Eννοιολογική τέχνη

«O κόσμος μας γράφεται στη γλώσσα των μαθηματικών, και τα στοιχεία του είναι τρίγωνα, κύκλοι και άλλα γεωμετρικά σχήματα …»                                                                                                          (Γαλιλαίος, 1623)

Πως αντιλαμβανόμαστε τις έννοιες; Διαφέρει αυτή η αντίληψη από άνθρωπο σε άνθρωπο; Πως αποτυπώνουμε τις έννοιες στο χαρτί; Διαφέρει η ιδέα από την έννοια; Τι ρόλο παίζουν τα χρώματα και οι γραμμές σε ένα σχέδιο; Η έννοια του κύκλου, της ευθείας, της γραμμής συσχετίζονται μεταξύ τους;

Εισηγητής της εννοιολογικής τέχνης θεωρείται ο Σολ ΛεΒίτ, γεννημένος την δεκαετία του ’20 και μεγαλωμένος την δεκαετία του ’60. Το όνομα του συνδέθηκε με δύο κινήματα, τον μινιμαλισμό και –κυρίως– την εννοιολογική τέχνη (conceptual art). Κύριο χαρακτηριστικό των έργων του είναι η γραμμή και το χρώμα, όπου επιχειρεί με μινιμαλιστικό τρόπο να αποτυπώσει τις ιδέες του στον εκάστοτε πινάκα. 

Στο μανιφέστο του Σολ ΛεΒίτ για την εννοιολογική τέχνη (Paragraphs on Conceptual Art, Artforum, June 1967) διαβάζουμε : «οι ιδέες από μόνες τους αποτελούν έργα τέχνης. Μπορούν να εξελιχθούν, ώστε τελικά να βρουν μία συγκεκριμένη μορφή». Ακόμα :

«Η Έννοια και η Ιδέα είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η έννοια υπονοεί μία γενική κατεύθυνση, ενώ η ιδέα αποτελεί το συστατικό της. Οι ιδέες εφαρμόζουν την έννοια».

(The concept and idea are different. The former implies a general direction while the latter is the component. Ideas implement the concept.)

Για να το κάνουμε αυτό αντιληπτό θα σκεφτούμε πως αποτυπώνουμε στο χαρτί ένα αντικείμενο που έχουμε κατά νου. Αυτή η εικόνα που παράγεται δεν είναι πάντοτε αντικειμενική και με τις συγκεκριμένες ιδιότητες που έχει το αντικείμενο. Οι ιδέες που έχουμε επομένως για τη γεωμετρική αναπαράσταση ενός αντικειμένου διαφέρουν, αφού μπορεί να είναι ένα σχέδιο και όχι ένα σχήμα ή σε γενικές γραμμές δεν συνιστούν το τελικό αποτέλεσμα. Το σχέδιο επομένως αντιπροσωπεύει το αντιληπτό μέσω των αισθήσεων και το σχήμα το αντικειμενικά ορθό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο σύνδεσμο https://www.academia.edu/3517291/_

12

Πατσιομίτου, Σ. (2012) Διδακτικές Προτάσεις: Τα Μαθηματικά στον Πραγματικό Κόσμο . Αυτό έκδοση ISBN 978-960-93-4456

Σχολιάστε

Top