Ψηφιακή καταπόνηση των ματιών

eye-strain1-537x350

    Παραμένετε αρκετές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή και υποφέρεται από πονοκέφαλο, ενόχληση στα μάτια και θολή όραση;

Τότε μάλλον υποφέρετε από μια σύγχρονη πάθηση στα μάτια που ονομάζεται ψηφιακή καταπόνηση στα μάτια . Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών είναι ένα σύνολο προβλημάτων που προέρχονται από την πολύωρη  χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και εκδηλώνεται κυρίως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είτε αυτό διαρκεί για λίγες ώρες είτε αυτό διαρκεί για κάποιες μέρες. Άλλα συμπτώματα της ηλεκτρονικής καταπόνησης των ματιών είναι η ερυθρότητα , ο ερεθισμός , η ξηροφθαλμία ,η θολή όραση  καθώς και ο πονοκέφαλος. Η καταπόνηση των ματιών μπορεί να προκληθεί από την ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών που έχει ως αποτέλεσμα τον ‘τραυματισμό’ των ματιών ή την αλλαγή του βλεφαρισμού.

Έρευνες που διεξάχθηκαν γύρω  από το θέμα αυτό δείξανε ότι υπάρχει άγνοια στο θέμα  της ψηφιακής κόπωσης των ματιών. Πιο συγκεκριμένα , η έρευνα απασχόλησε  6 χώρες  (ΗΠΑ, Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο) από την οποία έλαβαν  μέρος  6.000 άτομα 18 ετών και άνω . Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι ενώ η πλειονότητα (64%) γνωρίζει για την ξηροφθαλμία, λιγότερο από το ένα τρίτο (30%) γνωρίζει για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών.

Σκοπός της έρευνας είναι να προσδιοριστούν τα κενά γνώσης που υπάρχουν ανάμεσα στο τι γνωρίζουν οι καταναλωτές σχετικά με την παρατεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χρήση αυτών, τόσο στην υγεία των ματιών, όσο και στην όραση μακροπρόθεσμα .

 Τέλος   και στην Ελλάδα υπάρχει άγνοια γύρω από το  θέμα της ψηφιακή καταπόνηση των ματιών καθώς  δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση γύρω από το υπόβαθρο του προβλήματος αυτού.

πηγές :https://www.newsbeast.gr

            http://www.tovima.gr

Ελένη Ρωμανίδου

Γιώργος Μπέης

Σχολιάστε

Top