ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

 

ΟΛΥΜΠΙΑ: 

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, βρίσκετε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας! Πρόκειται γι αυτό του Δία! Ανακαλύφθηκε το έτος 1766 αλλά οι ανασκαφές ξεκίνησαν το Μάιο του 1829 από Γάλλους αρχαιολόγους που βρήκαν αρκετά τμήματα του ναού τα οποία και πήραν μαζί τους στη χώρα τους. Μέχρι και σήμερα εκθέτονται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.     ΟΛΥΜΠΙΑ

Ανασκαφές σε όλο το αρχαιολογικό χώρο, έχουν ξεκινήσει από το 1875 και χωρίζονται κατά περιόδους: 1875-1881, 1900-1950 και από το 1950 έως και σήμερα ανακαλύπτοντας τα έργα των προγόνων μας.Όπως γνωρίζετε είναι η γενέτειρα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και σύγχρονων. Ας αναφερθούμε τώρα, στα σημαντικότερα μνημεία και κτήρια του χώρου.Greek actress Ino Menegaki prepares to light the Olympic Flame during a dress rehearsal for the London 2012 Olympic Games at the site of ancient Olympia in Greece

Πιο  συγκεκριμένα,αυτά είναι:

α) Ο ναός του Ολυμπίου Διός, ο οποίος χτίστηκε το 456 π.Χ με στυλ δωρικού ρυθμού θεωρείται το σημαντικότερο ανάθημα της Ολυμπίας καθώς εκεί  φυλλασόταν  το χρυσελεφάντινο  άγαλμά του.

β) Το Ηραίον,όπου φυλλάσονταν αφιερώματα και σε άλλους θεούς όπως για παράδειγμα το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη  και ο δίσκος της ιερής εκεχειρίας.

γ) Το Βουλευτήριο,που βρισκόταν νότια του ναού του Δία και ήταν έδρα της Βουλής των Ηλείων.

δ)Το Πρυτανείο,ήταν ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα της Ολυμπίας  καθώς πρόκειται για το κέντρο της διοικητικής και πολιτικής ζωής αλλά και κέντρο διοίκησης των Ολυμπιακών αγώνων.                                         PhlhPost99.Photo1.664x312

ΕΙΣΟΔΟΣ   ΣΤΟ  ΣΤΑΔΙΟ

α) Στο αρχαίο στάδιο  έμπαιναν μόνο οι επίτροποι, οι αθλητές και οι ήρωες. Χωρούσε 45.000 θεατές καθώς εκεί τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες και τα Ηραία.

β) Το Γυμνάσιο ήταν ο χώρος προπόνησης των αθλητών.Ήταν επιστεγασμένο ώστε να προπονούνται ακόμη και αν έβρεχε. Το Γυμνάσιο χωρίζεται σε:

1) Παλαίστρα, 2) Λεωνιδαίο,3) Εργαστήριο του Φειδία, 4) Θεηκολεών, 5) Ζάνες, 6) Φιλιππείο, 7) Στοά της Ηχούς, 8) Μητρώον, 9) Βωμός του Δία, 10) Βωμός της Ήρας, 11) Πελόπιο, 12) Νυμφαίο, 13) Νότια Στοά, 14) Οικία του Νέρωνα, 15) Ελληνικά Λουτρά, 16) Ηρώο, 17) Ξενώνες Ρωμαϊκής Περιόδου, 18) Θέρμες Λεωνιδαίου, 19) Θέρμες Κλαδέου, 20) Θέρμες Κρονίου, 21) Θησαυροί, 21) Ιππόδρομος, 22) Παλαιό Μουσείο.         Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας, χάρτης μνημείων

ΉΛΙΔΑ:

Βρίσκεται στην κοιλάδα του Πηνειού ανάμεσα στα χωριά Παλαιόπολη, Καλύβια και  Αυγείο. Το όνομά της προέρχεται από το δωρικό Εάλις (Άλις), δηλαδή κοίλη χώρα.

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

H Ήλιδα ήταν μια από τις πόλεις που συνέβαλλαν αρκετά στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας. Κύριοι εκπρόσωποί της,ήταν  o Πύρρων ( ιδρυτής σκεπτικισμού), ο Σωκράτης Φαίδωνας, ο  Ιππίας, ο Αλεξίνος και ο Πλάτωνας Φορμίωνας.

