ΒLACK FRIDAY

black_friday_header_03

Black Friday

«Μαύρη Παρασκευή» είναι το ανεπίσημο όνομα της ημέρας που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες της Αμερικής δηλαδή η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, ημέρα η οποία έχει θεωρηθεί ως η αρχή της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών στην χώρα από το 1952.

Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ανοίγουν πολύ νωρίς, τα τελευταία χρόνια από τις μεταμεσονύκτιες ώρες, και κάνουν μεγάλες προσφορές. Η Black Friday δεν είναι επίσημη αργία, αλλά η Καλιφόρνια και κάποιες άλλες Πολιτείες τηρούν την αργία της «Ημέρας μετά την ημέρα των Ευχαριστιών» για τους υπαλλήλους της Πολιτείας, συνήθως αντί για μια άλλη ομοσπονδιακή αργία, όπως η Ημέρα του Κολόμβου. Πολλοί εργαζόμενοι εκτός λιανικής και τα σχολεία έχουν αργία και την ημέρα των Ευχαριστιών και την επόμενη, οπότε μαζί με το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί δημιουργείται μια τετραήμερη αργία που αυξάνει τον αριθμό των πιθανών αγοραστών.

.nintchdbpict000279364325

Τα τελευταία χρόνια (ξεκινώντας από το 2013 για να είμαστε ακριβείς), οι προσφορές της Black Friday ξεκινούσαν πριν από την Παρασκευή,με μερικά καταστήματα να ξεκινούν τις προσφορές της Black Friday την ημέρα των Ευχαριστιών και μερικές, ακόμη και την Τετάρτη ή τη Δευτέρα. Δεν θα ήταν περίεργο να παρατηρήσουμε προσφορές να ξεκινούν από την Δευτέρα την εβδομάδα της Μαύρης Παρασκευής.

Τα πρώτα στοιχεία για τη χρήση του όρου «Black Friday»,που αναφέρονται στην ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών, υποδηλώνουν ότι ο όρος προέρχεται από την Φιλαδέλφεια, όπου χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την μεγάλη και ενοχλητική, για τους πεζούς, κυκλοφορία οχημάτων, που σημειωνόταν την ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτή η χρήση του όρου χρονολογείται τουλάχιστον από το 1961. Περισσότερο από είκοσι χρόνια αργότερα, καθώς η φράση έγινε πιο διαδεδομένη, έγινε δημοφιλής η εξήγηση ότι αυτή η μέρα ήταν το σημείο του έτους κατά το οποίο το λιανεμπόριο αρχίζει να γυρίζει σε κέρδος, δηλαδή στην αμερικάνικη αργκό από «το κόκκινο» (in the red) να περνάει «στο μαύρο» (in the black).

Έχουν υπάρξει αναφορές για βία μεταξύ πελατών την ημέρα αυτή. Από το 2006 έχουν αναφερθεί 7 θάνατοι και 98 τραυματισμοί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να στρατοπεδεύουν καταναλωτές έξω από καταστήματα την αργία των Ευχαριστιών, επιχειρώντας να εξασφαλίσουν θέση στην πρώτη γραμμή και έτσι περισσότερες πιθανότητες να βρουν αυτά που θέλουν να αγοράσουν. Αυτές οι πρακτικές, από κατάληψη λωρίδων έκτακτης ανάγκης και πυρόσβεσης μέχρι και χρήση προπανίου και γεννητριών σε πιο εξεζητημένες περιπτώσεις, δημιουργούν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια του κοινού.

images (1)maxresdefault (1)

Από τις αρχές του 21ου αιώνα έγιναν προσπάθειες από τους λιανοπωλητές  να εισαγάγουν την «Black Friday» σε άλλες χώρες, σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα η πρώτη εκπτωτική ημέρα  Black Friday πραγματοποιήθηκε το 2016.

 .BLACK FRIDAY ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χ.Λ. ( Γ” τάξη)

Σχολιάστε

Top