Η σπουδαιότητα στο μεγαλείο της

αρχείο λήψης

O πλανήτης μας κρύβει συνεχώς εκπλήξεις και σπουδαία ευρήματα ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες καινοτόμες εφευρέσεις. Εν έτη 2017-18 η επιστήμη και η τεχνολογία είχαν ραγδαία ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης οδηγούν στις παρακάτω 3 από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις-εφευρέσεις του 2017-18.

1. Γυαλιά που δίνουν φως στους τυφλούς

Για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι νομικά τυφλοί, η πλοήγηση είναι μια πρόκληση ρουτίνας. Αν και τα καλάμια στήριξης και οι σκύλοι-οδηγοί μπορούν να βοηθήσουν, δεν μιμούνται την πραγματική όραση. Το eSight3 μπορεί. Σκεφτείτε το ως το πιο ισχυρό ζευγάρι γυαλιών του κόσμου: μόλις οι χρήστες τοποθετήσουν το eSight, καταγράφουν βίντεο υψηλής ευκρίνειας και χρησιμοποιούν αλγόριθμους μεγέθυνσης, αντίθεσης και ιδιοκτησίας για να βελτιώσουν την εικόνα σε κάτι που βλέπουν οι τυφλοί νομίμως, των δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού, που διαφορετικά θα ήταν εκτός ορίων. Παράλληλα, στο παρακάτω βίντεο ένα παιδί 13 ετών κατάφερε να δει για πρώτη φορά στη ζωή του. Στη συνέχεια μαζί με τη μητέρα του έκανε ένα πείραμα. Πιο συγκεκριμένα η μητέρα του κρατούσε απέναντι του ένα πίνακα με νούμερα και το παιδί έλεγε σωστά τα νούμερα.

Σχετικό Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=8ctXSpfEDK8

Image result for ειδικα γυαλια για τυφλους

2. Το ρομπότ Jibo

Τα τελευταία χρόνια είχαν κάνει την εμφάνιση τους συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη όπως το Google Home και το Amazon Echo. Ο Jibo όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό καθώς με μοιάζει με ρομπότ που βγήκε από ταινία της Pixar, καθώς το «κεφάλι» του χρησιμοποιεί εικόνες για να μπορεί να παρουσιάζει τα συναισθήματα του όταν μιλάει, ενώ έχει τη δυνατότητα να κουνάει και το υπόλοιπο σώμα του σαν ζωντανός οργανισμός. Μπορεί να στερείται πολλών δυνατοτήτων, όπως η αλληλεπίδραση με άλλες εφαρμογές, όμως και μόνο η ύπαρξη του είναι ικανή να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τις συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη.

Image result for ρομποτ jibo

3.  Αποκαλύπτονται τα μυστικά του δίσκου της Φαιστού

Ο Δίσκος της Φαιστού είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες επιγραφές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πολλά έχουν γραφτεί κι ακόμη περισσότερα ειπωθεί σε σχέση με αυτόν, ωστόσο η εξήγηση του παραμένει μέχρι και τις ημέρες μας ένα άλυτο μυστήριο.

Όπως είναι γνωστό, ο Δίσκος ανακαλύφθηκε το 1908 από τους Ιταλούς ανασκαφείς της Φαιστού και χρονολογήθηκε γύρω στα 1.700 π.Χ. Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.  Χρονολογικά ανήκει στην περίοδο της Μινωικής Γραφής, αλλά διαφέρει σε πολλά σημεία από αυτήν. Η γραφή του δίσκου είναι εντυπωμένη σε πηλό, με τη βοήθεια διαφορετικών σφραγίδων και θεωρείται το αρχαιότερο σε παγκόσμιο επίπεδο έντυπο, περίπου 2.500 χρόνια πριν από τα πρώτα δείγματα έντυπου υλικού.

Έχει διάμετρο περίπου 16 εκ. με σημεία γραφής και στις δυο όψεις, τα οποία ανέρχονται σε 242 και διαιρούνται σε 61 ομάδες. Υπάρχουν 45 διαφορετικού χαρακτήρα σημεία στον Δίσκο, περισσότερα για να απαρτίσουν ένα αλφάβητο και λιγότερα για να αποτελέσουν μια πραγματική ιδεογραφική γραφή, όπως συμβαίνει με τα κινέζικα.  Σε κάθε περίπτωση η γλώσσα του Δίσκου, που αποτελεί το πιο γνωστό δείγμα της συλλαβικής «μινωικής γραφής», είναι ακόμη απροσπέλαστη.

Σχολιάστε

Top