Στερεότυπα και σεξιστικές αντιλήψεις σε διαφημίσεις ; -Ένα παράδειγμα

diafhmish

από τις Γαλήνη Κυριάι και Ευανθία Κυπριώτη
    Στις μέρες μας παρατηρούμε αρκετές διαφημίσεις στην τηλεόραση οι οποίες αναπαράγουν διάφορα στερεότυπα και αντιλήψεις σχετικά με τους ρόλους των ανδρών και των γυναικών.Αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά μέσω και των υπόλοιπων ΜΜΕ.Θα θέλαμε να παρουσιάσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα  αρνητικής  προβολής της γυναίκας .
  Σε παλαιότερη  διαφήμιση γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας  θα δείτε μια οικογένεια που βρίσκεται μέσα στο αμάξι. Οδηγός είναι η γυναίκα και συνοδηγός ο άνδρας.Κατά την διάρκεια της διαδρομής εκεί όπου η γυναίκα οδηγούσε απασχολημένη απ τις δικές τις σκέψεις, την τελευταία στιγμή πρόλαβε από τις φωνές της οικογένειας της να σταματήσει για να μην συγκρουστεί με ένα άλλο αμάξι το   οποίο οδηγούσε ένας  μεγαλόσωμος κύριος .Η γυναίκα το μόνο που έκανε ήταν να δημιουργήσει καυγά. Παρόλα αυτά , κατά  την διάρκεια του καυγά ο άντρας της καθώς και ο μεγαλόσωμος κύριος καθόντουσαν αμίλητοι , παρά μόνο μιλούσε η γυναίκα.Στο τέλος αντί να ολοκληρώσει τον καυγά η ίδια ρίχνει την ευθύνη στον άνδρα.
  Ενώ προσπαθεί να  πουλήσει συγκεκριμένο προϊόν η διαφήμιση μοιάζει  να περνάει  έμμεσα  τα  παρακάτω μηνύματα :
«Οι γυναίκες μιλούν πολύ. Οι γυναίκες δεν πρέπει να μιλούν πολύ. Οι γυναίκες είναι κακές οδηγοί. Οι γυναίκες είναι υστερικές. Οι γυναίκες είναι ελαφρόμυαλες. Οι γυναίκες δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Οι γυναίκες κάνουν λάθη και τα φορτώνουν στους άντρες. Οι γυναίκες χρειάζονται έναν άντρα για να λύσουν τα προβλήματά τους. »
Έτσι βλέπουμε δυστυχώς   πόσα στερεότυπα και προκαταλήψεις υπάρχουν στην προκειμένη περίπτωση απέναντι στις γυναίκες τα οποία διαδίδονται με πολλούς  και διάφορους τρόπους 

 

diafhm

Σχολιάστε

Top