Θύμα ή θύτης;

1010718_1594040960821442_8466749422256019950_n (1)Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και, μέσω μηνυμάτων στο  τηλέφωνο).
Τα αγόρια είναι πιο συχνά θύτες και θύματα εκφοβιστικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στο σχολικό περιβάλλον .Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού αρχικά νοιώθουν φόβο, απόγνωση και παρουσιάζουν τάσεις φυγής. Αισθάνονται ότι απειλούνται, και ότι  απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο, τρομάζουν, αρνούνται να πάνε σχολείο. Μπορεί επίσης να γίνουν επιθετικά και νευρικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ίδια τα παιδιά-θύματα μπορούν να γίνουν θύτες σε άλλα παιδιά .Από την άλλη μεριά οι γονείς συνήθως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και δηλώνουν άγνοια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα θύματα εξομολογούνται το γεγονός του εκφοβισμού συχνότερα σε φίλους τους. Επιπλέον, οι ειδικοί επιμένουν ότι τα παιδιά πρέπει να μη φοβούνται, να έχουν το θάρρος της γνώμης και να μάθουν να «μιλούν».

 

2 σχόλια στο Θύμα ή θύτης;

  1. Ο/Η The Explorers λέει:

    Ειναι κατι που μας απασχολει ολους νομιζω και πρεπει να ευαισθητοποιηθουμε ωστε να υποστηριξουμε παιδια που καθημερινα αντιμετωπιζουν σχολικο εκφοβισμο:)

    (Η ζωγραφια υπεροχη) χαχαχαχαχ :p

  2. Ο/Η ΚΑΡΑΣΟΥΛΗ ΑΣΠΑΣΙΑ λέει:

    Συμφωνουμε ομαδα explorers!
    Η ζωγραφια ειναι υπεροχη και ιδανικη για το συγκεκριμενο αρθρο. Συγχαρητηριααα!!!

Σχολιάστε

Top