Ένας συγγραφέας στο σχολείο μας..

zougros

Στις 20 Φεβρουαρίου, οι μαθητές του ΓΕΛ. Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Δημιουργικής Γραφης με την κ. Παπαδοπούλου Ελένη και Αγωγής Σταδιοδρομίας, με υπεύθυνη την κ. Γραβάνη Δήμητρα, καλέσαμε τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργο να μας μιλήσει σχετικά με το επάγγελμα του και την αγάπη του για συγγραφή.

 

Αρχικά μας είπε πως βλέπει την συγγραφή ως βασικό <<εργαλείο>> για την εκτόνωση και την έκφραση των συναισθημάτων του. Από έφηβος αρέσκονταν να γράφει, ενώ ποτέ δε μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του ως μελλοντικό ποδοσφαιριστή, όπως σχολιάζει ο ίδιος με αυτοσαρκασμό. Τον ενδιαφέρουν κυρίως βιβλία ιστορικού περιεχομένου, για αυτόν τον λόγο και το τελευταίο του βιβλίο – όπου μιλάει για την ιστορία ενός Ευρωπαίου γιατρού, του Ματίας Αλμοσίνο- διαδραματίζεται τον 17ο αιώνα.DSCN1015

 

Ακόμη μας μίλησε για το πὠς αντιμετώπισε τις αρνητικές κριτικές που εκφράστηκαν για αυτόν: << Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα κρίνουν με άσχημο τρόπο το έργο σου. Το μυστικό όμως είναι να κρατάς την ψυχραιμία σου και να μην δημιουργείς εντάσεις.>> ήταν η απάντησή του.

Όσο για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ένας συγγραφέας όταν ακουστεί το όνομα του στα Μ.Μ.Ε. Μας συμβούλεψε πως δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκεσαι στα Μ.Μ.Ε., <<Πρέπει να επικοινωνείς και πάλι να “μαζεύεσαι”>>. Μάλιστα, θεωρεί λάθος το να υπερεκτίθεται και να μιλά υπερβολικά.

Τέλος, όταν τον ρωτήσαμε αν έχει σκεφτεί να γράψει ένα σενάριο ή να γυριστεί κάποιο απο τα βιβλία του σε ταινία, μας εξήγησε πως το σενάριο, το βλέπει ως ένα γυμνό σώμα για το οποίο κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος να το ντύσει, ενώ για το μυθιστόρημα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τον καλλοπισμό του. Παρόλα αυτά δεν απέρριψε εντελώς την ιδέα του να γράψει ένα σενάριο με την βοήθεια κάποιου συνεργάτη του. Εξάλλου, όπως και ο ίδιος μας αποκάλυψε στις 5 Μαρτίου θα προβληθεί στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία <<Όχθες>> , της οποίας το σενάριο υπογράφει ο ίδιος.

 

Η επίσκεψη του Ισίδωρου Ζουργού στο σχολείο μας θα μάς μείνει αξέχαστη. Μιλούσαμε αρκετές ώρες όμως το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός που χρησιμοποιούσε στον λόγο του μας έκανε να παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον ολόκληρη την εξέλιξη της συζήτησής μας.

 

Της Ελευθερίας Παπαδοπούλου

Σχολιάστε

Top