Λίγα λόγια για τον M.C. Escher-Μετασχηματισμοί σε έργα του

∆εν είναι λίγες οι φορές που κάποιος ζωγράφος προσπάθησε να αναπαραστήσει κάποιες µαθηµατικές ιδέες. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα τέτοιων καλλιτεχνών που επηρέασαν βαθύτατα την εποχή τους είναι ο Da Vinci της Αναγέννησης, o σουρεαλιστής Dali, και o κυβιστής Picasso. Ο καθένας τους σε κάποιο βαθµό χρησιµοποίησε σκόπιµα ή άθελα του κάποιες µαθηµατικές ιδέες όπως ο λόγος της χρυσής τοµής, ο τετραδιάστατος χωροχρόνος και οι µη ευκλείδειες γεωµετρίες.

∆εν θα πρέπει, όµως, κανείς να παραλείψει από τον κατάλογο των ανθρώπων που συνδύασαν τις εικαστικές τέχνες µε τα µαθηµατικά τον Vassarely (πρόδροµος της Οπ Αρτ) ή του επίσης σουρεαλιστή Magritte.

66

Αν και πολλά από τα έργα των παραπάνω καλλιτεχνών είναι συνδυασµένα µε τα µαθηµατικά είναι δύσκολο να θεωρήσουµε ότι κάποιος από αυτούς συνειδητά και κατ” επανάληψη ενσωµάτωνε στοιχεία µαθηµατικών στα έργα του, κάτι που φαίνεται να έκανε ο Ολλανδός Maurits Cornelis Escher. Ο Escher γεννήθηκε το 1898 και πέθανε το 1972. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έζησε σε διάφορες χώρες της δυτικής Ευρώπης (Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία). Σηµείο αναφοράς για την εξέλιξη του ως καλλιτέχνη αποτέλεσε η επίσκεψη του στο παλάτι της Αλάµπρα στη Γρανάδα της Ισπανίας, το οποίο οι Μαυριτανοί κατακτητές φρόντισαν να διακοσµήσουν µε πανέµορφα καλλιτεχνήµατα χρησιµοποιώντας και τις 17 δυνατές συµµετρίες. Τα έργα του Escher είναι κυρίως χαρακτικά (λιθογραφίες, ξυλοτυπίες, χαλκογραφίες).

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να µην επισηµάνουµε ότι ο Escher υπήρξε ένας καλλιτέχνης µε έντονες φιλοσοφικές ανησυχίες. Στα έργα του ο θεατής παρατηρεί τη συνεχή εναλλαγή έµψυχου και άψυχου, αλλά και την µετατροπή της µιας µορφής ζωής σε άλλη (τα ψάρια γίνονται πουλια, τα πουλιά µετατρέπονται σε χωράφια κ.τ.λ.). Αποκορύφωµα όλων αυτών είναι το «Μάτι» ένα έργο στο οποίο ο θεατής αντικρύζει στην κόρη του µατιού τον θάνατο, ένα έργο που σοκάρει, αλλά ταυτόχρονα προβληµατίζει.

666

Πηγές:

http://alikos.blogspot.gr/2011/12/escher.html

http://eclass.sch.gr/modules/document/

                                                                                           

Το άρθρο και την  επεξεργασία των εικόνων του Escher έκανε η  

                                                                                                                  Δεληβοριά Δήμητρα, B1

 

 

Σχολιάστε

Top