Κλιματική Συμμετρία

Έχω σκεφθεί ότι ορισμένα κλιματικά δεδομένα μπορούν να ερμηνευθούν με την μαθηματική έννοια της συμμετρίας. Ονόμασα αυτό το φαινόμενο «Κλιματική Συμμετρία» και  περιγράφεται ως εξής: Ο Ισημερινός λειτουργεί σαν κλιματικός άξονας συμμετρίας του βόρειου και του νότιου ημισφαιρίου. Δηλαδή κλιματικά ό,τι ισχύει στο βόρειο ημισφαίριο (Β.Η.) ισχύει και στο νότιο (Ν.Η.).

Στο βόρειο τμήμα του Β.Η. κάνει κρύο λόγω του πόλου, ενώ στο νότιο τμήμα του κάνει ζέστη, λόγω του ισημερινού. Στο βόρειο τμήμα του Ν.Η. κάνει ζέστη λόγω του ισημερινού και υπάρχουν τροπικά δάση. Στο νότιο τμήμα του Ν.Η. κάνει κρύο, λόγω των παγωμένων νότιων ανέμων που έρχονται από την Ανταρκτική. Μάλιστα αναπτύσσεται ή βλάστηση της τούνδρας και συναντάμε μερικά είδη πιγκουίνων.

Βέβαια, επειδή η ζωή είναι περίπλοκη και δεν αρκεί η γεωμετρία για να την ερμηνεύσουμε, το φαινόμενο της κλιματικής συμμετρίας δεν ισχύει απόλυτα. Έτσι, από την κλιματική συμμετρία εξαιρούνται: α) οι ορεινές περιοχές, β) οι παραθαλάσσιες περιοχές και γ) οι περιοχές με μικροκλίμα.

Οι ορεινές περιοχές επηρεάζονται από την κλιματική συμμετρία ανάλογα με το υψόμετρο που έχουν. Έστω ότι ένας λόφος ύψους 200m βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 20ο νότια του ισημερινού. Εκεί το χειμώνα η θερμοκρασία δύσκολα θα πέφτει από τους 12οC, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να αγγίζει και τους 38οC.

Έστω πάλι ότι ένα βουνό ύψους 2.500m βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με το λόφο. Εκεί το χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να πέφτει στους -10οC και με χιονόπτωση, ενώ το καλοκαίρι δύσκολα θα ξεπεράσει τους 16οC.

Έστω ότι υπάρχει μια παραθαλάσσια περιοχή γεωγραφικού πλάτους 35ο βόρεια του ισημερινού και μία ηπειρωτική περιοχή με μικροκλίμα 35ο νότια του ισημερινού. Εδώ τα φαινόμενα θα είναι περίπου ως εξής. Στην παραθαλάσσια περιοχή το χειμώνα, η θερμοκρασία δύσκολα θα πέσει κάτω από τους 13οC, ενώ στην ηπειρωτική περιοχή με μικροκλίμα δεν θα πέσει κάτω από τους 10οC. Αντίθετα το καλοκαίρι στη παραθαλάσσια περιοχή, η θερμοκρασία θα φτάσει χωρίς να ξεπεράσει τους  25οC -  30οC. Στην ηπειρωτική περιοχή με μικροκλίμα μπορεί να αγγίξει και τους 40 οC.

Όπως διαπιστώνουμε από τα παραπάνω δεν ισχύει αυτό που εικάζει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ότι το βόρειο ημισφαίριο είναι πιο κρύο από το νότιο.   

 

                                           klima                

Σημείωση:

Αν και δεν υπάρχει λοιπόν βιβλιογραφία για την Κλιματική Συμμετρία, υπάρχουν πηγές με τα δεδομένα που με βοήθησαν να καταλήξω σε αυτό το συμπέρασμα.

Μεταξύ αυτών είναι:

-Κωστής Κουτσόπουλος, Μαρία Σωτηράκου, Μαρία Ταστσόγλου, Γεωγραφία-Μαθαίνω για τη Γη, Αθήνα 2012 (ειδικά τα κεφάλαια και οι χάρτες για τις κλιματικές ζώνες, σελίδες 39-42, και για τις πολικές, τις τροπικές και τις εύκρατες περιοχές, σελίδες 74-83, είναι το βιβλίο γεωγραφίας της ΣΤ δημοτικού).

-Κώστας Τζιβελέκας, Κώστας Ίωνας, Οι κορυφές του κόσμου, Αθήνα 2010 (από εκεί είδα στοιχεία για το κλίμα στις διάφορες ορεινές περιοχές του κόσμου).

-ένα σπουδαίο βιβλίο για την Αρκτική, που είχα δανειστεί από την βιβλιοθήκη του 70ου Δημοτικού και είναι το βιβλίο που εξαιτίας του ξεκίνησε το ενδιαφέρον μου για το κλίμα, αλλά δεν θυμάμαι συγγραφέα και άλλα στοιχεία, μπορώ όμως να πάω στο δημοτικό να το βρω).

                                                             Κείμενο & Σχέδιο: Καλλιβρετάκης Φώτιος μαθητής, Τμήμα Α1

                                                                             

Σχολιάστε

Top