Κρίσεις Πανικού; Πώς τις αντιμετωπίζουμε; της Δήμητρας Αντωνοπούλου (Β1)

c530f3b7887f05258e898e2b27844f87_XL

Το άγχος στη μαθητική μας ζωή μπορεί να λειτουργήσει θετικά (δημιουργικό άγχος) ή αρνητικά στην υπερβολική του μορφή (καταστροφικό άγχος). Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις στον οργανισμό σου αλλά και στην ψυχολογία σου π.χ. σπάσιμο νυχιών, πέσιμο μαλλιών, εμετοί, ζαλάδες ή και ακόμα στις πιο ακραίες περιπτώσεις κρίσεις πανικού.
Τι ακριβώς όμως είναι οι κρίσεις πανικού και πώς επηρεάζουν την καθημερινότητά σου;
Καταρχάς, δεν πρόκειται για κάποια ασθένεια. Είναι απολύτως φυσιολογικό ο οργανισμός μας να αντιδράει με αυτόν τον τρόπο, όταν είναι υπό πίεση. Πολλές φορές πριν υποστείς μια τέτοια κρίση, σου «στέλνει» κάποια έμμεσα μηνύματα. Συνήθως ζαλίζεσαι και έχεις ταχυπαλμία ή νιώθεις ότι κάτι σε πιέζει στην περιοχή που βρίσκεται το στομάχι. Έπειτα, αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι δεν υπάρχει αέρας γύρω σου και πως δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Αυτό, είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Στην πραγματικότητα όχι μόνο αναπνέεις, αλλά νομίζοντας πως δεν υπάρχει αέρας παίρνεις βαθιές αναπνοές έτσι ώστε να έχεις πλήρως. Υπάρχει το ενδεχόμενο λιποθυμίας, αν δεν τα καταφέρει ο οργανισμός να επανακάμψει,. Διαφορετικά, ξεπερνάς το σοκ και θέλεις λίγη ώρα να προσαρμοστείς στις φυσιολογικές συνθήκες.
Υπάρχει όμως τρόπος αυτό να το αντιμετωπίσεις καλύτερα και πιο ψύχραιμα εκείνη την στιγμή χωρίς να φτάσεις στα άκρα;
Μα και φυσικά υπάρχει! Πρώτον, εκείνη τη στιγμή χαλάρωσε και πείσε τον εαυτό σου ότι όλο αυτό που νιώθεις είναι ένα ψέμα. Σκέψου κάτι που σε ευχαριστεί και μην πανικοβληθείς. Το να παίρνεις βαθιές ανάσες δεν θα βοηθήσει σε τίποτα! Αντιθέτως θα σε κάνει χειρότερα. Καλό θα ήταν να έχεις κάτι έντονο να μυρίσεις έτσι ώστε να νιώσεις ότι μπορείς να αναπνεύσεις πλήρως. Τέλος, το να ξαπλώσεις ή να κάτσεις κάπου θα σε βοηθήσει ακόμη περισσότερο.
Για να μην συμβούν όλα αυτά όμως μπορείς να κάνεις αρκετά πράγματα. Αν έχει επαναληφθεί αυτή η κατάσταση και στο παρελθόν μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου και να σκεφτείς γιατί συνέβη. Δες τι σε αγχώνει και γιατί, και βρες ένα τρόπο να το αντιμετωπίσεις. Επίσης, μπορείς να απευθυνθείς για βοήθεια σε κάποιον φίλο σου ή σε ένα αγαπητό πρόσωπο της οικογένειας σου που νιώθεις ότι σε κατανοεί. Μία ακόμη πιο δραστική λύση είναι να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο ή ένα σύμβουλο ο οποίος είναι εξειδικευμένος γι’ αυτά τα θέματα. Δεν είναι κάτι κακό. Αντίθετα δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι για τον εαυτό σου και θες να διώξεις το άγχος που σε κατακλύζει οπωσδήποτε.
Γενικά να θυμάσαι ότι «ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ! ΕΣΥ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ!»

Σχολιάστε

Top