ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΕΙΔΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Εγχώριος τουρισμός (domestic tourism): ο τουρισμός των κατοίκων μίας χώρας όταν ταξιδεύουν μόνο εντός αυτής (πχ. ένας Αθηναίος πηγαίνει στην Τρίπολη). Δεν είναι λίγοι οι Βεροιώτες που ταξιδεύουν από τη Βέροια προς διάφορους προορισμούς τις χώρας μας τόσο για ψυχαγωγικούς όσο και για επαγγελματικούς λόγους.

Εξερχόμενος τουρισμός(outbound tourism): αφορά στους μόνιμους κατοίκους μίας χώρας οι οποίοι ταξιδεύουν σε μία άλλη χώρα (πχ. ένας Έλληνας που ταξιδεύει στη Γαλλία). Αυτό το είδος τουρισμού συναντάται σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή μας καθώς πολλοί είναι οι Βεροιώτες που επισκέπτονται το εξωτερικό για διάφορους λόγους (επαγγελματικούς ,ψυχαγωγικούς κ.λ.π). Από την άλλη μεγάλος είναι και ο αριθμός ξένων τουριστών που απαντάται στην περιοχή μας.

Εισερχόμενος τουρισμός (inbound tourism): ο τουρισμός των αλλοδαπών οι οποίοι ταξιδεύουν σε δεδομένη χώρα (πχ. ένας Γάλλος που ταξιδεύει στην Ελλάδα). Η περιοχή μας αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες καθώς αυτή συνδυάζει ποικίλες μορφές τουρισμού.

Διεθνής τουρισμός (international tourism): το σύνολο του εισεχόμενου και του εξερχόμενου τουρισμού.

Εσωτερικός τουρισμός (internal tourism): πραγματοποιείται από τον ντόπιο πληθυσμό της χώρας, πάντα μέσα στην επικράτεια της.

Εθνικός τουρισμός: (national tourism): το σύνολο του εγχώριου και του εξερχόμενου τουρισμού.

Μαζικός Τουρισµός (Mass Tourism): Είναι η μορφή τουρισμού που χαρακτηρίζεται από την οργάνωση και ομαδικότητα μετακίνησης των τουριστών σε κοσμοπολίτικες κυρίως περιοχές, για σκοπούς αναψυχής και διασκέδασης και συχνά επιβαρύνει τον τόπο επίσκεψής τους. Εδώ τα μέσα μεταφοράς, η διανομή και οι χώροι επίσκεψης είναι συνήθως προκαθορισμένες από τουριστικά πακέτα που προσφέρουν τα τουριστικά γραφεία. Τα αξιοθέατα που έχει να επιδείξει η περιοχή μας προσελκύουν ομάδες τουριστών, οργανωμένων από τουριστικά γραφεία.

ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Eναλλακτικός Tουρισμός 

Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί τμήμα των ειδικών μορφών τουρισμού, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη ενός ειδικού κινήτρου στη ζήτηση και από την ανάπτυξη μιας αντίστοιχης ειδικής υποδομής (προσφοράς). Με τον εναλλακτικό τουρισμό (alternative tourism), οι άνθρωποι αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο διακοπών, ο οποίος συνδέεται με την προστασία της τοπικής κουλτούρας, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αλλά και με την αποφυγή της χρήσης υπηρεσιών οργανωμένου μαζικού τουρισμού.

Από τις βασικότερες μορφές ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή της Ημαθίας φαντάζει να είναι ο Φυσιολατρικός τουρισμός και γενικότερα αυτή η μορφή που ως επίκεντρο έχει τις χαρές που προσφέρει στον επισκέπτη το βουνό.Η επιθυμία φυγής του σύγχρονου έλληνα από τα αστικά κέντρα και η αναζήτηση δρόμων και τρόπων απόδρασης από την καθημερινότητα και την ρουτίνα, δίνουν στην περιοχή της Ημαθίας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, αφού η φυσική ομορφιά της είναι πραγματικά μοναδική, προσφέροντας στους επισκέπτες ώρες ξεγνοιασιάς και ψυχικής ευφορίας.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Ημαθία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είτε για να απολαύσει τις μοσχομύριστες βουνοπλαγιές της είτε για να γλιστρήσει με τα χιονοπέδιλά του στα πανέμορφα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής απολαμβάνοντας μια αίσθηση αλπικού τοπίου, τόσο σπάνιου για την πατρίδα μας.Η περιοχή προσφέρεται για υπαίθριες δραστηριότητες από ορειβατικές διαδρομές στο δίκτυο των ορεινών μονοπατιών που διαπερνούν το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4, αναβάσεις βουνών, αναρριχήσεις, ποδήλατο βουνού, πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς – το γνωστό «παραπέντε», κωπηλασία, αλλά και εκδρομές για αναζητήσεις ειδικών βοτάνων και λουλουδιών της περιοχής, ή ακόμη και φωτογραφήσεις.

