Τεύχος αφιερωμένο στη μαθητική αρθρογραφία για τα μαθηματικά -Αντί προλόγου

hyper

«O Πρόκλος υποστήριζε πως όπου υπάρχουν τα Μαθηματικά εκεί υπάρχει ωραιότης, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι όπου υπάρχει ωραιότης εκεί υπάρχουν Μαθηματικά»

Morris Kline  

 

Τα Μαθηματικά, και ο αφηρημένος χαρακτήρας τους δεν συνεπάγονται το διαχωρισμό τους από τον πραγματικό κόσμο. Ο άνθρωπος κατανοούσε τον κόσμο γύρω του και τον ερμήνευε, σχημάτιζε προσωπική αντίληψη και διαμόρφωνε ιδέες. Οι έννοιες που προέκυπταν  ήταν γενικεύσεις των εμπειρικών δεδομένων και της πρακτικής των ανθρώπων. Στα αρχαία ελληνικά κείμενα συναντούμε για πρώτη φορά την αξιωματική θεμελίωση. Η αποδεικτική διαδικασία διαμορφώθηκε τον 6ο-3ο π.Χ. αιώνα στην αρχαία Ελλάδα. Το πρώτο επιστημονικό φιλοσοφικό σύστημα γεννήθηκε στην Ελλάδα τον 6ο π.Χ. αιώνα στην Ιωνία με τη Σχολή της Μιλήτου, τον Θαλή, τον Αναξίμανδρο και τον Αναξιμένη. Οι σύγχρονες επιστήμες (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία) αναπτύχθηκαν από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, με τα Μαθηματικά να κατέχουν κεντρική θέση στη διαμόρφωσή τους. Με την πάροδο των αιώνων, ο ρόλος των Μαθηματικών επεκτάθηκε και σε άλλες επιστήμες (π.χ. Επιχειρησιακή έρευνα, Θεωρία Παιγνίων, Βιολογία,  Ιατρική, Διεθνής Πολιτική κ.λπ.).

«To αρχαιότερο από όλα τα όντα είναι ο Θεός,
γιατί είναι αγέννητος
Το ωραιότερο είναι ο κόσµος ,
γιατί είναι έργο του Θεού
Το µεγαλύτερο είναι ο τόπος ,
γιατί όλα τα χωράει
Το ταχύτερο είναι ο νους ,
γιατί τρέχει διασχίζοντας τα πάντα
Το ισχυρότερο είναι η ανάγκη,
γιατί όλα τα εξουσιάζει
Το σοφότερο είναι ο χρόνος ,
γιατί ανακαλύπτει τα πάντα …»

                                                                                                Θαλής ( Μίλητος 650π.Χ – 540 π.Χ )

Το 4ο τεύχος είναι αφιερωμένο στη μαθητική αρθρογραφία με άρθρα περί [και για] τα μαθηματικά. Τα μαθηματικά και η μουσική, τα μαθηματικά και ο χορός, τα μαθηματικά και η τέχνη, τα μαθηματικά και οι επιστήμες, η ιστορία των μαθηματικών κ.α. είναι κάποια από τα θέματα που πραγματεύονται οι μαθητές μας. Το υλικό ανακάλυψαν από τις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο (ή επινόησαν οι ίδιοι). 

Δρ. Σταυρούλα Πατσιομίτου

 

Σχολιάστε

Top