Οι βιβλιοθήκες του μέλλοντος

        Εξερευνώντας  διάφορες βιβλιοθήκες του πλανήτη με πιστό μας εργαλείο το διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι το παλαιό στερεότυπο “Βιβλιοθήκη – Αποθήκη βιβλίων” αλλάζει. Οι βιβλιοθήκες του 21ου αιώνα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα, αποτελούνται από σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα  με οπτικοακουστικά βοηθήματα και με έμπειρους ανθρώπους που γνωρίζουν να χειρίζονται την πληροφορία. Επίσης είναι εξοπλισμένες με κάθε είδους βιβλίο και οι επισκέπτες της δεν συχνάζουν μόνο για να διαβάσουνε αλλά παρατηρείται το φαινόμενο της διεξαγωγής διαφόρων δραστηριοτήτων όπως η προβολή ταινιών, εκθέσεις βιβλίων κ.α

   Έτσι μετά από αυτήν την σύντομη έρευνα μας δημιουργήθηκε η απορία και το ερώτημα αν και η βιβλιοθήκη του σχολείου μας  παρουσιάζει κάποια στοιχεία σύγχρονων βιβλιοθηκών. Έτσι η ομάδα μας αποφάσισε να δώσει απαντήσεις μέσω μιας συνέντευξης των υπευθύνων μαθητών της σχολικής βιβλιοθήκης​. Πιο συγκεκριμένα, απευθυνθήκαμε στον υπεύθυνο μαθητή της βιβλιοθήκης Δημήτρη Μαρκούλη ο οποίος ασχολείται πλήρως με αυτό το θέμα. Στην ερώτηση που του θέσαμε για το τι του παρακίνησε το ενδιαφέρον να ασχοληθεί με την διαχείριση της σχολικής βιβλιοθήκης μας απάντησε ότι κίνητρο του είναι η “ αγάπη” του για την σχολική κοινότητα καθώς και το ενδιαφέρον του για προσφορά. Άλλη μια ερώτηση στην οποία μας απάντησε ήταν στο αν υπάρχει ανταπόκριση  από τους μαθητές του σχολείου .Ο Δημήτρης μας απάντησε ότι η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των συμμαθητών με την ευρεία έννοια είναι περιορισμένο αλλά χρειάζεται χρόνος για να γίνει η χρήση της βιβλιοθήκης και ο δανεισμός βιβλίων συνήθεια. Επίσης μας έδωσε και άλλες πληροφορίες για το υλικό της βιβλιοθήκης και την συγκέντρωσή του. Όντως υπάρχει αρκετό υλικό όπως είναι τα DVD, κασέτες αλλά και μια τεράστια γκάμα βιβλίων που τα περισσότερα από αυτά είναι χορηγίες από εκδοτικούς οίκους αλλά και από αγορές μαθητών. Ακόμα μια ερώτηση στην οποία μας απάντησε ήταν “ ποια βιβλία έχουν περισσότερη απήχηση στους μαθητές” η απάντηση του ήταν αναμενόμενη καθώς μας απάντησε ότι τα σχολικά βοηθήματα και τα λογοτεχνικά βιβλία ελκύουν  περισσότερο τους μαθητές του σχολείου μας. Η τελευταία αλλά κατά την γνώμη μας η πιο σημαντική ερώτηση που του θέσαμε ήταν σε ποιανού ‘’χέρια’’ θα αποθέσει το μέλλον της βιβλιοθήκης καθώς οι μαθητικές υποχρεώσεις του θα πολλαπλασιαστούν του χρόνου λόγω Πανελλαδικών εξετάσεων. Ο Δημήτρης μας καθησύχασε ότι το μέλλον της εφημερίδας θα βρίσκεται και του χρόνου στα δικά του χέρια παρόλο που το έργο αυτό είναι δύσκολο και χρονοβόρο.

Μεσα από αυτή την συνέντευξη διαπιστώσαμε ότι η βιβλιοθήκη του σχολείου μας δεν απέχει πολύ από τις σύγχρονες βιβλιοθήκες, αρκεί να υπάρχει κάποιος τρόπος να εμπλουτίσει σε υλικό αλλά και σαν χώρος δράσεων ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων μας.

πηγή:http://www.tovima.gr/science/article/?aid=588102

Ελένη Ρωμανίδου

Γιώργος Μπέης

Σχολιάστε

Top