Masterclass ALICE

      Masterclass ALICE  

Πως θα σας φαινόταν να ανακαλύπταμε τον κόσμο των Κουάρκ και των Λεπτονίων, με πραγματικά πειραματικά δεδομένα από τον ερευνητικό κέντρο CERN;

“ALICE Masterclass” λοιπόν!

Μια τόσο πρωτότυπη δράση είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε και να οργανώσουμε στο σχολείο μας με την επιμέλεια των καθηγητών κα. Κ Τσαμούρη & κα. Π. Αδελφίδου.

alice1Το πρόγραμμα  αποτελεί εκπαιδευτική δράση του σπουδαίου ερευνητικού οργανισμού  CERN. Η κα.Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ερευνήτρια στο CERN και στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής στη Μπολόνια, καθώς και ο κ. Δ.Σαμψωνίδης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν αυτοί που με τις γνώσεις και την πολυετή εμπειρία τους διασφάλισαν την επιστημονικότητα της σημαντικής αυτής δράσης.

Ο σκοπός των Masterclass lessons είναι να κινήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών για τη Φυσική. Μέχρι σήμερα, οι δράσεις αυτές έχουν προκαλέσει θετικές εντυπώσεις στους συμμετέχοντες μαθητές.

Η κ. Χατζηφωτιάδου μας μίλησε για την σημαντική ιδιότητα της στο CERN ως συντονίστρια στο πείραμα. Επίσης, συμμετέχει στην προσπάθεια εκλαίκευσης του πειράματος ώστε να γίνεται ευκολότερα κατανοητός ο σκοπός του, που είναι η μελέτη της ύλης. Ο εκπαιδευτικός ρόλος του CERN είναι να εκπαιδεύει ανθρώπους καθώς μεγάλο ποσοστό των πειραμάτων αναλαμβάνονται από φοιτητές. Πολλές επισκέψεις γίνονται στο CERN όλη τη διάρκεια του χρόνου κυρίως από μαθητές Λυκείων απο διάφορες χώρες της Ευρώπης. Όσον αφορά στον ρόλο του CERN στον τομέα της τεχνολογίας, εξήγησε πως όχι μόνο παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ερευνών αλλά βρίσκει νέες εφαρμογές και σε άλλους επιστημονικούς τομείς όπως η Ιατρική.

alice

 

Ο κ. Μ.Κωτσοβός, ως συμμετέχων καθηγητής του σχολείου μας στη δράση αυτή, δήλωσε πως είναι σημαντικό να προωθούνται τέτοιες δράσεις και μας εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών στον οργανισμό του CERN.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Χατζηφωτιάδου «Ευχόμαστε να προωθούνται και να ενθαρρύνονται δράσεις σαν αυτές διότι παρέχουν στους συμμετέχοντες σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες».

Σχολιάστε

Top