Αφιέρωμα :Η μετανάστευση και η προσφυγιά μέσα από την τέχνη( κινηματογράφος,ζωγραφική , λογοτεχνία , μουσική )

immigr3.3

από τους   Ορφανό Λάμπρο ,Πιρπερή Κατερίνα , Σκιαδά Καθολική  και Φιλίππου  Χριστίνα

 

Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο  που αφορά όλες τις χώρες και οφείλεται σε πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αιτίες. Η φτώχεια η ανεργία , η πολιτική αστάθεια ,οι πόλεμοι, τα καταπιεστικά / αυταρχικά καθεστώτα αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες της μετανάστευσης.

Τα άτομα που μετακινούνται από τη χώρα  καταγωγής τους προς μία άλλη με στόχο την αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής ονομάζονται ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Αντίθετα τα άτομα που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν,  επειδή απειλούνται με διώξεις λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων , λόγω της φυλής ,της θρησκείας ή λόγω γενικευμένης βίας, ονομάζονται ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μεγάλα ρεύματα  Ελλήνων μεταναστών παρατηρούνται από τα αρχαία χρόνια με τον Α και Β Αποικισμό αλλά και μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1922 μετά τη μικρασιατική καταστροφή , μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ,κατά τις δεκαετίες του ’50-’60. Ακόμα και σήμερα,λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί Έλληνες παίρνουν το δρόμο της ξενιτειάς.

 

Δεκάδες καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από το φαινόμενο  της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, Ζωγράφοι,  συνθέτες, λογοτέχνες, φωτογράφοι, σκηνοθέτες, δημιούργησαν έργα που αποτυπώνουν τις συνθήκες της ζωής των μεταναστών, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και εκφράζουν τα συναισθήματα της νοσταλγίας , της μοναξιάς, του φόβου , της απαξίωσης που βιώνει ο κάθε πρόσφυγας.

 

Μερικά  χαρακτηριστικά έργα σας παρουσιάζουμε παρακάτω:

 

παρακολουθήστε τις ΤΑΙΝΙΕΣ

 ΝΥΦΕΣ1

                  

      Οι Νύφες είναι βραβευμένη δραματική και ηθογραφική ταινία του γνωστού σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, παραγωγής 2004. Το θέμα της ταινίας είναι το ταξίδι 700 γυναικών, Ελληνίδων, Τουρκάλων, Ρωσίδων, από την Κωνσταντινούπολη προς τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντήσουν τους άντρες που πρόκειται να παντρευτούν

ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Μία αιωνιότητα και μια μέρα (1998): Ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ο Αλέξανδρος, ένας σοβαρά άρρωστος συγγραφέας γνωρίζει ένα παιδί από την Αλβανία και γίνεται ο προστάτης του.

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Κάποτε στην Νέα Υόρκη (2013): Μία μετανάστρια από την Πολωνία στη Νέα Υόρκη παρασύρεται σε ανήθικη ζωή μέχρι που ένας ταχυδακτυλουργός τη βοηθάει να ξεφύγει και να βρει την οικογένειά της που κρατείται στο νησάκι  Ellis.

LOST BOYS OF SUDAN

Τα χαμένα παιδιά του Σουδάν (2003): Μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ όπου περιγράφεται το περιπετειώδες ταξίδι δύο προσφύγων από την Αφρική στην Αμερική

 

 

δείτε το VIDEO:

 

Για περισσότερο από 60 χρόνια το νησί ELLIS υπήρξε ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών που έφταναν κατά χιλιάδες στην Αμερική

http://www.history.com/topics/ellis-island/videos/deconstructing-history-ellis-island

 

 

δείτε τους ΠΙΝΑΚΕΣ:

 Μετανάστρια -Edward Charles Barnes

Ο πρόσφυγας – Felix Nussbaum – 1939

Καράβι μεταναστών – John Charles Dollman – 1884

 

immigr7.7

 

refugee2.2

immigr3.3

 

διαβάστε τα ΒΙΒΛΙΑ:

 

ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ: Η Γαλήνη

ΕΓΕΝΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ: Έρως θέρος πόλεμος, Το έβδομο ρούχο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ: Λουκής  Λάρας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ: Το διπλό βιβλίο

 

 ακούστε τα ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ:

 

1.Το τζιβαέρι, δημοτικό τραγούδι (Δωδεκάνησα) Δόμνα Σαμίου:

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/mou/TzivaeriDodekanisa.htm

2.Τα λιμάνια  (Το πλοίο θα σαλπάρει): Β. Τσιτσάνης / Β. Τσιτσάνης / Πόλυ Πάνου

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/mou/Ta-limania.htm

3.Το τραγούδι της ξενιτιάς:  Ερ. Θαλασσινός / Μ. Θεοδωράκης / Γρ. Μπιθικώτσης

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/mou/ToTragoudiTisXenitias.htm

4. Η φάμπρικα:   Γιώργος Σκούρτης / Γ. Μαρκόπουλος / Λάκης Χαλκιάς

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/mou/famprika.htm

Ένα σχόλιο στο Αφιέρωμα :Η μετανάστευση και η προσφυγιά μέσα από την τέχνη( κινηματογράφος,ζωγραφική , λογοτεχνία , μουσική )

  1. Μπράβο παιδιά! Αφου το μεταναστευτικό πρόβλημα μας αφορά όλους,ας μην αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες με καχυποψία και περιφρόνηση.Ας ανοίξουν τα σύνορα όλων των χωρών!

Σχολιάστε

Top