Γλυκές συνταγές για τις γιορτές …

από τον Κωνσταντίνο Λαμπρινό 

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ   ΜΠΙΣΚΟΤΑ 

 

χριστουγιεννιάτικα μπισκότα

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 250 γραμμάρια βούτυρο
  • 250 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 75 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλιές γάλα
  • 500 γραμμάρια αλεύρι
  • μισό κουταλάκι κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι γαρύφαλο τριμμένο
  • μισό μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε για να γίνει μία ομοιογενής ζύμη.
  2. Την ανοίγουμε με έναν πλάστη, την κόβουμε με φορμάκια σε διάφορα σχέδια.
  3. Τα τοποθετούμε σε μία λαμαρίνα που έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα πρώτα ή σιλικόνη ψησίματος, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στου 160 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
  4. Φτιάχνουμε το γλάσο χτυπώντας στο χέρι το ασπράδι με την άχνη κι αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Γλασάρουμε τα μπισκότα με ένα πινέλο.

 

Περισσότερα στο :

https://www.sintagespareas.gr/sintages/xristougenniatika-mpiskota-apo-ton-sparliaro.html

 

 

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

 βασιλόπιτα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5 αυγά
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ φλιτζάνι κονιάκ
  • 1 ½ φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο με το baking powder

Πώς το κάνουμε:

  1. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
  4. Τότε προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν μέχρι να απορροφηθούν καλά από το μείγμα.
  5. Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  6. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (προσέξτε όμως να το κάνετε αυτό πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και μπορεί να χυθεί) και αφού το προσθέσουμε στο μείγμα που συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ , ρίχνουμε το αλάτι και τη βανίλια.
  7. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ το αλεύρι με το baking powder , το κονιάκ και το γάλα.
  8. Στο τέλος, ρίχνουμε τα καρύδια και τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
  9. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 35 εκατοστών.
  10. Τινάζουμε το ταψί για να φύγει το περιττό αλεύρι. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στη διάμετρο του ταψιού και τη στρώνουμε στο ταψί.
  11. Αδειάζουμε το μείγμα της βασιλόπιτας και στρώνουμε την επιφάνεια της απαλά με σπάτουλα.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
  13. Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη μπήγουμε ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο της βασιλόπιτας και κοιτάμε να βγαίνει καθαρό.
  14. Αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε και ξεκολλάμε τη λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

περισσότερα στο  :

  1. https://www.sintagespareas.gr/sintages/basilopita-me-xontrokommena-karidia.html

Ένα σχόλιο στο Γλυκές συνταγές για τις γιορτές …

  1. Ο/Η Κλεοπάτρα Σωτηρίου λέει:

    Θα τις δοκιμάσω και θα σας πω! Καλή χρονιά!

Σχολιάστε

Top