Εκδήλωση και βιωματικό εργαστήριο αφιερωμένα στον Τζάνο Τσαγκιά

Τζάνος Τσαγκιάς τυπογραφείο Καλογραίζα μαθητές Ε και ΣΤ2

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση δραστηριοτήτων του πολιτιστικού προγράμματος «Η Ζωή της Δευτέρας» στο σχολείο μας. Υπεύθυνη Συντονισμού είναι η δασκάλα ΤΠΕ(Πληροφορικής) κ. Δέσποινα Μπαρμπαρή και συνεργάτες οι εξαίρετες δασκάλες της Β΄ τάξης κ. Ευαγγελία Τσουρουβελούδη και κ. Αγγελική Γκριτζάπη.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα, τον κ. Λουκά Χριστοδούλου, πρόεδρο του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) για την προθυμία που επέδειξε ώστε να μας φέρει κουτί με στοιχεία και εργαλεία παλαιού τυπογραφείου. Οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης, στο β΄μέρος της εκδήλωσης, συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε βιωματικό εργαστήρι τυπογραφείου. Πρωτόγνωρη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους! Στο α΄ μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Χριστοδούλου σε συνεργασία με τον εξαίρετο κ. Χάρη Σαπουντζάκη, εκπαιδευτικό και πρόεδρο της Ένωσης Σπάρτης Μ.Ασίας, παρουσίασαν πλούσιο υλικό με ντοκουμέντα και φωτογραφίες από την «Ιστορία της Καλογρέζας στο Μεσοπόλεμο».

Ακολούθησε ομιλία από τον κ. Χαράλαμπο Μπαλτά, εκπαιδευτικού Α΄θμιας Εκπαίδευσης και ιδρυτή της παιδαγωγικής ομάδας «Σκασιαρχείο». Παρουσίασε την παιδαγωγική μεθοδολογία του Γάλλου παιδαγωγού Celestin Freinet(1896-1966) και την πρώτη εφαμογή της σε ελληνικό σχολείο το 1930 από ένα σημαντικό δάσκαλο, τον Τζάνο Τσαγκιά στο τότε προσφυγικό Δημοτικό Σχολείο Καλογρέζας. Ήταν ο εισηγητής της τέχνης του Τυπογραφείου στην ελληνική εκπαίδευση. Γι΄αυτό και η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Τζάνο Τσαγκιά. Μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης διάβασαν το «Μικρό Βιβλίο» που συνέγραψαν και δημιούργησαν νωρίτερα στο εργαστήριο ΤΠΕ. Οι μικρές τους ιστορίες ήταν εμπνευσμένες από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη με θέμα «Από την ελιά στο λάδι» και γράφτηκαν μετά την επίσκεψή τους τον Νοέμβριο. Συνεργάστηκαν κατά ομάδες 4-5 παιδιών στο μάθημα της Γλώσσας (παραγωγή λόγου). Η πληκτρολόγηση και η εικονογράφηση με κατάλληλες εικόνες από το Διαδίκτυο  και η εκτύπωση έγιναν στο εργαστήριο ΤΠΕ υπό την καθοδήγηση της δασκάλας ΤΠΕ. Τα παιδιά έμαθαν να διπλώνουν και να δημιουργούν το Μικρό Βιβλίο.

Το α΄μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την  κ. Παρασκευή Αλεξάνδρου, πτυχιούχο του τμήματος Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Παρουσίασε ντοκουμέντα για το εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο του δάσκαλου Τζάνου Τσαγκιά.

Η εκδήλωση, μετά από έγγραφη συναίνεση των γονέων, κινηματογραφήθηκε από τον γνωστό σκηνοθέτη και συγγραφέα κ. Νίκο Θεοδοσίου, με την μεσολάβηση του κ. Μπαλτά. Ελπίζουμε, η ταινία που θα σκηνοθετήσει να αναδείξει και την ιστορία του σχολείου μας και της πάντοτε πρωτοποριακής συμβολής του στην εκπαίδευση, πέρα από τα σύνορα της τοπικής μας κοινωνίας. Η κινηματογράφηση κάλυψε και την εργαστηριακή δημιουργία του Μικρού Βιβλίου.

Στην αίθουσα είχαν αναρτηθεί τα κείμενα που έχουν διασωθεί από το 1930 και είχαν γράψει και εκδώσει μαθητές και μαθήτριες του προσφυγικού Δημοτικού Σχολείου Καλογρέζας με το τυπογραφείο του Τζάνου Τσαγκιά για το σχολικό περιοδικό «Η Ζωή μας». Κατά αντιστοιχία, αναρτήθηκαν τα σημερινά κείμενα που συνέγραψαν μαθητές και μαθήτριες των σημερινών Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου μας.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση και όλο το υλικό των παρουσιάσεων που προβλήθηκαν. Το υλικό θα αποτελεί και μόνιμη σελίδα στο μενού Ιστορικό του blogsite του σχολείου μας στην επιλογή Τζάνος Τσαγκιάς.

 

Παρουσίαση Δέσποινας Μπαρμπαρή

Η Καλογρέζα στο Μεσοπόλεμο α΄ μέρος Παρουσίαση κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Η Καλογρέζα στο Μεσοπόλεμο β΄ μερος Παρουσίαση κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Τσαγκιάς Τζάνος Παρουσίαση κ. Παρασκευή Αλεξάνδρου

 

 

 

1 σχόλιο στο Εκδήλωση και βιωματικό εργαστήριο αφιερωμένα στον Τζάνο Τσαγκιά

Σχολιάστε

Top