί, ειδικά στη περίπτωση που έχει λίγο κυματάκι ή ρεύμα .Η λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι το βαρίδι.

Έπειτα από μερικές ρίψεις στο νερό η απλή αρματωσιά που έχουμε περιγράψει μέχρι τώρα (με ή χωρίς βαρίδι) παίρνει βόλτες με κίνδυνο να μπλεχτεί ή ακόμα και να κοπεί αν βρει αντίσταση. Το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο αν πιάσετε κάποιο ψάρι, γιατί ως γνωστόν τα ψάρια στριφογυρνάνε πολύ έντονα όταν τα τραβάμε έξω από το νερό. Την λύση σε αυτή την περίπτωση την δίνει το «στριφτάρι», που θα πρέπει να τοποθετηθεί κάπου κοντά σχετικά στο αγκίστρι. Με αυτό τον τρόπο, τα στριφογυρίσματα του αγκιστριού, που προκαλούνται από την αντίσταση που φέρνει το νερό σε ό,τι είναι καρφωμένο στο αγκίστρι (δόλωμα, ψάρι ή φύκια), δεν θα περάσουν στην κυρίως πετονιά.

Προσθέτοντας λοιπόν βαρίδι και στριφτάρι στην αρματωσιά του απλού μονάγγιστρου λύνετε τα παραπάνω προβλήματα που αναφέραμε, αλλά δυστυχώς δημιουργείται ένα άλλο αρκετά σοβαρό πρόβλημα, ειδικά αν κυνηγάτε πονηρά ψάρια. Η αρματωσιά, με τα επιπλέον εξαρτήματα, είναι πλέον αρκετά εμφανής στο βυθό.

ψαρεμα2

Για να ξεπεράσετε όσο μπορείτε αυτό το πρόβλημα, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

>> Διαλέξτε ένα περαστό βαρίδι. Αν ένα πονηρό ψάρι ενδιαφερθεί για το δόλωμα, αλλά το πλησιάζει διστακτικά για να το δοκιμάσει, δεν θα βρει αντίσταση από το βαρίδι και το πιο πιθανό -και θετικό σενάριο για εσάς- είναι στο τέλος να το βάλει στο στόμα του .

>> Μπορείτε να βάλετε ένα κομμάτι πετονιάς ανάμεσα στο στριφτάρι και το αγκίστρι, ώστε η αρματωσιά να φαίνεται λιγότερο ύποπτη. Ακόμα καλύτερο θα ήταν να επιλέξετε την «αόρατη» πετονιά.

 

>> Τέλος, είναι χρήσιμο να κόψετε αρκετά μακρύ παράμαλο, ώστε το δόλωμα να είναι πιο μακριά από την υπόλοιπη αρματωσιά.

 

Ελπίζουμε να σας δώσαμε λύσεις  για επιτυχημένο ψάρεμα .

Πηγή : http://www.psarema-skafos.gr/

 

Σχολιάστε

Top