Αν και το Βέρμιο είναι πιο γνωστό για τα χιονοδρομικά κέντρα του και για τις προετοιμασίες επαγγελματικών αθλητικών ομάδων, ωστόσο τα Πιέρια προσφέρουν πολλές επιλογές εναλλακτικού αθλητικού τουρισμού. Τα Πιέρια προσφέρονται ακόμα για κατασκήνωση, για ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων, για ποδήλατο βουνού (Mountain Bike) αλλά και για άλλες δραστηριότητες όπως ψάρεμα, κολύμπι, ναυσιπλοΐα με μικρές λέμβους (στην περιοχή των τεχνητών λιμνών Πολυφύτου, Σφηκιάς και Ασωμάτων που εφάπτονται των χωριών των Πιερίων). Ακόμα μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με χειμερινά αθλήματα, όπως το ορειβατικό σκι, στις περιοχές των Ριζωμάτων Λιάχα και Παπά Χωράφι ή να επισκεφτεί και να αθληθεί το μικρό χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου (απέχει 15 χιλιόμετρα από τα Ριζώματα ) ή ακόμα να ασχοληθεί με την αναρρίχηση (ιδανικές περιοχές αυτές του Βράχου Ριζωμάτων και Γκούμα της ίδιας κοινότητας).

Άλλες δραστηριότητες για τον επισκέπτη της περιοχής μπορεί να είναι η περιήγηση με οχήματα 4Χ4, η παρατήρηση της άγριας ζωής, η επιβίωση και η τοξοβολία. Τέλος τονίζεται ότι στην περιοχή αθλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα αθλητές του αιωροπτερισμού (αητός και αλεξίπτωτο πλαγιάς), ενώ κατασκευάστηκε πίστα απογείωσης, για τους αθλούμενους. 

Η διαφορικότητα των εναλλακτικών δραστηριοτήτων που προσφέρει η περιοχή είναι τόσο μεγάλη και πολυσύνθετη που αναγάγει την Ημαθία σε ένα κέντρο ανάπτυξης του φυσιολατρικού τουρισμού

 

Aγροτουρισμός

O αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σημείο αναφοράς των διακοπών σε ένα αγρόκτημα-ξενώνα είναι η άμεση επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, κάτι το ιδιαίτερο για το μεγαλύτερο ποσοστό του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη, κατοίκου αστικής περιοχής. Πέρα από την υποδοχή και τη φιλοξενία του επισκέπτη σε ένα περιβάλλον λιτό με τοπικό χαρακτήρα και όλες τις απαραίτητες ανέσεις, προβλέπεται και η ενεργή συμμετοχή του τουρίστα σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων. Ενδεικτικές από αυτές είναι:

  • αγροτικές δραστηριότητες (συμμετοχή στις εργασίες),
  • παρατήρηση οικοσυστήματος (πουλιών, πανίδας, χλωρίδας, επισκέψεις υγροβιότοπων, κ.λ.π)
  • αθλήματα περιπέτειας (π.χ ράφτινγκ, πεζοπορία κ.λ.π),
  • πολιτιστικές περιηγήσεις (π.χ επισκέψεις σε μοναστήρια, εκκλησίες, λαογραφία μουσεία, κ.ά., παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους).
  • διάφορα μαθήματα (π.χ μαθήματα αργαλειού, ελληνικών χορών, γαστρονομίας – ελληνικής κουζίνας, γευσιγνωσία, οινοποιεία, τοπικά προϊόντα, κ.λ.π)

Η βασική ιδιαιτερότητα της πρακτική αυτής της μορφής τουρισμού στις ανεπτυγμένες αγροτουριστικά χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία) είναι πως βασίζεται σε διαμονή σε φάρμες στο ύπαιθρο, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στον αντίστοιχο βαθμό στην Ελλάδα, αν και διαθέτει μεγάλο αξιοποιήσιμο κεφάλαιο προς αξιοποίηση (λαϊκός και πολιτιστικό πλούτος, γεωφυσικά στοιχεία, κ.τ.λ.) και με τις κατάλληλες προσαρμογές στα δεδομένα του Ελληνικού τοπίου, ο Ελληνικός Αγροτουρισμός μπορεί να βρεθεί σε ανταγωνιστική θέση συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα ενισχύει το εισόδημα των κατοίκων στις περιοχές-προορισμούς.

Στην περιοχή μας αυτή η μορφή τουρισμού είναι αρκετά αναπτυγμένη μιας και η περιοχή μας βασίζεται κατά βαση στην αγροτική οικονομία.

