Τα μυστήρια της Αιγύπτου

11 04 16 aigyptow

της Μαρίας Μαλλιάκα

Το περιοδικό μας σας παρουσιάζει  ένα άρθρο με θέμα την Αρχαία Αίγυπτο …..

Περιλαμβάνει τα πιστεύω των Αρχαίων Αιγυπτίων , τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό τους<3……

 Πεποιθήσεις περί θανάτου

 Στις πεποιθήσεις των Αιγυπτίων περί ψυχής  περιλαμβανόταν η πίστη πως με την ταρίχευση  και τη μουμιοποίηση διατηρείτο η ταυτότητα του ατόμου στην μεταθανάτια ζωή. Στην Αίγυπτο οι νεκροί τοποθετούνταν αρχικά σε καλαμένια φέρετρα στην καυτή άμμο -τούτο είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία αφυδάτωση του σώματος και την επιβράδυνση της αποσύνθεσης- και επακόλουθα θάβονταν. Τη συγκεκριμένη ταφική πρακτική ακολούθησαν οι ξύλινοι τάφοι και η εκτεταμμένη διαδικασία της μουμιοποίησης, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη σύνθετων ταφικών τελετουργικών.

 Μετά την εμβάπτισή τους, τα σώματα αλείφονταν εσωτερικά και εξωτερικά με ρητίνες, για να διατηρούνται και τυλίσσονταν με επιδέσμους από λινό ύφασμα, με ενσωματωμένα φυλακτά και τάλισμαν. Στην περίπτωση του Φαραώ ή μελών της οικογενείας του και υψηλών αξιωματούχων το σώμα τοποθετείτο σε μια σειρά αλληλοκαλυπτόμενων φέρετρων. Το μεγαλύτερο και εξωτερικό -μέσα στο οποίο τοποθετούνταν με σειρά όλα τα άλλα- ήταν συνήθως μια λίθινη σαρκοφάγος . Οι πνεύμονες, το συκώτι το στομάχι και τα έντερα διατηρούνταν ξεχωριστά, αποθηκευμένα σε σφραγισμένο αγγείο, το οποίο προστάτευαν οι τέσσερις γιοι του Ώρου. Στη διαδικασία της μουμιοποίησης περιλαμβάνονταν ενίοτε και ζώα των οικογενειών των Αιγυπτίων αριστοκρατών, αλλά το πιθανότερο είναι πως ήταν αναπαραστάσεις θεών.

 

                                                                                       (βικιπαιδεια)

 ??????????????????????????????????????????????????????????

 Η καταραμένη μούμια 

Η πιο γνωστή ιστορία καταραμένης μούμιας είναι αυτή του βασιλιά Τουταγχαμών. Γιατί πιστεύουν ότι ο Τουταγχαμών συνδέεται με μια ισχυρή κατάρα – ένα σκοτεινό δέσιμο με το θάνατο ανθρώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εξερεύνηση της μούμιας; 

Πολλά ειπώθηκαν γύρω από τον τάφο του Τουταγχαμών. Mια σειρά μυστήριων γεγονότων τράβηξαν την προσοχή των δημοσιογράφων, των εφημερίδων, των ιστορικών και αρχαιολόγων και πολλών συγγραφέων που άρχισαν να γράφουν την ιστορία του. Όπως ακουγόταν πολλοί ανεξήγητοι θάνατοι συνδέονταν με άτομα που είχαν έρθει σε άμεση ή έμμεση επαφή με το άνοιγμα του τάφου.

 
Ακούγεται πως μόλις οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής μπήκαν στον τάφο, μια κόμπρα έφαγε το καναρίνι του επικεφαλής αρχαιολόγου. Ήταν το πρώτο συμβάν που θεωρήθηκε μέρος της λεγόμενης «κατάρας του Τουταγχαμών». Μάλιστα, βρέθηκε μια αρχαία Αιγυπτιακή γραφή η οποία αναφέρει: «όποιος τολμήσει να βεβηλώσει τον τάφο του φαραώ θα δαγκωθεί από την ιερή κόμπρα και θα πεθάνει». Γι’ αυτό και λέγεται πως στα καλύμματα κεφαλής των φαραώ υπάρχει μία χρυσή κόμπρα.

 

             Για περισσότερους μύθους και εξερεύνηση του αιγυπτιακού πολιτισμού μπείτε στην ιστοσελίδα:

http://atlaswikigr.wikifoundry.com

 

Αξιοθέατα  της  Αιγύπτου που αξίζει να επισκεφτείτε

 

Οι πυραμίδες της Γκίζας

 Η πυραμίδα του βασιλιά ΧΕΟΠΑ

Ο Νείλος

Αξιοθέατα Καΐρου

η σφίγγα  …..και πολλα αλλα

για περισσοτερα αξιοθεατα μπειτε στην ιστοσελιδα

http://www.boutrostours.gr/article.asp?artid=8

 

11.04.16 aigyptow

11.04.2016 aigyptow

Σχολιάστε

Top