Χουλιγκανισμός

Στις μέρες μας, η βία των γηπέδων έχει φτάσει σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση. Επεισόδια συναντώνται κυρίως στους σημαντικότερους αγώνες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα μικρότερης σημασίας ματς διεξάγονται κάτω από ήπιες συνθήκες και σε ευχάριστο κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο χουλιγκανισμός ονομάστηκε έτσι από τον όρο «hooliganism» που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1890 για να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά συμμοριών των δρόμων. Η χρήση του όρου εμφανίζεται σε μια αναφορά της Αστυνομίας του Λονδίνου το 1898, αλλά ενδεχομένως δεν είναι η πρώτη. Μια θεωρία που έχει επικρατήσει αναφέρει πως ο όρος πάρθηκε από το όνομα του Πάτρικ Χούλιχαν ο οποίος ήταν Ιρλανδός βάνδαλος που έμενε στο Λονδίνο.

Η βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, η εφαρμογή του ονομαστικού ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μα πάνω απ” όλα η αμετακίνητη βούληση και η συνεπής πρακτική των διοικήσεων των ομάδων να αποβάλουν το φαινόμενο από τις κερκίδες, αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα για να είμαστε άμεσα αποτελεσματικοί.

Η Πολιτεία πρέπει να αποδείξει τη βούλησή της για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα με τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης του φαινομένου, ψηφίζοντας ένα νόμο σύγχρονο, ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα κοινωνικά αποδεκτό.

sgk

Φαινόμενο χουλιγκανισμού στα ελληνικά γήπεδα.

 

 

 

 

 

 

Γιώργος Περίδρομος, Χρήστος Σίνος και Παναγιώτης Ψυχογυιός.

Ένα σχόλιο στο Χουλιγκανισμός

  1. Ο/Η @λέξης :-) λέει:

    Ένα «καυτό» κοινωνικό θέμα όντως και μπράβο για τη συνεργασία.
    Πάντως κατά τη γνώμη μου, κάπου κάπως να θίξετε και το γεγονός πως άνθρωποι με ολοκληρωμένη και πολύπλευρη μόρφωση, άνθρωποι με παιδεία και προσωπικότητα, δεν νοιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν με τέτοιο βίαιο τρόπο. Υπονοώ δηλαδή πως όσο και καλά να είναι τα αστυνομικά (προληπτικά ή κατασταλτικά) μέτρα, θα περιορίσουν ίσως μα δεν θα λύσουν ποτέ το πρόβλημα.

Σχολιάστε

Top