Αθλητικός Τουρισμός

Είναι όλες οι μορφές ενεργητικής ή παθητικής ανάμιξης σε αθλητικές δραστηριότητες, όπου η συμμετοχή είναι τυχαία ή οργανωμένη και γίνεται για επαγγελματικούς ή μη λόγους, με προϋπόθεση τη μετακίνηση μακριά από τον τόπο διαμονής και εργασίας.

Η Ημαθία έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ο αθλητικός τουρισμός. Οι ορεινοί όγκοι του Βερμίου και των Πιερίων είναι αυτοί που κατά καιρούς προσελκύουν έναν μεγάλο αριθμό αθλητικών ομάδων που ενδιαφέρονται να κάνουν την προετοιμασία τους σε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες. Έτσι – και ειδικά από το 1987 και έπειτα όταν η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ κάνοντας το βασικό στάδιο προετοιμασίας της στο Βέρμιο, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες- πολλές τέτοιες ομάδες όλων των αθλημάτων και κατηγοριών αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν τις προπονήσεις τους και να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους στις πανέμορφες παρυφές του Βερμίου και των Πιερίων, που και άφθονο οξυγόνο προσφέρουν αλλά και το απαραίτητο υψόμετρο που βοηθά στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης των αθλητών.

Βεβαίως ένας άλλος πόλος έλξης αθλητών στην περιοχή είναι και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις στα χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου και των Πιερίων που κατά καιρούς φιλοξενούν μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως πανελλήνιοι αγώνες αντοχής και κατάβασης αλλά ακόμη και διεθνής αγώνες.

Οικοτουρισμός

Οικοτουρισμός είναι ο τουρισμός που αναπτύσσεται σε οικολογικά αξιόλογες περιοχές, δεν

υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα της περιοχής, προωθεί την προστασία και διαχείριση του

φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.

 

Χειµερινός Τουρισµός

Ο χειµερινός τουρισµός,  όπως και ο θερινός,  δεν είναι µορφή τουρισµού υπό την έννοια της ανεξαρτησίας και των ίδιων χαρακτηριστικών. Είναι απλά η ονοµασία της κατηγορίας εκείνων των µορφών τουρισµού, πουέχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του χειµώνα,

όταν δηλαδή στον τουριστικό προορισµό επικρατεί χειµώνας

. Οι µορφές του

χειµερινού τουρισµού είναι οι παρακάτω : 

• Ο χιονοδροµικός τουρισµός. 

• Ο τουρισµός παραχείµασης. 

•  Ο τουρισµός χειµερινών αθληµάτων και ο αθλητικός τουρισµός των

χειµερινών Ολυµπιακών Αγώνων.
Αυτή η μορφή τουρισμού συναντάται στην περιοχή μας λόγω του χιονοδρομικού κέντρου του Σελίου.

 

 

Μορφωτικός ή γνωστικός τουρισµός

Η µορφή αυτή του τουρισµού έχει σαν σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στον τουρίστα να αποκτήσει ή να εµπλουτίσει τις γνώσεις του που θα προέλθουν από το χώρο του πνεύµατος, της επιστήµης και της περιοχής που επισκέπτεται όχι µόνο σαν

τακτικός ακροατής αλλά από την επικοινωνία του µε φορείς και µεµονωµένους ανθρώπους της περιοχής. Η µορφή αυτή απευθύνεται σε άτοµα που έχουν την πρόθεση για τέτοιου είδους ενασχόληση κατά τη µετάβαση τους σε µια άλλη περιοχή ή χώρα.

Οι Προϊστορικές και Κλασσικές Αρχαιότητες, οι Βυζαντινές Αρχαιότητες και τα ιστορικά κτίρια προσελκύουν επισκέπτες με αρχαιολογικό και μορφωτικό ενδιαφέρον.

Θεραπευτικός Τουρισμός

Ο Θεραπευτικός Τουρισμός ή Τουρισμός Υγείας, αποτελεί μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που συμβάλλει στην πρόληψη, αποκατάσταση της υγείας, ξεκούραση, ομορφιά, δηλαδή ταυτόχρονη ανάγκη για διακοπές και θεραπεία μαζί σε ένα πρότυπο περιβάλλον. Αυτό το είδος τουρισμού δεν απαντάται στην περιοχή μας. Παρ’ όλα αυτά οι Βεροιώτες επισκέπτονται τα Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ=Κάτω απ’την φωτιά).

Περιηγητικός Τουρισμός

Ο τουρισμός αυτός αναφέρεται στην πεζοπορία που πραγματοποιούν οι τουρίστες μέσα στο φυσικό περιβάλλον, με σκοπό να απολαύσουν τα αξιοθέατα της φύσης,μέσα από τη σωματική άθληση, που αποτελεί εγγύηση για την καλύτερη υγεία τους. Οι πεζόδρομοι και τα μονοπάτια δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και να εξασκηθούν στην υγιεινή πεζοπορία.