Η αρχαία πόλη κοσμούνταν μα πληθώρα αγαλμάτων από τα οποία συμπεραίνουμε ότι ο τομέας της γλυπτικής ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένος.
th jjkj

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΚΤΙΡΙΑ

1) Γυμνάσιο, 2) Ο Δρόμος της Σιωπής  που ένωνε τα λουτρά με το γυμνάσιο, περνώντας από το ιερό της Αρτέμιδας της Φιλομείρακας. 3) Η Αγορά και ο Ελλανοδικαιώνας,4)Το μνημείο του Πύρρωνα,5) Το ιερό του Άδη,6) Το ιερό της Τύχης,7)Το Θέατρο που καταστράφηκε το 267 μ.Χ το οποίο δεν είχε κερκίδες .8)Το ιερό του Διονύσου και το ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολή της.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Κατά την Μυκηναϊκή εποχή ορίστηκε ανεξάρτητο βασίλειο. Οι κάτοικοι λέγονταν Επειοί και είχαν πάρει μέρος στον Τρωικό πόλεμο, έχοντας αρχηγό τους τον Πολύξενο. Η ίδρυση της έγινε από τον Αέθλιο ,τον γιο του Δία και της Πρωτογένειας,που υπήρξε και ο πρώτος βασιλιάς της.Ο πληθυσμός της ανερχόταν στους  60.000 και περισσότερους κατοίκους.Ήδη από τα τέλη του 6ου αιώνα η Ήλιδα έκοβε τα δικά της νομίσματα. Εκείνη την εποχή παράλληλα υπήρχε η Βουλή και ο Δήμος των Ηλείων.Η ίδια είχε πάρει μέρος και στον Πελοποννησιακό πόλεμο στο πλευρό της Σπάρτης.Γνώρισε όμως οριστική παρακμή κατά τα βυζαντινά χρόνια, όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος  Α”  απαγόρευσε τους Ολυμπιακούς αγώνες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ  ΑΓΩΝΕΣ

Οι αθλητές ήταν υποχρεωμένοι να προσχώρησουν στην Ήλιδα τουλάχιστον 1 μήνα πριν  για την προετοιμασία τους. Ήταν η διοργανώτρια των Ολυμπίων και είχε την εποπτεία τους γαι 1200 χρόνια, από το 776 π.Χ έως και το 393 μ.Χ .

Από την Ήλιδα στην Ολυμπία

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

Οι πρώτες ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν το 1911 αλλά η μεγάλη ανασκαφή έγινε 57 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1968. Ξεκίνησαν κατά τύχη καθώς σκοπός ήταν οι εργασίες για να περάσει αρδευτικός αγωγός για την άρδευση  του κάμπου της Αμαλιάδος.

Η τέχνη της Ήλιδας συγκρίνεται σε ποιότητα και αριθμό με τα ευρύματα της Ολυμπίας. Σήμερα η αρχαία πόλη είναι επισκέψιμη και δίνει την δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να πάρει μια γεύση από εκείνη την εποχή παρέχοντας ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο και το αρχαίο θέατρο, αναστηλώμενο πλέον, επισκευασμένο από ξύλο για τις ανάγκες του Διεθνούς  Φεστιβάλ  Αρχαίας Ήλιδας!

htggfyuyfu

ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ:

Βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγαλείας και χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σπουδεότερους ναούς της αρχαιότητας, αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα από τους Φιγαλείς.

AAAAA

Ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ και η κατασκευή του αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.  Είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας. Μάλιστα ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ναό τον θεώρησε δεύτερο μετά από αυτόν της Τεγέας.

Ο ναός ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους γιατί δεν έχει ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό αλλά είναι κατασκευασμένος με διεύθυνση από βορρά προς νότο. Ο ναός χρησιμοποιούνταν και κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. Η πρώτη σημαντική καταστροφή έγινε όταν κατέρρευσε η στέγη του ναού λόγο φθοράς. Επίσης φθοροποιός παράγοντας θεωρείτε και η ανθρώπινη παρέμβαση.

BBBBBBB

Το 1765 ο ναός αναγνωρίστηκε επιτυχώς από Γάλλους αρχιτέκτονες ενώ το 1812 διενεργήθηκαν οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές από Ευρωπαίους ερευνητές που έφεραν στο φως τις πλάκες της ζωφόρου και το κορινθιακό κιονόκρανο. Ακόμη τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Τέλος, από Ελληνική αρχαιολογική ομάδα ξεκίνησαν επίσης σημαντικές ανασκαφές το 1902 και συνεχίστηκαν το 1959, το 1970, και το 1975-80. Έπειτα από 2 χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε την αποκατάσταση του μνημείου.

GGGGGG

ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΕΡΕΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Σχολιάστε

Top