ΔΠΤ? What’s that?

βουλιμία

 

Ένα άρθρο από τις μαθήτριες Ζωή Χούλη και Κυριακή Στασινού

  

Τι είναι ΔΠΤ?

 

ΔΠΤ, ονομάζονται οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, ένα συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Νευρική Ανορεξία (ή Ψυχογενής Ανορεξία, όπως είναι ο ιατρικός όρος), Βουλιμία, και Υπερφαγία, είναι οι τρεις ΔΠΤ. Έχουν σχέση με ακραία συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές σχετικά με το βάρος, την εικόνα του σώματος και τη λήψη τροφής.

 

Κάνω πολλές δίαιτες… Γιατί δεν μπορώ να αδυνατίσω?

Υποβάλλεις τον εαυτό σου, σε πολλές και επίπονες δίαιτες, και παρ’ όλ’ αυτά δεν χάνεις βάρος ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ?! Λοιποοοοόν… Αυτή είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σου, ο οποίος, σε αντίθεση με εσένα, ξέρει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, και γι’ αυτό, επιβραδύνει το μεταβολισμό σου, ώστε να αποθηκεύει τις λιγοστές θερμίδες που του παρέχεις, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εσύ να πεινάς και να μην έχεις ενέργεια, ενώ παράλληλα δεν χάνεις βάρος.

 

 

Ψυχογενής ανορεξία: Πότε να ανησυχήσω?

 

Σε πολλές περιπτώσεις, το περιβάλλον  ενός ατόμου που μπορεί να πάσχει από Νευρική Ανορεξία (η οποία είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μορφή ΔΠΤ), αδυνατεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα, λόγω άρνησης… Υπάρχουν όμως μερικά σημάδια, τα οποία, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα…

 

  1. Έχει χάσει πάρα πολύ βάρος, σε μικρό χρονικό διάστημα.
  2. Μπλοκάρει στη θέα του φαγητού: ξεχωρίζει τις τροφές, αποφεύγει εκείνες με πολλές θερμίδες και  βρίσκει δικαιολογίες για να αποφεύγει τα γεύματα
  3. Έχει διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα της (νομίζει ότι είναι παχύ, ενώ είναι αποστεωμένο)
  4. Ζυγίζεται πολλές φορές, μετά από κάθε γεύμα.
  5. Ασκείται υπερβολικά πολύ.

 

Αν γνωρίζετε άτομα τα οποία έχουν αυτά τα συμπτώματα, προσπαθήστε να τους μιλήσετε, χωρίς να τους πιέζετε καθώς το πιο σίγουρο είναι ότι θα το αρνηθούν, ενώ παράλληλα, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό (σε κάποιον ψυχολόγο, ή διατροφολόγο)

 

Βουλιμία… Τι είναι αυτό?

 

 Το άτομο που πάσχει από Βουλιμία, έχει την τάση να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού, νιώθοντας αδυναμία να σταματήσει. Αμέσως μετά, νιώθοντας τύψεις, προσπαθεί να επανορθώσει, προκαλώντας εμετό, αρχίζοντας έντονη άσκηση, ή ακόμα και χρησιμοποιώντας καθαρτικές ουσίες. Καθώς το βάρος του παραμένει σταθερό, είναι δυσκολότερο να γίνει αντιληπτό από το περιβάλλον του, σε σχέση με κάποιον που πάσχει από Ψυχογενή Ανορεξία.

 

 

Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία…

 

Καθώς η τροφή και οι διαταραχές που σχετίζονται με αυτή είναι ευαίσθητα θέματα, πρέπει να ενημερωνόμαστε σωστά, από μικρή ηλικία. Υπάρχουν 4 πράγματα που πρέπει να γίνονται για να έχουμε σωστή στάση απέναντι στο φαγητό:

 

•Ισορροπημένη διατροφή με 5 γεύματα την ημέρα.

•Να τρώμε συνειδητά: ΠΟΤΕ μπροστά από στην τηλεόραση.

•Ορθή αντιμετώπιση τροφής: δεν πρέπει να συνδέεται με το συναίσθημα (επιβράβευση, τιμωρία κλπ.)

•Να βγάλουμε τη λέξη δίαιτα από τη ζωή και το λεξιλόγιο μας.

 

 

2 σχόλια στο ΔΠΤ? What’s that?

  1. Ο/Η Ελένη Αναγνώστου λέει:

    Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο. Ας έχουμε υπόψη πως αυτού του είδους διατροφικές διαταραχές πλήττουν όχι μόνο τα κορίτσια.
    Μπράβο στους συντάκτες του άρθρου!

  2. Ο/Η Σταυρούλα Τσαμασίρου λέει:

    Απλό και κατατοπιστικό.Συγχαρητήρια!

Σχολιάστε

Top