Παγκόσμια αξία… ελληνικών μνημείων;

Απ’ ότι φαίνεται, η απάντηση θα ανακοινωθεί σύντομα! Στις 28 Ιουνίου 2015, θα γίνει συνεδρίαση της UNESCO για περιοχές και μνημεία που πρόκειται να ενταχθούν στην λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες από Ελλάδα.

 1.Κνωσός, Κρήτη

 

Knossos-Crete

Ένας πασίγνωστος αρχαιολογικός χώρος εντός και εκτός Ελλάδας. Η Κνωσός δεν είχε ενταχθεί στο πλαίσιο των Μινωικών παλατιών μέχρι σχετικά πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2014. Αν και χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την Κνωσό κάθε χρόνο, το μνημείο δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμα από την UNESCO.

 

 

 

 

2.Σπιναλόγκα, Κρήτη

1111_8

Ένα όμορφο νησί με πολύ παρελθόν, η Σπιναλόγκα αποτέλεσε οχυρό για τους Ενετούς, καταφύγιο για τους Κρητικούς αντάρτες κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και μέρος εξορίας των λεπρών από το 1905.

 

 

 

3.Απολιθωμένο δάσος, Λέσβος

to-apolithomeno-dasos-lesbou-diekdikei-thesi-sta-mnimeia-tis-unesco

Αποτελώντας μια φυσική καταγραφή της γεωλογικής και βιολογικής ιστορίας του Αιγαίου πελάγους μέχρι σήμερα, το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι ένα μοναδικό μνημείο στην Ελλάδα. Το μουσείο του συνεχίζει ακόμη να συλλέγει στοιχεία για να αποδοθεί στο δάσος μια θέση στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

 

4.Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, Καβάλα

filippoiΈνας αρχαιολογικός χώρος με πλούσια ιστορία, όχι μόνο ελληνιστική, αλλά επίσης και ρωμαϊκή και χριστιανική, αφού εδώ ξεκίνησε η διάδοση του χριστιανισμού στην Ευρώπη από τον Απόστολο Παύλο. Είναι επίσης μέρος της πόλης που ίδρυσε ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας.

 

5. Νικόπολη, Πρέβεζα
proxoroun-oi-ergasies-sto-romaiko-odeio-tis-arxaias-nikopolis
Αν και ο φάκελός της δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, η Νικόπολη αποτελεί ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας. Είχε χτιστεί το 31 π.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αύγουστο Οκταβιανό προς τιμήν των θεών Άρη και Ποσειδώνα για την μεγάλη νίκη στην ναυμαχία του Ακτίου.

 

Επιμέλεια κειμένου:

Άννα Κανάκογλου

Σχολιάστε

Top