ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ?

mu

 

hip2

 

 

 

 

 

Αρχικά τι είναι η μουσική και τι  προσφέρει στον άνθρωπο?

Ήδη από την αρχαιότητα η μουσική ήταν τρόπος ερμηνείας συναισθημάτων και ιστοριών . Σύμφωνα με τους αρχαίους ιστορικούς ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα το μάθημα της μουσικής ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και διδασκόταν στα παιδιά από μικρή ηλικία , καθώς  πίστευαν ότι η μουσική εξημερώνει ακόμα  και θηρία . Χρησιμοποιώντας την μουσική ως μέσο εκφράσης, ο άνθρωπος μπορεί να επικοινωνήσει με τον εαυτό του και να εκφράσει με απόλυτη ελευθερία τα συναισθήματά του.

Κατά την γνώμη μου η σημερινή κοινωνία έχει χάσει το νόημα της μουσικής έχοντας  δημιουργήσει μια βιομηχανία η οποία παράγει αυτό που μερικοί θέλουν να ονομάσουν «μουσική» με μοναδικούς σκοπούς το κέρδος και την χειραγώγηση του πλήθους. Κάποτε  ήταν σύνηθες φαινόμενο να ακούει ο καθένας διαφορετικό είδος μουσικής (rock , pop , hip-hop , heavy metal)και αυτό είναι απολύτως λογικό γιατί ο καθένας βιώνει διαφορετικά συναισθήματα. Αλλά πλέον το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπων που διασκεδάζουν ακούγοντας μουσική ανακυκλώνει τα πρότυπα που προβάλει η κοινωνία ως τάσεις της εποχής, και χωρίς ίχνος κριτικής σκέψης δέχεται οτιδήποτε άκριτα.

Ορισμένοι πιστεύουν πως η μουσική δεν έχει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική ή προσωπική ζωή του ατόμου ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως μέσω των μουσικών μας επιλογών εκφράζονται μηνύματα, ιδεολογίες, ιστορίες και κουλτούρες. Οπότε, οι απόψεις διίστανται σχετικά με το κατα πόσο επηρεάζεται ή όχι ο χαρακτήρας ακόμα και η νοημοσύνη του ατόμου μέσω της μουσικής.

Η σύγχρονη μουσική που ακούν κυρίως οι νέοι είναι ένα νέο είδος pop,trap και εμπορικοποιημένο rap. Οι στίχοι που είναι φτωχοί σε νόημα και σε ακουστικό χαρακτήρα, καθώς οι μελωδία(beats) τους είναι αργή, ανιαρή με μηδενικό βαθμό δυσκολίας στην δημιουργία τους. Αυτό το είδος μουσικής γίνεται τελικά δημοφιλές μεταξύ των νέων μέσων των κοινωνικών  δικτύων.

«Από την στιγμή που μπορείς να βγάζεις τόσο κέρδος ώστε να  ζεις από την hip hop μουσική χάνεις το νόημα της.»

ΤΖΜΛ ( hip hop συνθέτης – τραγουδιστής )

 

Γιάννης Αδαμίδης

hip1

rock1

Σχολιάστε

Top