Τα έθιμα του Πάσχα στον τόπο όπου ζω

 

ovelias

Σε λίγες μέρες είναι η Μεγάλη Εβδομάδα, τα πάθη του Χριστού. Οι νοικοκυρές προετοιμάζονται για τη μεγάλη μέρα της Ανάστασης.

Τη Μεγάλη Πέμπτη μαζί με τη μαμά μου θα φτιάξουμε κουλουράκια και θα βάψουμε κόκκινα αυγά γιατί κόκκινο είναι το αίμα του Χριστού. Το βράδυ θα πάμε στην εκκλησία για να δούμε τον σταυρωμένο Χριστό και να τον προσκυνήσουμε. Μαζί με τους φίλους μου μαδάμε τα λουλούδια για τον Επιτάφιο. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη τη νύχτα και όλη τη Μ. Παρασκευή. Το βράδυ της Μ. Παρασκευής αρχίζει η περιφορά του Επιταφίου και οι πιστοί ακολουθούν με αναμμένα κεράκια ψέλνοντας το «Αι γενεαί πάσαι». Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου αρχίζει η λειτουργία της Ανάστασης.  Όλοι κρατούν τις λαμπάδες που τις ανάβουν με το «Άγιο Φως».

Ο ιερέας ψέλνει δυνατά το «Χριστός Ανέστη!». Πυροτεχνήματα γεμίζουν τον ουρανό και οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα. Στη συνέχεια τρώμε την μαγειρίτσα και τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά, λέγοντας «Χριστός Ανέστη! – Αληθώς Ανέστη!». Την Κυριακή του Πάσχα οι νοικοκυραίοι ετοιμάζουν τα κάρβουνα για το αρνί της Λαμπρής.

 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Γιάννης

 

kalogrezazvodoxosphghΦώτο: panoramio.com

Μεγαλώνω και ζω στην Αθήνα, στην περιοχή της Καλογρέζας. Κάθε Μεγάλη Πέμπτη πηγαίνω με τους γονείς μου και την αδελφή μου στην εκκλησία. Μόλις τελειώσει η Σταύρωση του Κυρίου, όλα τα παιδιά παίρνουμε τα στεφάνια που πήγε ο κόσμος για τον Επιτάφιο και μαδάμε τα πέταλα από τα γαρύφαλα και μετά τα ρίχνουμε πάνω στον Επιτάφιο.

Σχολιάστε

Top