Είναι αργά;; Is it too late?

mt_1041718_STIGMIOTYPA_APO_TO_20O_FESTIBAL_NTOKIMANTER_02-03-2018

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι κινηματογραφικό φεστιβάλ που ειδικεύεται στις ταινίες ντοκιμαντέρ.

Ιδρύθηκε το 1999 από τον Δημήτρη Εϊπίδη ο οποίος το διηύθυνε μέχρι τον Μάρτιο του 2016

ο κ. Εϊπίδης σημειώνει: «O νέος αιώνας χαρακτηρίζεται αναμφισβήτητα από την ποιότητα και το μέγεθος της προσιτής πληροφόρησης»

Προσθέτει ακόμη:

«Tο video, η ψηφιακή εικόνα, το διαδίκτυο, η μετάδοση κειμένων, ήχου και εικόνων από δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας οδηγούν το σύγχρονο άνθρωπο σε χώρους πρωτόγνωρους και πρωτοποριακούς. Tο ντοκιμαντέρ καλείται να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δυνατότητες, παρέχοντας την ευκαιρία της επικοινωνίας σε μεγάλο αριθμό κινηματογραφιστών.

O ρόλος του διαφαίνεται καταλυτικός, σαν όχημα συχνής χρήσης, σαν μέσο έντεχνης και δημιουργικής πληροφόρησης στο χώρο της παιδείας, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας»

Στόχος:

Είναι να παρουσιάζει τις εικόνες της «κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για κινηματογραφικές περιπλανήσεις, να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

Σε κάθε διοργάνωση υπάρχουν αφιερώματα σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς με αξιοσημείωτη πορεία, αλλά και αφιερώματα στο ντοκιμαντέρ μιας συγκεκριμένης χώρας.

Περιλαμβάνει μια πλούσια σειρά από Ημερίδες, masterclasses, ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις.

Παράλληλα, ένα ξεχωριστό τμήμα είναι αφιερωμένο στην Αγορά του ντοκιμαντέρ. Το τμήμα αυτό ξεκίνησε ως μια βαλκανική αγορά που φιλοξενούσε αγοραστές και ταινίες από τα Βαλκάνια, αλλά πλέον έχει καθιερωθεί ως ένα μέρος όπου δημιουργοί απ’ όλο τον κόσμο συναντούν εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών, με απώτερο σκοπό τους την προώθηση και πώληση των ταινιών τους.

Το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, και η επιλογή της καλύτερης ταινίας γίνεται από τους θεατές του.

Από το 2007 έχουν καθιερωθεί δύο νέα τιμητικά βραβεία.

Η Διεθνής Αμνηστία απονέμει τιμητικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος Ανθρώπινα Δικαιώματα,

ενώ η WWF απονέμει τιμητικό βραβείο στην καλύτερη τιμητική ταινία του τμήματος Κοινωνία και Περιβάλλον.

Οι ταινίες του κυρίως προγράμματος είναι υποψήφιες

και για τα βραβεία FIPRESCI σε Καλύτερο Ελληνικό και Καλύτερο Ξένο Ντοκιμαντέρ από την Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Εκφράζει τη δημιουργική πλευρά ανθρώπων όλων των ηλικιών, φέρνει κοντά τους νέους με την καλλιτεχνική ζωή της πόλης, γίνεται βίωμα που μας συντροφεύει για πάντα.

Αναφέρουν: <<Μια από τις καλύτερες αναμνήσεις του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήταν η βραδιά που η πόλη ξενύχτησε στο Ολύμπιον, βλέποντας μουσικά ντοκιμαντέρ. Είκοσι χρόνια μετά κάνουν το ίδιο, βλέποντας ντοκιμαντέρ για μουσικούς και μπάντες που όρισαν τη δεκαετία του ’90, τη δεκαετία που γέννησε το φεστιβάλ.>>

Το 2005 δημιουργήθηκε το Πρόγραμμα Εθελοντισμού και με τα χρόνια αγαπήθηκε, εξαπλώθηκε και ανέδειξε μια μεγάλη «δεξαμενή» ανθρώπων, παλιών και νέων εθελοντών οι οποίοι με γνώμονα την αγάπη τους για το σινεμά και την επιθυμία τους να στηρίξουν ουσιαστικά τη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου, βοηθούν κατά τη διάρκεια των δύο Φεστιβάλ.

 Ο όγκος των αιτήσεων που αξιολογούνται είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό που μπορούν ανά διοργάνωση. Η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση του προγράμματος αποτελεί ένδειξη ότι το πρόγραμμα εξακολουθεί και συναρπάζει.

 Παύλος Παπαδόπουλος

Κωνσταντίνα Σιδοπούλου

 

Σχολιάστε

Top