Τα γλυκά των Χριστουγέννων

μπισκοτα3

από τη Γαλήνη Κυριάι

Τα γλυκά των Χριστουγέννων είναι πολλά και πλούσια, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση. Για τις ημέρες αυτές παραμερίζουμε τις θερμίδες και ετοιμάζουμε τα πιο συγκλονιστικά γλυκά που θα μεταμορφώσουν το γιορτινό τραπέζι σε πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων.

 

  • Απλή ,εύκολη και νόστιμη βασιλόπιτα

 BAΣΙΛΟΠΙΤΑ ΕΙΚΟΝΑ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν παουντερ
  • 1 και μισή κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 πλάκα βουτύρου 250 γρ.
  • μισή κούπα γάλα
  • μισή κούπα πορτοκάλι
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 βανίλια προαιρετικά
  • 1 κούπα φουντούκια τριμμένα
  • 1 τριμμένη κουβερτούρα
  • 1 κουταλιά της σούπας λικέρ

 

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στη συσκευασία του αλευριού μία κουταλιά μπέικιν παουντερ και ανακατεύουμε μέσα στη συσκευασία για να αναμιχθεί καλά. Λιώνουμε το βούτυρο .Τρίβουμε τη κουβερτούρα. Τρίβουμε τα φουντούκια. Στύβουμε το πορτοκάλι και το τρίβουμε στον τρίφτη για να πάρουμε το ξύσμα. Ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αναμειχθούν καλά . Προσθέτουμε στο μίξερ τη μισή κούπα γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του, το λικέρ μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο μίξερ. Ρίχνουμε στο μίξερ τη βανίλια, το βούτυρο και προσθέτουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με το μίξερ. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αφού τα υλικά μας έχουν ανακατευτεί πολύ καλά ρίχνουμε τα φουντούκια και τη κουβερτούρα μας, αφήνουμε να ανακατευτεί καλά το μείγμα μας και όση ώρα ανακατεύεται εμείς βουτυρώνουμε το ταψί. Προσθέτουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί μας και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-170 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Βγάζουμε τη βασιλόπιτα μας από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη βγάλουμε από το ταψί.  Αφού κρυώσει τη βγάζουμε με προσοχή από το ταψί και την κόβουμε από πάνω αν έχει φουσκώσει πολύ για να είναι ίσια. Και γαρνίρετε όπως εσείς θέλετε… Άχνη – ζαχαρόπάστα – κουβερτούρα – βούτυροκρέμα και ότι άλλο περνάει από το μυαλό σας! Η φαντασία δεν έχει όρια!(μην ξεχάσετε το φλουρί πριν το γαρνίρισμα !!)

 

 

  • Ένα νόστιμο παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκάκι που μοιάζει με γεμιστό κουραμπιέ είναι Κατάδες Σάμου.

 ΚΑΤΑΔΕΣ ΣΑΜΟΥ ΕΙΚΟΝΑ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος ή φυτικό
  • 1 1/2 κούπα ελαφρύ λάδι ελιάς ή σπορέλαιο
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
  • 1 κούπα αλυσίβα που θα την φτιάξετε αφού βράσετε 2 κ.σ στάχτη από ξύλα κοσκινισμένη, με ενάμιση ποτήρι νερό για 2 λεπτά, θα το αφήσετε να κατασταλάξει και παίρνετε το καθαρό νερό.
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1300 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Γέμιση:
  • 2 κούπες αλεσμένα καρύδια
  • 1 κούπα αλεσμένο καβουρδισμένο σουσάμι
  • 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. κανέλα προαιρετικά λίγο γαρύφαλλο σκόνη
  • μέλι αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι για να δέσουμε τη γέμιση

 

Πώς το κάνουμε:

 

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη να αφρατέψουν . Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι.

Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και την προσθέτουμε στο μείγμα Προσθέτουμε την αλισίβα, το ξύσμα, το κονιάκ ή το λικέρ και την βανίλια. Τα αφήνουμε να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Ανοίγουμε φύλλο από τη ζύμη μας πάχους μισού εκατοστού και το κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ σε κύκλους. Βάζουμε σε κάθε κύκλο ένα μικρό κουταλάκι απ΄τη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο .Αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα .Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180-190 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 30-35 λεπτά ένα ταψί κάθε φορά.Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με μπόλικο ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

 

  • Πεντανόστιμοι και αφράτοι κουραμπιέδες.

 ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΕΙΚΟΝΑ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 200 γρ. φυτίνη
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 κρόκους αβγού
  • 250 γρ. αμύγδαλα, κομμένα με το χέρι μικρά κομμάτια
  • 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 2 κιλά αλεύρι
  • 1 ποτηράκι κρασιού λικέρ
  • 2 βανίλιες

 

Πώς το κάνουμε:

Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι το βούτυρο να χτυπηθεί πολύ καλά ώσπου να γίνει άσπρο (καλύτερα με το χέρι).Έπειτα προσθέτετε τη ζάχαρη, τους κρόκους, το λικέρ, τις βανίλιες και τα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα να είναι ασπρισμένα και αν θέλετε τα καβουρδίζετε και λιγάκι. Χτυπάτε λίγο ακόμα να ανακατευτούν όλα.Βάζετε το μείγμα σε μπολ και προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι. Ίσως να μην πάρει και τα 2 κιλά. Θέλει αρκετό αλεύρι όμως, μέχρι να μη σηκώνει άλλο η ζύμη.Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους ψήνετε στους 200 βαθμούς για 25-30′, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.Τους βγάζετε από το φούρνο και τους πασπαλίζετε αμέσως με άχνη ζάχαρη

 

   Σοκολατένιος κορμός.

ΚΟΡΜΟΣ ΕΙΚΟΝΑ

Υλικά:

Για το κέικ

Για τη γέμιση

Για το γλάσο

6 μεγάλα αυγά
150 γρ. μαύρη ζάχαρη
50 γρ. σκόνη κακάο
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. ζάχαρη

άχνη

225 ml κρέμα γάλακτος με υψηλά λιπαρά
250 γρ. κάστανο σε πουρέ
1 κ.σ. μπράντι (προαιρετικά)

285 ml κρέμα γάλακτος με υψηλά λιπαρά
150 γρ. σοκολάτα γάλακτος
100 γρ. κουβερτούρα
Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στου 180 C. Λαδώστε ένα ταψάκι διαστάσεων 30×20 εκ. και σκεπάστε το με λαδόχαρτο.
Σε ένα μίξερ ρίξτε τους κρόκους των αυγών και χτυπήστε για δυο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε τη μαύρη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει πυκνό. Εν τω μεταξύ ανακατέψτε τη σκόνη κακάο και τα υπόλοιπα καρυκεύματα και ρίξτε τα στο μείγμα με τους κρόκους.

Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια και αφού γίνει το μείγμα αφράτο ρίξτε το στο υπόλοιπο μείγμα. Αφού ανακατέψετε ξανά, ρίξτε και απλώστε το ομοιόμορφα στο ταψί. Ψήστε για περίπου 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάλτε σε ένα ράφι του ψυγείου μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και καλύψτε τη με ένα κομμάτι λαδόχαρτο το οποίο στη συνέχεια θα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη. Αφού ψηθεί τελικά το κέικ, βγάλτε το από το ταψάκι του και βάλτε το πάνω στο λαδόχαρτο της κρύας πετσέτας με τη βοήθεια της οποίας θα το τυλίξετε σφιχτά σε ρολό και θα το αφήσετε να κρυώσει ακόμα περισσότερο, ενώ είναι ακόμα τυλιγμένο.

