ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠ΄ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ…

αρχείο λήψης (3)

του Κωνσταντίνου Λαμπρινού

Στο κλίμα αυτού του τεύχους επέλεξα να σας παρουσιάσω συνταγές από  όλο τον κόσμο για να γνωρίσουμε  και να εκτιμήσουμε την κουζίνα άλλων λαών …

 

Noodles με κινέζικα λαχανικά ( κινέζικη κουζίνα )

11809-noodles

Τι χρειαζόμαστε:

  • 400 gr noodles αυγού
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 6 μανιτάρια άσπρα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλίες φύτρες φασολιών σόγιας (σε κονσέρβα)
  • 1 κομμάτι ginger (περίπου 1,5cm μήκος)
  • 1 καυτερή πιπεριά αποξηραμένη
  • 2-3 κουταλιές soya sauce
  • 1 μεγάλη κουταλιά μέλι
  • 1/2 κουταλάκι κούκουρμα
  • 1/2 κάρδαμο σε σκόνη
  • λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κουταλάκια σουσάμι

 

 

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε μπαστουνάκια.
  2. Κόβουμε σε φετούλες τα μανιτάρια
  3. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ginger και την αποξηραμένη καυτερή πιπεριά.
  4. Ξεπλένουμε καλά τις φύτρες φασολιών από το υγρό της κονσέρβας.
  5. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με λάδι, τσιγαρίζουμε όλα τα λαχανικά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
  6. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κουκουρμά και κάρδαμο.
  7. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι) χωρίς όμως να λιώσουν.
  8. Μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά προσθέτουμε τον soya sauce και το μέλι, ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  9. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα noodles αυγού σύμφωνα με τις οδηγίες.
  10. Στραγγίζουμε τα noodles καλά και ανακατεύουμε με τα λαχανικά και είναι έτοιμο!

Μαντί – μικρά ραβιολάκια με κρέας και σώς γιαούρτι

 (ανατολίτικη κουζίνα )

pandeli_manti

Το μαντί είναι ένα από τα πιο γευστικά πιάτα της ανατολίτικης κουζίνας με πάνω από 40 διαφορετικούς τρόπους εκτέλεσης της συνταγής σύμφωνα με τον τόπο και τον τρόπο της παρασκευής του.

Συστατικά:

Για τη Ζύμη

½ κιλό αλεύρι
12 κουτ.της σούπας αλάτι
2 αυγά
1 κουτ.σούπας λάδι
150 γρ. Γάλα ή νερό.
Για τη γέμιση

500 γρ.αρνίσιο κιμά
2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Αλάτι,πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαιντανό

 

Για το σερβίρισμα

8 κουταλιές βούτυρο λιωμμένο

λίγο σουμάκ Τούρκικο μπαχαρικό
​λίγο μπούκοβο ή κόκκινο πιπέρι

Οδηγίες:

Για την Ζύμη
Επάνω σε ένα μαρμάρινο πάγκο βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε το κέντρο με το χέρι και βάζουμε ολα τα υλικά.

Ζυμώνουμε ζωηρά, σχηματίζουμε κύλινδρο, ενώνουμε τις δύο άκρες,πάλι ζυμώνουμε κ.ο.κ.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια βρεγμένη πετσέτα για μισή ώρα.

Συνεχίζουμε με το ίδιο τρόπο για άλλες τρεις φορές.Κόβουμε το ζυμάρι σε πέντε ίσα μέρη κι ανοίγουμε φύλλο το καθένα με τον πλάστη σε διάμετρο περίπου 25 εκατοστά, πασπαλίζοντας διαρκώς με αλεύρι.

Κόβουμε κάθε φύλλο μας σε μικρά κομμάτια τετράγωνα ή στρογγυλά ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στα μαντι μας.

 

Για την Γέμιση
Γεμίζουμε τα μαντί με τον κιμά και τα κλείνουμε σκεπάζοντας την μια πλευρά με την άλλη και πιέζοντας τις άκρες για να κλείσουν σωστά, ενώ τις στρίβουμε για να πάρουν το σχήμα σαν τορτελόνια (μπορούμε να κάνουμε και πουγκάκια, ή κι άλλα σχήματα).

Τα βράζουμε μέσα σε ζωμό κρέατος και τ” αδειάζουμε στο πιάτο.

Περιχύνουμε με αραιωμένο σκορδάτο γιαούρτι σακκούλας και ζεσταίνουμε το πιάτο πάνω στη φωτιά.

Ρίχνουμε από πάνω καμμένο βούτυρο με σουμάκ και μπούκοβο ή κόκκινο πιπέρι και σερβίρουμε το μαντι ζεστό.

 

 

Γουακαμόλε ( Μεξικάνικη κουζίνα )

121-gkouakamole

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο
  • 4 πράσινες πιπερίτσες τσίλι από κονσέρβα, ψιλοκομμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο (προαιρετικά)
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι

Πώς το κάνουμε:

  1. Ξεφλουδίστε και ξεσποριάστε τα αβοκάντο. Λιώστε το ένα αβοκάντο σε ένα μπολ και κόψτε πολύ μικρά κομματάκια το άλλο.
  2. Αναμίξτε τα αβοκάντο με τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Σκεπάστε το μπολ με αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν το σερβίρετε.

Περισσότερες συνταγές στο : http://www.sintagespareas.gr/

Ένα σχόλιο στο ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠ΄ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ…

  1. Ο/Η Κλεοπάτρα Σωτηρίου λέει:

    Το μαντί είναι ένα φαγητό που μέχρι σήμερα μπορεί να συναντήσει κανείς σε ένα ποντιακό τραπέζι. Έτσι, για να θυμόμαστε την ελληνική Αναντολή.

Σχολιάστε

Top