Λαζαράκια

16749-lazarakia-i-stafidopsomakia-me-magia-by-papajimgr

Τι χρειαζόμαστε: 

2 κούπες ζάχαρη

250 γρ. ταχίνι

50 γρ. νωπή μαγιά (ή δυο φακελάκια ξηρή)

1 κουτ. γλ. σκόνη κανέλα

¼ κουτ. γλ. σκόνη γαρύφαλλο

¼ κουτ. γλ. σκόνη μοσχοκάρυδο ξύσμα από ένα πορτοκάλι

½ κουτ. γλ. baking powder

2 κούπες νερό χλιαρό

7 – 8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κούπα σταφίδες ξανθές

½ κούπα σταφίδες μαύρες

1 κούπα αμυγδαλόψιχα ή καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη (προαιρετικά, αν φτιάξουμε Λαζαράκια) σουσάμι ή μοσχοκάρφια.

 

Πώς το κάνουμε:
Διαλύουμε την μαγιά σε μια κούπα χλιαρό νερό. Βάζουμε σε μια λεκάνη το μισό αλεύρι, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το baking powder και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
Ρίχνουμε εκεί το ταχίνι, την μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός και προσθέτουμε τις σταφίδες (σε αυτό το σημείο αν κάνουμε Λαζαράκια, αφήνουμε τις σταφίδες στο πλάι προς το παρόν).
Προσθέτουμε στην συνέχεια, σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι μαλακό και εύπλαστο. Το ζυμάρι μπορεί να κολλάει λίγο στα χέρια λόγω του ταχινιού, αλλά δεν πρέπει να μας παραξενέψει. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 με 4 ώρες για να φουσκώσει. Το ζυμάρι δεν θα ανέβει πολύ, αλλά ούτε αυτό πρέπει να μας παραξενέψει.
Αν φτιάξουμε Λαζαράκια ανακατεύουμε τις σταφίδες με την αμυγδαλόψιχα ή την καρυδόψιχα σε ένα μπολ για να φτιάξουμε την γέμιση και χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 16 – 18 μπαλάκια, κρατώντας λίγο στην άκρη για να φτιάξουμε τα κορδόνια για τα χέρια. Παίρνουμε κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε λίγο και προσθέτουμε λίγο από την γέμιση στο κέντρο. Πλάθουμε στην συνέχεια προσεχτικά ένα μακρουλό φρατζολάκι και του βάζουμε από πάνω σταυρωτά δυο μικρά κορδόνια για χέρια. Στην πάνω πλευρά βάζουμε δυο μοσχοκάρφια για μάτια κι ένα για μύτη.
Αν κάνουμε σταφιδοψωμάκια, χωρίζουμε την ζύμη σε 32 – 35 μικρά μπαλάκια και πλάθουμε μακρόστενα ή στρογγυλά ψωμάκια τα οποία αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Στρώνουμε σε λαμαρίνα αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε με ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο και αραδιάζουμε τα Λαζαράκια ή τα σταφιδοψωμάκια. Τα αφήνουμε σε ζεστό πάλι μέρος για περίπου μια ώρα να ξανανεβούν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Ίζολα Ντ.

 

Σχολιάστε

Top