Αερόβια άσκηση

grey-log_cr

Αρχικά, τι εννοούμε με τον όρο αερόβια άσκηση; Είναι μόνο γυμναστική με την συνοδεία χορευτικών κινήσεων στις αίθουσες γυμναστηρίων; Στην πραγματικότητα αερόβια είναι κάθε άσκηση η οποία κινεί ρυθμικά και επαναλαμβανόμενα μεγάλες μυικές ομάδες του σώματος, με αποτέλεσμα την καύση θερμίδων που συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Η αερόβια άσκηση συμβάλλει θετικά στην βελτίωση του οργανισμού όσο αναφορά το θέμα της φυσικής κατάστασης, τη βελτίωση του καρδιαγγειακού και του καρδιαναπνευστικού συστήματος κ. α.

Υπάρχουν τρία βασικά είδη αερόβιας άσκησης τα οποία είναι: Το τρέξιμο, το τζόκινγκ και το περπάτημα. Το ερώτημα όμως είναι  ποιο αρμόζει στον καθένα.

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μπορεί να του ταιριάζει διαφορετικό είδος αερόβιας άσκησης. Ένα άτομο που γυμνάζεται τακτικά και η φυσική του κατάσταση είναι ήδη σε ικανοποιητικό επίπεδο θα μπορούσε να ασχοληθεί με όλα τα είδη αλλά κυρίως θα πρέπει να έχει ποικιλία στο πρόγραμμά του και εναλλασσόμενους ρυθμούς. Κάποιος ο οποίος γυμνάζεται περιστασιακά και σταματάει μπορεί να επιλέξει το χαλαρό τζόκινγκ, καλό θα είναι επίσης να ακολουθήσει τη διαλλειματική άσκηση συνδυάζοντας το έντονο περπάτημα με διαστήματα χαλαρού τρεξίματος. Αντίθετα για αυτόν που αρχίζει τώρα καλό θα είναι να ξεκινήσει με έντονο περπάτημα, ποδήλατο και κολύμπι ώστε να μπορέσει το σώμα του να προσαρμοστεί σταδιακά.

Η διαλλειματικη άσκηση είναι χρήσιμη διότι, κάνει την άσκηση ενδιαφέρουσα καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία στο πρόγραμμα αφού μπορείς να συνδυάσεις  ασκήσεις αερόβιας άσκησης με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης Αξίζει να σημειωθεί πως η διαλλειματικη άσκηση αυξάνει την αερόβια αντοχή και είναι πολύ αποδοτική στην καύση θερμίδων και λίπους. Αν είσαι αρχάριος και θέλεις να δοκιμάσεις αυτής τη μορφή προπόνηση θα δυσκολευτείς αρκετά. Γι αυτό ξεκίνησε με μία προπόνηση συνεχόμενης έντασης και αργότερα κάνεις και διαλειμματική. Στη διαλειμματική θα χρειαστεί να ξεκινήσεις σταδιακά αφιερώνοντας στην αρχή 5 – 7 λεπτά και μετά να συνεχίσεις μέχρι να «πιάσεις» τα 15 λεπτά. Να τονίσουμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσεις την προθέρμανση διότι ακολουθούν έντονες επιβαρύνσεις

http://www.wefit.gr/news/fitness/dialeimatiki-proponisi-i-basilisa-stin-kaysi-lipous-thelei-monon-15-lepta/

ΓΙΑΝΝΗΣ  ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΟΥΛΗΣ

Σχολιάστε

Top