Τα παραμύθια των Χριστουγέννων

παραμυθια

της Ευανθίας Κυπριώτη

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ,

ΨΥΧΑΓΩΓΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

ΕΠΙΣΗΣ , ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΚΑΙ ΝΑ

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ.

Διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε δύο  χριστουγεννιάτικα παραμύθια  που μας άρεσαν  πολύ .

 

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

σπιρτα2

Είναι βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και ένα κοριτσάκι τριγυρνά ξυπόλητο και νηστικό μέσα στους δρόμους της πόλης, προσπαθώντας να πουλήσει σπίρτα. Το κρύο είναι ανυπόφορο και το χιόνι πέφτει συνέχεια. Κανένας στο δρόμο δε σταματά για ν’ αγοράσει σπίρτα, γιατί το κρύο είναι φοβερό, και επιπλέον, όλοι βιάζονται για τις προετοιμασίες της γιορτινής βραδιάς. Η φτωχή μικρούλα δεν έχει πουλήσει ούτε ένα κουτί σπίρτα και πεινά και κρυώνει πολύ. Δεν τολμά όμως να γυρίσει στο σπίτι της, γιατί ο σκληρός πατριός της θα την έδερνε που δεν είχε πουλήσει τα σπίρτα.

Κάποια στιγμή βρίσκει μια απόμερη γωνιά ανάμεσα σε δύο σπίτια και τρυπώνει εκεί, για να προφυλαχτεί από το κρύο. Τα χεράκια της είναι ξυλιασμένα κι ανάβει ένα σπίρτο, για να ζεσταθεί. Αμέσως της φάνηκε πως βρισκόταν μπροστά σε μια μεγάλη αναμμένη σόμπα. Το σπίρτο όμως σβήνει κι η σόμπα χάνεται. Ανάβει δεύτερο σπίρτο και βλέπει ένα σαλόνι, με το τραπέζι πλούσια στρωμένο και πάνω την ψητή παραγεμισμένη χήνα. Και πάλι όμως το σπίρτο σβήνει και όλα χάνονται. Ανάβει τρίτο σπίρτο, και ονειρεύεται τώρα ότι είναι κοντά σ’ ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο με πολύχρωμα κεριά, μπομπόνια και λογής-λογής παιχνιδάκια. Η μικρούλα απλώνει το χέρι, αλλά το σπίρτο σβήνει και το δέντρο φαίνεται σαν ν’ ανεβαίνει προς τον ουρανό. Τα κεριά γίνονται αστέρια κι ένα από αυτά ξεκολλά και πέφτει στη γη. Τότε το κοριτσάκι θυμάται τη γιαγιά της που της έλεγε ότι, όταν ένα αστέρι πέφτει, κάποιος άνθρωπος πεθαίνει. Η γιαγιά της, το μόνο πλάσμα που την είχε αγαπήσει πραγματικά, έχει πεθάνει εδώ και καιρό.

Σε λίγο η μικρούλα ανάβει κι άλλο σπίρτο, και βλέπει να λάμπει μπροστά της η μορφή της πολυαγαπημένης της γιαγιάς. Η γιαγιά είναι όμορφη, με γλυκό και τρυφερό πρόσωπο κι όχι σκυφτή και κουρασμένη. Ανάβει πολλά σπίρτα συνέχεια, για να κρατήσει τη μορφή της γιαγιάς της κοντά της, και της ζητάει να την πάρει μαζί της. Η γιαγιά τότε ανταποκρίνεται στην επιθυμία της εγγονής της και την παίρνει ψηλά στον ουρανό.

Την άλλη μέρα ο κόσμος βρίσκει στο δρόμο το νεκρό και ξυλιασμένο κορμί της μικρούλας. Η ίδια όμως ήταν πια ευτυχισμένη, καθώς βρισκόταν στη γλυκιά αγκαλιά της αγαπημένης της γιαγιάς.

σπιρτα

Η νεραϊδούλα και ο Αϊ Βασίλης 

Ο Α’ι’-Βασίλης απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των ανθρώπων αποφάσισε να μην ξαναμοιράσει δώρα. Όμως χάρη στις προσπάθειες των βοηθών του, της νερα’ι’δούλας της χαράς και της μαγικής αστερόσκονης που αυτή διαθέτει , τα πράγματα…. μπορεί και να αλλάξουν.

Θέμα της παραμυθο’ι’στορίας μας, που ίσως…

Είναι ιστορία είναι η αγάπη. Αν αυτή είτε με τη μορφή αστερόσκονης είτε ως γλυκού χαμόγελου είτε μιας ζεστής ματιάς σκορπιστεί στον κόσμο μας , τα πάντα θα αλλάξουν και ίσως … γίνουν παραμυθένια.

 

 

νεραιδουλα

Σχολιάστε

Top