Ωδή στη Γυναίκα

images (3)

Την Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015, σε συνεργασία με το Δήμου Κορδελιού-Εύοσμου γιορτάσαμε με τον δικό μας τρόπο την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας!

Δεκαπέντε μαθήτριες, μαζί με την καθηγήτρια κ.Ευαγγελία Σειρά λάβαμε μέρος στην γιορτή που έγινε στο Πολιτιστικό κέντρο του Εύοσμου, θέλοντας να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό στην εκδήλωση,σαν νεολαία, αλλά και να περάσουμε το μήνυμα πως «Κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει δικαίωμα σεβασμού και ισότητας».

Αυτή η γιορτή ξεκίνησε με εμάς, τις μαθήτριες του Διαπολιτισμικού Λυκείου Εύοσμου, πάνω στην σκηνή να φωνάζουμε με μία φωνή ενάντια στην ανισότητα και τα είδη που υπάρχουν ακόμα και στην σημερινή εποχή. Μια εποχή χωρίς ταμπού όπως λένε,  όπου άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να μοιράζονται τα ίδια αγαθά ,τις υποχρεώσεις και τα διακαιώματα! Μεγάλες κατηγορίες γυναικών μάλιστα αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις . Το να είσαι ανάπηρη, άνεργη, μετανάστρια, Ρομά, το να είσαι γυναίκα εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων δεν θα πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα. Μην ξεχνάμε πως η γυναίκα γεννάει την ζωή.

images (2)

Στην συνέχεια ακολούθησαν κάποια διαφημιστηκἀ μηνύματα. Δείξαμε αρκετό ενδιαφέρον σε αυτά καθώς εδώ και τόσα χρόνια μας πλασάρουν μια γυναίκα που περιμένει τον πρίγκιπα να την σώσει. Μία γυναίκα δύναμη και ευάλωτη, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα μόνη της. Μια γυναίκα όμορφη, περιποιημένη. Επηρεασμένοι όλοι ακόμα και εμείς οι γυναίκες, προσπαθούμε να ζήσουμε αυτό το παραμύθι. Η έννοια της πριγκίπισσας πάντα είναι δελεαστική ακόμα και όσον αφορά τους γονείς οι οποίοι δύσκολα θα αγοράσουν κάτι διαφορετικό στις κόρες τους, εκτός από τις κούκλες, τα φορέματα,τα καλλυντικά και όλα αυτά. Δεν νομίζω πως η γυναίκα ζητάει σωτηρία απο κάτι. Αφού καταφέρνει να αντιμετωπίσει μόνη τον πόνο της γέννας ο οποίος όπως λένε επιστήμονες ειναι ο πιό δυνατος που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα. Η γυναίκα καθαρίζει, η γυναίκα φροντίζει τα παιδιά, η γυναίκα δουλεύει, η γυναίκα ψωνίζει…μήπως λοιπόν είναι υπερ φορτωμένο το καθημερινό πρόγραμμα μια γυναίκας; Μήπως για αυτό αναλύουμε τα πάντα και γινόμαστε κουραστικές πολλές φορές;

Το πρόγραμμα είχε και μουσική. Στην συνέχει το παραμύθι της ψυχής της μάνας δραματοποιήσαν οι ηθοποιοί δείχνοντάς μας πως η μάνα αγαπάει τόσο πολύ τα παιδιά της, ακόμα και την ψυχή της να δώσει, ακόμα και αν της κάνεις κάτι κακό θα είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να αγαπήσει τόσο δυνατά!

Διαλαλήσαμε με θάρρος τις ΕΙΔΙΚΕΣ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ αναφερόμενες σε κάθε παράλογη «αναγκαστική απαγόρευση που δέχεται μια γυναίκα καθημερινά».

Ακούσαμε τις πολύτιμες απόψεις ενός ψυχιάτρου σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μιας γυναίκας σε σύγκριση με ενός άνδρα. Μάλιστα εκτός από τις απορίες μας που απαντήθηκαν, ερωτηθήκαμε σχετικά με το θέμα «τί πραγματικά θέλει μια γυναίκα;» Πράγματι,  όπως εξήγησε ο ειδικός κανείς δεν μπορεί να μας καταλάβει παρά μόνο εμείς οι ίδιες τον εαυτό μας. Μήπως όμως όλα όσα ζητάμε είναι κατανοητά και αυτονόητα;

Τέλος, ακολούθησε η βράβευση μια γυναίκας ηλικιωμένης η οποία πολέμισε στην αντίσταση και στην συνέχεια στη έξοδο, μοιράσαμε μικρά δωράκια σε κάθε γυναίκα με τη συνοδεία ζωντανής κλασικής μουσικής και έναν πλούσιο μπουφέ!

Το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο: Όλοι και όλες είμαστε ίσοι!

Ας δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε γυναίκα να μας αποδείξει την δύναμη που έχει μέσα της!

Σχολιάστε

Top