Βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι

αρχείο λήψης (3)

του Σάββα Κατσιδώνη

 

Και αφού ήρθε το καλοκαίρι,τα σχολεία κλείνουν και το περιοδικό έρχεται στο τέλος του γι’αυτή τη χρονιά.Θα σας προτείνω λοιπόν κάποια βιβλία που θα σας κρατάνε συντροφιά το καλοκαίρι.

images (6)

1.ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ του Ζαχαρία Παπαντωνίου 

Mια παρέα παιδιών που τελείωσαν το σχολείο αποφασίζουν να περάσουν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί θα μάθουν να ζουν και να λειτουργούν σαν ομάδα: αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ανάγκες και δυσκολίες, σέβονται ο ένας τον άλλο, λύνουν μαζί τα προβλήματά τους. Μαθαίνουν τη ζωή του βουνού και τις συνήθειες των άγριων ζώων, τις λαϊκές παραδόσεις και τους μύθους και γίνονται δάσκαλοι για τον Λάμπρο, το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση.                                          «Τα ψηλά βουνά» (1918) του Ζαχαρία Παπαντωνίου, μετά την πρώτη σύντομη ζωή τους ως αναγνωστικό του Δημοτικού, έζησαν και εξακολουθούν να ζουν ως ένα δεύτερο ανάγνωσμα όλων των ηλικιών.

αρχείο λήψης (2)

2.ΟΙ ΚΕΡΑΣΙΕΣ Θ’ΑΝΘΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ του Μενάλαου Λουντέμη 

Ο Ευγένης Βενετός και ο Άρης Βεργωλής, φίλοι αδερφικοί, συμπορεύονται στη φτώχεια, στην απελπισία, μα και στην αγανάκτησή τους για το άδικο του κόσμου, που προσπαθούν να το εξηγήσουν, ο καθένας με τον τρόπο του. Τυχαία -ίσως πάλι, όχι- θα συναντήσουν το γερο-Ραματά που, στον πολυκαιρισμένο του καφενέ, θα τους πάρει από το χέρι, θα γίνει ο πατέρας που δεν έχουν, και μαζί θα πορευτούν, αντιμέτωποι με τις επιλογές τους. Ώσπου θα πέσει στα χέρια τους το βιβλίο της Φούγιας. «Για λίγο ουρανό·» ένα βιβλίο, που απρόσμενα θα αλλάξει την πορεία της ζωής τους.
Πρόσωπα που θα τα συνδέσει η τύχη, ίσως και το πεπρωμένο, που θα ανακαλύψουν πως, τελικά, «οι κερασιές θ” ανθίσουν και φέτος»…

Από το βιβλίο έχει βγει και το ομώνυμο τραγούδι με στίχους Μενέλαου Λουντέμη,μουσική Σπύρου Σαϊμόλη και πρώτη εκτέλεση Ισιδώρα Σιδέρη:

Οι κερασιές θ’ ανθίσουνε και φέτος στην αυλή
και θα γεμίσουνε με άνθη το παρτέρι.
Πικρή που είναι η άνοιξη σαν είσαι δίχως ταίρι,
πικρή που είναι η ζωή!

Άνοιξε το παράθυρο στην πρωινή γιορτή,
για νάμπουν οι μοσκοβολιές από το περβόλι.
Αχ, κάθε του τριαντάφυλλο και μια πληγή από βόλι,
και μια πληγή από βόλι είναι για σε, ποιητή!

Πικρή που είναι η άνοιξη σαν είσαι δίχως ταίρι,
πικρή που είναι η ζωή!

Νύσταξα να σε καρτερώ, έρωτα, και να λιώνω,
μπρος στο βιβλίο της ζωής σκυμμένος μια ζωή!
Μα αν ήτανε να ερχόσουνα για ένα έστω πρωί
χίλια θε να `δινα πρωινά να ζούσα εκείνο μόνο!

Πικρή που είναι η άνοιξη σαν είσαι δίχως ταίρι,
πικρή που είναι η ζωή!

Μπορείτε να το ακούσετε και εδώ:

 

3.ΑΓΓΕΛΟΣ-ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ του Νίκου Κωνσταντινίδη 

Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι παροδική σαν ένα ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι. Μια ολόκληρη ζωή δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ταξίδι με αφετηρία την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Η γνώση του αληθινού μας εαυτού δίνει τη δυνατότητα να ζήσουμε αυτή την ανάσα μέσα στην αιωνιότητα όπως αξίζει στην ίδια μας τη φύση. Ο Άγγελος είναι ένα μικρό αγόρι που δεν είχε τις ίδιες ευκαιρίες και πιθανότητες στη ζωή. Στο πρόσωπό του καθρεφτίζονται όλες εκείνες οι τρυφερές συνειδήσεις που οι συνθήκες της ζωής τις υποχρέωσαν να φτάσουν στην αυτογνωσία μέσα από αντίξοες συνθήκες. Στο βιβλίο αυτό η ανθρώπινη σκέψη κατανοεί γιατί η καρδιά γνωρίζει τη σωστή απάντηση σε όλα τα ερωτήματα. Ο αυθορμητισμός, το χιούμορ, η αθωότητα, η τρυφερότητα, η πρόθεση και η επιθυμία υπόσχονται στον αναγνώστη την καθαρή δυνατότητα της ικανοποίησης που αναζητεί σε μια ζωή που μοιάζει με παραμύθι αλλά δεν είναι.

Άλλα βιβλία του ροδίτη Νίκου Κωνσταντινίδη είναι:

Στάση ζωής(2005)

Ο κήπος της  Εδέμ(2011)

Ραδιόφωνο Λυχνάρι(2013)

images (7)

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Σχολιάστε

Top