Μέσα στην περιοχή του Δήμου Μακεδονίδος, περνάει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, που ξεκινά από την πόλη La Linea της Ισπανίας και καταλήγει στο Γύθειο, διασχίζοντας συνολικά έξι χώρες.

Περπατώντας το ατελείωτο μονοπάτι Ε4, το οποίο διασχίζει την περιοχή του βουνού μας, όλα αδειάζουν και ηρεμούν μπροστά στη μαγεία του τοπίου. Είναι ένα από τα πιο όμορφα τοπία του Νομού Ημαθίας. Εδώ η φύση αγγίζει την τελειότητα.
Αστικός τουρισμός

Είναι μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση αξιοθέατων, μουσείων, αιθουσών τέχνης, θεματικών πάρκων και δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν συνέδρια, συναυλίες, όπερες, τυχερά παιχνίδι, εξόδους για φαγητό και ποτό καθώς και ειδικά γεγονότα (καλλιτεχνικά, αθλητικά φεστιβάλ) και αγορές αναψυχής.
Συνεδριακός τουρισµός

Ο συνεδριακός τουρισµός, η πλέον δυναµική εναλλακτική µορφή τουρισµού, είναι η συµµετοχή διαφόρων ατόµων σε κάθε είδους συνεδρίου,  σύσκεψης ή υνεδρίασης µε επιστηµονικό ή άλλο ενδιαφέρον µε σκοπό την επικοινωνία,  την νταλλαγή απόψεων και την ενηµέρωση. Ο Νομός μας έχει πληθώρα ιστορικών και θρησκευτικών προορισμών που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης του επιστημονικού κόσμου, κάθε εποχή του έτους. Η γεωγραφική θέση της Ημαθίας, στο κομβικότερο σημείο των Βαλκανίων, ευνοεί την ανάδειξή της σε συνεδριακό κέντρο της Χώρας και των Βαλκανικής.
Θρησκευτικός τουρισµός

Ο θρησκευτικός τουρισµός είναι γνωστός από πανάρχαια χρόνια (κυρίως για ους Έλληνες)  µε µετακινήσεις που γινόταν για επίσκεψη σε ιερούς χώρους ή για συμμετοχή σε διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις.  Στη σηµερινή εποχή υπάρχει

µεγάλη ζήτηση της µορφής αυτής απ’  τη στιγµή που σε κάθε θρησκεία υπάρχουν ιειοί χώροι και γίνονται ποικίλες θρησκευτικές εκδηλώσεις (π.χ. Μετέωρα, Μέκκα). 

Στην περιοχή μας, η οποία ειναι γεμάτη από βυζαντινές κυρίως εκκλησίες και θρησκευτικά μνημεία, είναι αρκετά αναπτυγμένη αυτή η μορφή τουρισμού. Η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η Παναγία Σουμελά, και τα παρεκκλήσια στις καταπράσινες παρυφές του Βερμίου, ο Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου, ο Αγιος Γεώργιος Περιστερεώτας, η Αγία Τριάδα, η έξω Υπαπαντή κλπ συνθέτουν μια μοναδική, μοναστηριακού περιεχομένου διαδρομή που κάθε πιστός θα επιθυμούσε να κάνει. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται ο βυζαντινός ναός Αγίων Αναργύρων στο νησί της Αλεξάνδρειας, ο ναός Αγίου Δημητρίου στα Παλατίτσια, η Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά, η Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό Αλεξάνδρειας, η Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσης στην Αγκαθιά και πολλά άλλα αξιοθαύμαστα θρησκευτικά μνημεία.

Κοινωνικός Τουρισμός

ο κοινωνικός τουρισμός συγκεντρώνει το σύνολο των πρωτοβουλιών που καθιστούν προσβάσιμο τον τουρισμό στα άτομα με ιδιαίτερες δυσκολίες, ενώ παράλληλα προκύπτουν από αυτό θετικά αποτελέσματα κοινωνικής και οικονομικής φύσεως, επίσης για διαφόρους τομείς, δραστηριότητες, ομάδες και πεδία.

Τουρισμός Τρίτης Ηλικίας
Οι τουρίστες της τρίτης ηλικίας αποτελούν το συντηρητικό τμήμα της τουριστικής αγοράς, είναι άτομα ηλικίας 55 και άνω, ενημερωμένοι και έμπειροι και προτιμούν να ταξιδεύουν ομαδικά σε κοντινούς προορισμούς με άνετα μεταφορικά μέσα. Συνήθως ο τουρισμός τρίτης ηλικίας είναι ήπιας μορφής τουρισμός όπως ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο πολιτιστικός και θρησκευτικός και λαμβάνει χώρα σε περιόδους μειωμένης τουριστικής κίνησης, δηλαδή το Φθινόπωρο, το Χειμώνα και την Άνοιξη.

 

Top