ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ… ΦΙΛΟΤΙΜΟ. Τώρα μπορεί και να υπολογιστεί!

filotimo_thales_madata_370877831

«Φιλότιμο», ένας όρος σύνθετος που έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιό μας από τότε που ο περισσότερος πληθυσμός, το αντικατέστησε με την «αφιλοτιμία». Τι είναι όμως το «φιλότιμο»; Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη χωρίς όμως να γνωρίζουν τι σημαίνει. Το «φιλότιμο» είναι η αξιοπρέπεια, η τιμή, η περηφάνια και η ευσυνειδησία ενός ανθρώπου προς έναν άλλον. Μία πολύ γνωστή έκφραση είναι «από τότε που ήρθε η συγγνώμη έφυγε το φιλότιμο». Αυτή η έκφραση δηλώνει, πως από τη στιγμή που δόθηκε στον άνθρωπο η δυνατότητα να λέει συγγνώμη άρα να συγχωρείται, πείθει τη συνείδηση του, πως είναι σωστός και ξεχνάει να φέρεται με αξιοπρέπεια στους άλλους, αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό. Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε παθητικοί απέναντι σε συναισθήματα που κοιτάνε μόνο πώς θα ικανοποιήσουν το συμφέρον μας, αφήνοντας πίσω το «φιλότιμο».

 Με αφορμή, λοιπόν, το άρθρο της Λίνας Γιάνναρου, μία ομάδα επιστημόνων επιχειρεί να ορίσει τι είναι το φιλότιμο.  Από τις 21 Δεκεμβρίου του 2014, έχει αναρτηθεί στο http://philotimo.org/, έρευνα την οποία μπορεί οποιοσδήποτε να συμπληρώσει δίνοντας ορισμούς για το φιλότιμο.

Γι’ αυτό, μην αργείτε, μπείτε στην ιστοσελίδα και πάρτε κι εσείς μέρος! Εμείς το δοκιμάσαμε!

Επιπλέον,είκοσι εννιά Έλληνες που διαπρέπουν στους τομείς της Φιλανθρωπίας, της Πολιτικής, της Επιχειρηματικότητας, της Εκπαίδευσης και της Ενημέρωσης εξηγούν στο διεθνές κοινό τι σημαίνει η λέξη «Φιλότιμο».

Οι διεθνούς φήμης Έλληνες συμμετέχουν σε βίντεο με κεντρικό θέμα «Φιλότιμο. Το ελληνικό μυστικό», που δημιούργησε και ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Washington Oxi Day Foundation».

Μέσω του συγκεκριμένου βίντεο, το «Washington Oxi Day Foundation» στοχεύει να ενημερώσει το διεθνές κοινό για αυτή τη μοναδικής σημασίας ελληνική λέξη που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των Ελλήνων, αλλά και να εμπνεύσει τους σύγχρονους ανθρώπους διαδίδοντας την έννοια του Φιλότιμου.

Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή,  http://www.skai.gr

Σχολιάστε

Top