Οικολογική κρίση.

Μόλυνση του περιβάλλοντος από εργοστάσι

Μόλυνση του περιβάλλοντος από εργοστάσιο

Πέραν της οικονομικής κρίσης, ο πλανήτης μας μαστίζεται και από την αδιάκοπη και καταστροφική οικολογική κρίση. Μερικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής είναι οι εξής:

  • Φαινόμενο του θερμοκηπίου: Ορισμένοι ρύποι όπως το διοξείδιο του άνθρακα, ενεργούν όπως τα πλαστικά καλύμματα ενός θερμοκηπίου επιτρέποντας την είσοδο των ηλιακών ακτίνων, αλλά εμποδίζοντας την έξοδο της θερμότητας. Αυτό το θερμικό φράγμα έχει ήδη αλλάξει το κλίμα της Γης.  Το στρώμα του όζοντος της στρατόσφαιρας που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία υφίσταται αλλοίωση. Οι χλωροφθοριούχοι άνθρακες (όπως το φρεόν) που απελευθερώνονται από τα αεροζόλ, τα εργοστάσια, τις κλιματιστικές συσκευές, τα ψυγεία κ.α. ταξιδεύουν στη στρατόσφαιρα και μέσα από πολύπλοκες αντιδράσεις καταστρέφουν το όζον, επιτρέποντας στην υπεριώδη ακτινοβολία να περάσει την ατμόσφαιρα και να φθάσει ως την επιφάνεια της Γης και να βλάψει τους ζωντανούς οργανισμούς.
  • Απόβλητα: Λέγεται πως ο όγκος των παραγόμενων στις ανθρώπινες κοινωνίες αποβλήτων θα μπορούσε να γεμίσει σήμερα 28 εκατομμύρια βαγόνια· ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται. Τριακόσιες περιοχές στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου απορρίπτονται τοξικά και πυρηνικά απόβλητα εμφανίζουν δείκτες υψηλής επικινδυνότητας. Στις περισσότερες χωματερές δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προδιαγραφές υγειονομικής ταφής. Τα απόβλητα επομένως συνιστούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
  • Αποδάσωση: Κάθε δευτερόλεπτο καταστρέφεται και ένα κομμάτι του «πνεύμονα» της Γης, του παρθένου αμαζονιακού δάσους το οποίο παρέχει στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες οξυγόνου ετησίως. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις συνεχείς πυρκαγιές σε Ευρώπη και Αμερική.

Η οικολογική κρίση αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε δυνατό τρόπο. Ελπίζουμε με την πάροδο των χρόνων να επιλυθεί καθώς καταστρέφοντας τον πλανήτη μας, καταστρέφουμε το «σπίτι» μας.

 

Χρήστος Σίνος, Παναγιώτης Ψυχογυιός

 

 

Ένα σχόλιο στο Οικολογική κρίση.

  1. Ο/Η @λέξης :-) λέει:

    Μπράβο παιδιά! Πολύ καλογραμμένο άρθρο.

Σχολιάστε

Top