Εν τω μεταξύ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια προσθέστε τον πουρέ κάστανο και το μπράντι. Για να φτιάξετε το γλάσο, ζεστάνετε την κρέμα στα όρια του βρασμού και μόλις τη βγάλετε από τη φωτιά προσθέστε τα κομμάτια της σοκολάτας γάλακτος, της κουβερτούρας και το αλάτι. Ανακατέψτε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί και αφήστε τη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Όταν το κέικ, που έχετε αφήσει να κρυώνει, είναι ελάχιστα ζεστό, ξετυλίξτε το σε μια ξύλινη σανίδα και απλώστε πάνω του την κρέμα με το κάστανο. Τυλίξτε ξανά και τοποθετείστε το ρολό στον δίσκο σερβιρίσματος. Εκεί καλύψτε το ρολό με το γλάσο σοκολάτας και αφού κρυώσει λίγο, χρησιμοποιήστε το πιρούνι για να σχηματίσετε το εφέ του ξύλινου κορμού. Τέλος, πριν σερβίρετε, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη για να είναι χιονισμένος ο εορταστικός σας κορμός.

Συνταγή: clickatlife.gr

 

 Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα.

 ΠΟΥΝΤΙΓΚΑ ΕΙΚΟΝΑ

 Υλικά:

  • 2 φλ. βούτυρο
    2 φλ. σκουκόχρωμη ζάχαρη
    1 1/2 φλ. αλεύρι
    3 φλ. σταφίδες ξανθές
    3 φλ. σταφίδες μαύρες
    1 φλ. κόντιτα (φρούτα γλασέ, ψιλοκομμένα)
    5 αυγά
    4-5 κ.σ. μέλι
    1 λεμόνι
    2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1 κ.γ. κανέλα
    1 κ.γ. γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο
    400 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί τριμμένη
    3 κ.σ. γάλα
    Φρουί γλασέ και άχνη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Πλένετε και στεγνώνετε τις σταφίδες και τις αναμειγνύετε με τα κόντιτα. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνετε σιγά σιγά τη ζάχαρη και κατόπιν ένα ένα τα αυγά. Ρίχνετε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Τα προσθέτετε στο μείγμα βουτύρου-αυγών μαζί με την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες και τα κόντιτα, το κονιάκ και το γάλα. Ανακατεύετε το μείγμα πολύ καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και αλείφετε με βούτυρο 2 φόρμες για πουτίγκα.

Μοιράζετε το μείγμα στις 2 φόρμες και τις σκεπάζετε με λαδόκολλα βουτυρωμένη και από πάνω με αλουμινόχαρτο, το οποίο δένετε καλά με σπάγκο για να μη μετακινηθεί. Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μια στρογγυλή σχάρα, τοποθετείτε επάνω τις φόρμες και ρίχνετε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, που θα πρέπει να φτάνει μέχρι το μισό ύψος από τις φόρμες.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις πουτίγκες να ψηθούν επί 6 ώρες, προσθέτοντας ζεστό νερό μόλις αυτό εξατμίζεται. Ξεσκεπάζετε τις πουτίγκες και τις ξανασκεπάζετε με στεγνή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Τις διατηρείτε σε ζεστό μέρος για 25-30 μέρες. Για να τις σερβίρετε τα Χριστούγεννα τις ζεσταίνετε -ιδανικά στον ατμό 1½ -2 ώρες- και τις γαρνίρετε με φρουί γλασέ και άχνη.

Συνταγή: icookgreek.com

     Μελομακάρονα 

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 φλ. λάδι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. αλυσίβα
  • 1 φλ. καφέ κονιάκ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κιλά αλεύρι

 

Σιρόπι:

  • 1 φλ. μέλι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. νερό

 

Γαρνίρισμα:

  • 1/2 κιλό καρύδια ψιλοκοπανισμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

 

Πώς το κάνουμε:

Χτυπάμε επί τρία λεπτά το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το σταχτόνερο, τη σόδα διαλυμένη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το αλεύρι. Κατόπιν ζυμώνουμε το μείγμα, το πλάθουμε και ψήνουμε επί 35΄ στους 200 βαθμούς. Βάζουμε το σιρόπι να βράσει, και μόλις βράσει, κυλάμε πάνω τα μελομακάρονα και γαρνίρουμε.

Σχολιάστε

Top