Τι καπνό φουμάρεις; Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις;

SM2Η ουσία είναι μια: Το κάπνισμα σκοτώνει. Δολοφονεί αργά, αλλά δολοφονεί. Με το κάπνισμα εμφανίζεται καρκίνος, ή απλά σταματάει η καρδιά. Ακόμη όμως και ο καπνιστής που θα τη “γλυτώσει”, θα αντιμετωπίσει σίγουρα άλλου είδους προβλήματα στον οργανισμό του. Θα “φουσκώνει”, δεν θα μπορεί να ανέβει τις σκάλες, θα έχει δύσπνοιες, θα εμφανίσει σεξουαλικά προβλήματα και πολλά άλλα. 

Από τι αποτελείται το τσιγάρο και τι περιέχει ο καπνός;

Το τσιγάρο αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί ,έχει κυλινδρικό σχήμα και πολλές φορές μπορεί να έχει στην άκρη του επιστόμιο με φίλτρο. Το τσιγάρο είναι γεμάτο δηλητήρια, τα οποία μπαίνουν μέσα στον οργανισμό όταν το καπνίζουμε. Καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας κάνει ευάλωτους, στις ασθένειες. Ο καπνός περιέχει κυρίως νικοτίνη αλλά και άλλα συγγενή στοιχεία. Ο καπνός του τσιγάρου περιλαμβάνει περίπου 4000 χημικές ουσίες , βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά στοιχεία. Η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο ευθύνεται για την εμφάνιση πολλαπλών παθήσεων, που εμφανίζονται είτε στη στοματική κοιλότητα, είτε σε βλενογόνους. Το τσιγάρο κόβει χρόνια ζωής. Κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε μας στερεί 5 λεπτά από τη ζωή μας. Οι επιστήμονες έχουν μετρήσει τον μέσο όρο τσιγάρων και διαπίστωσαν ότι συνολικά ο καπνιστής θα πεθάνει 14 χρόνια νωρίτερα.

SMOKING

 

Πότε ξεκίνησε η ιστορία του τσιγάρου;

Πολλοί ιστορικοί αναφέρουν ότι το 1837 στις γαλλικές επαρχίες της Αλγερίας οι λεγεωνάριοι χρησιμοποίησαν υπολείμματα από φύλλα καπνού τα οποία τύλιγαν σε ένα ολόκληρο χαρτί. Όταν επέστρεψαν στην Γαλλία αντικατέστησαν τα φύλλα με μικρούς κυλίνδρους από λεπτό χαρτί.

 

Επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των καπνιστών

Το κάπνισμα ενεργητικό ή παθητικό ενοχοποιείται για τον καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστεως στον άνδρα. Κάποιοι άνθρωποι έχουν σοβαρότερα συμπτώματα όπως άσθμα, σοβαρές ασθένειες, χρόνια ρινίτιδα (φλεγμονή της μύτης) MS, διαβήτης αμφιβληστροειδούς χιτώνα (μάτια), οπτική νευρίτιδα. Επίσης το κάπνισμα  μπορεί εν μέρει να συνδεθεί με το ότι το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό. Άλλωστε, η νικοτίνη δρα ως κατασταλτικό της όρεξης. Οι καπνιστές φαίνεται να συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες λίπους στο σώμα τους, οδηγούμενοι σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοαγγειακά νοσήματα, υψηλή πίεση, προβλήματα χοληδόχου κύστης και καρκίνο της μήτρας.

Επιπτώσεις στην υγεία των παθητικών καπνιστών

 Οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν να νοσήσουν από αναπνευστικές λοιμώξεις , δηλαδή πνευμονία , βρογχίτιδα , λαρυγγίτιδα . Επίσης , κινδυνεύουν από ωτίτιδα , οισοφαγίτιδα , αλλά και καρκίνο του πνεύμονα. Μελέτη του διεθνούς οργανισμού για την έρευνα κατά του καρκίνου του Π.Ο.Υ. (IARC 2002) έδειξε ότι για τους μη καπνιστές που ζουν με καπνιστές ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι 20-30% μεγαλύτερος.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ

07E4959990C0537907F2C1682F95BB49

-10-638

31 ΜΑΙΟΥ ΠΑΣΚΟΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ

ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Σχολιάστε

Top