ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

12324-trofi

Ο όρος «νευρική ανορεξία» έχει μπει στο λεξιλόγιό μας και οι απόψεις σχετικά με τα αίτια και τις λύσεις που προτείνονται όλο και φουντώνουν. Πρόκειται για μια μορφή διατροφικής διαταραχής που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό μας που μπορεί να επηρεαστεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα ,το φαγητό και την διατροφή που ακολουθεί το άτομο που πάσχει. Τα άτομα με νευρική ανορεξία συνεχίζουν να νιώθουν πείνα αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού.

Παρακάτω ακολουθεί ένα απόσπασμα από μια κοπέλα που έζησε μια παρόμοια κατάσταση, βγήκε νικήτρια και μίλησε για την εμπειρία της:

<<Έχω υπάρξει ανορεκτική έφηβη. Έχοντας ξεπεράσει αυτό το φρικτό πρόβλημα θα ήθελα να ξεκινήσω έναν διάλογο μεταξύ των γονέων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα με τα παιδιά τους. (Τις κόρες τους συνήθως). Ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων βοηθά πολύ και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ! Είμαι πλέον μαμά 3 αγοριών και θα ήθελα να βοηθήσω, αν μπορώ, να μοιραστώ τους προβληματισμούς και τους φόβους τους. Το πρόβλημά μου ξεκίνησε στα 20 μου χρόνια και κράτησε μια 5ετία ! Βρέθηκα πολύ κοντά στο θάνατο και αποσυντόνισα τελείως την οικογένειά μου ! Μετά από χρόνια ψυχολογικής υποστήριξης από ειδικούς (ψυχίατρο και διατροφολόγο) και ΕΦΟΣΟΝ ΠΙΑ ΤΟ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ, άφησα την περίοδο αυτή πίσω μου για πάντα ! Έχουν περάσει από τότε 15 χρόνια και τότε δεν μπορούσα ούτε να φανταστώ ότι θα ξαναζούσα μια φυσιολογική ζωή, και ότι θα έκανα οικογένεια (5 χρόνια αμηνόρροιας ήταν πολλά).

Μιλήστε για το πρόβλημά σας ! Είναι το καλύτερο φάρμακο ! Το αντιμετωπίζουν ΠΟΛΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.
Η δυσκολία βρίσκεται στο να αποδεχθεί ο γονιός ότι το παιδί του έχει αυτό το πρόβλημα! >>

Έρευνες έχουν διαμορφώσει την υπόθεση ότι η συνέχιση των διαταραγμένων τρόπων διατροφής μπορεί να είναι επιφαινόμενο της λιμοκτονίας. Τα αποτελέσματα του Πειράματος Λιμοκτονίας της Μινεσότα έδειξαν ότι άτομα με φυσιολογικό έλεγχο της τροφής μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφοριακά μοτίβα ανορεξίας όταν υποβληθούν σε καταστάσεις λιμοκτονίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στο νευροενδοκρινολογικό σύστημα, που οδηγεί σε έναν συνεχή κύκλο διαιωνισμού της κατάστασης. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι μια αρχική απώλεια βάρους όπως αυτή σε μια δίαιτα μπορεί να αποτελεί τον παράγοντα που είναι υπεύθυνος για την πρόκληση της νευρικής ανορεξίας, πιθανότατα λόγω μιας έμφυτης προδιάθεσης για νευρική ανορεξία. Μια έρευνα αναφέρει περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας που ήταν το αποτέλεσμα μιας ακούσιας απώλειας βάρους που προκλήθηκε από άλλες αιτίες όπως παρασιτική μόλυνση, παρενέργειες φαρμάκων ή κάποια εγχείρηση. Η απώλεια βάρους ήταν ο παράγοντας πρόκλησης νευρικής ανορεξίας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το παρακάτω βίντεο θα σας διαφωτίσει.

https://www.youtube.com/watch?v=IYguWykppI0

 

 

Σχολιάστε

Top