Coffee stories

kafes_0

Πως επηρεάζει ο καφές την υγειά μας και τι απόψεις έχουν διατυπωθεί πάνω σε αυτό;
     Όπως για κάθε απόλαυση στη ζωή μας έτσι και για τον καφέ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Ο κάθε άνθρωπος έχει μια διαφορετική γνώμη πάνω στο θέμα του καφέ καθώς άλλοι νιώθουν εξαρτημένοι ενώ άλλοι το έχουν επιλέξει ως έναν τρόπο τόνωσης της καθημερινότητάς τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις  της υπερβολικής κατανάλωσής του κυρίως από τους νέους.  Όπως για κάθε τι που τρώμε ή πίνουμε θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο, έτσι γίνεται  και με τον καφέ. Θεωρητικά, 1-2 ποτήρια ημερησίως δεν είναι κακή ποσότητα  καθώς πολλοί  λένε ότι βοηθά και στην υγεία, έμμεσα ή άμεσα. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard σε 122.000 νοσοκόμες έδειξε ότι έχουμε μικρότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που κατανάλωναν καφέ. Σε 30 έτη έρευνα που έγινε σε 8.000 άντρες (Ιάπωνες-Αμερικανούς ηλικίας 45-68έτη) διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν καφέ παρουσίαζαν 5 φορές μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν την ασθένεια Parkinson.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του καφέ:

         Όπως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε διαφορά αντιιδρωτικά έτσι και ο καφές συμβάλει ψυχοσωματική διάθεση μας .Έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει κατά 25% την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου γιατί μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε την δυσκοιλιότητα.

         Μειώνει κατά 25% τα συμπτώματα του άσθματός γιατί περιέχει μια ουσία την θεοφιλίνη η οποία χαλαρώνει τους μυς στους βρόγχους.

         Μειώνει κατά 45% την πιθανότητα δημιουργίας πέτρα στην χολή και στα νεφρά.

         Μειώνει κατά 80% την πιθανότητα εμφάνισης κίρρωσης του ύπατος.

         Μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από κάποιες αλλεργίες.

Υπάρχουν όμως και αντίθετες απόψεις που αφορούν στα μειονεκτήματα όταν γίνεται υπερβολική κατανάλωση, δηλ. περισσότερα από 3 ποτήρια καφέ ημερησίως.

 Η μεγάλη κατανάλωση αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δημιουργεί ταχυκαρδίες, αϋπνίες, ανησυχίες και έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες. Το 2002 από έρευνα που έγινε στο John Hopkins University σε 1.000 σπουδαστές της Ιατρικής βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης παρουσίασαν μία μικρή αύξηση την πίεσης τους. Η αύξηση αυτή όμως δεν κρίθηκε τόσο σημαντική ώστε να θεωρηθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υπέρτασης.

Έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο των Αθηνών το 2005 όμως βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης παρουσίασαν μεγαλύτερη σκλήρυνση στις αρτηρίες σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο καφέ.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξαρτάται από το άτομο και την δόση του καφέ που μπορεί να αντέξει ο οργανισμός του. Υπάρχουν άτομα τα οποία καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες καφέ χωρίς να εμφανίζουν κάποιο αρνητικό σύμπτωμα και υπάρχουν άτομα τα οποία καταναλώνοντας μόνο ένα ποτήρι καφέ το πρωί παρουσιάζουν νευρικότητα και αρρυθμίες όλη την υπόλοιπη μέρα.

 Στην ερώτηση , ΚΑΦΕΣ = Ενοχή ή απόλαυση ; Δική μας η επιλογή.

 


Σχολιάστε

Top