Ένας μαθητής του Βαρβακείου με χόμπυ «κατασκευές ρομποτικής».

ekfewd

Συνέντευξη του Αλέξανδρου Κώστα(Β2) στην Αιμιλία Χαπίτα (Β4)

Ο Αλέξανδρος Κώνστας, μαθητής της Β Γυμνασίου του σχολείου μας, ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του με κατασκευές αυτοματισμού και ρομποτικής. Ήδη έχει κατασκευάσει δύο εφαρμογές και έχει παρουσιάσει τη μία από αυτές  στο «1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης» στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ τον Μάρτιο του 2017. Στη συζήτηση που ακολουθεί ο Αλέξανδρος μάς έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις κατασκευές του.

-Αλέξανδρε, μίλησέ μας για τις κατασκευές που φτιάχνεις.

-Μέχρι στιγμής έχω φτιάξει δύο κατασκευές αυτοματισμού και ρομποτικής. Η πρώτη έχει μορφή οχήματος και  με τη βοήθεια αισθητήρων απόστασης, κινείται αυτόνομα στον χώρο και αποφεύγει τα εμπόδια που συναντά. Ξεκίνησα την κατασκευή περίπου δυόμιση μήνες αφότου άρχισα να ασχολούμαι με τον συγκεκριμένο τομέα. Μου κόστισε συνολικά, μαζί με την έρευνα και την κατασκευή, 20 ώρες και 50€.

-Και η δεύτερη κατασκευή σου;

-Η δεύτερη κατασκευή είναι ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη του να ελέγχει μια ηλεκτρική συσκευή από απόσταση μέσω μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Συγκεκριμένα, αποτελείται από ένα τροποποιημένο πολύμπριζο πάνω στο οποίο συνδέεται η ηλεκτρική συσκευή που θέλουμε να ελέγξουμε και από την εφαρμογή. Η έρευνα και η υλοποίηση αυτής της κατασκευής κράτησε συνολικά περίπου δύο εβδομάδες και κόστισε 25 με 30€, ενώ παρουσιάστηκε και στο πρώτο μαθητικό συνέδριο έρευνας και επιστήμης.

-Πώς σκέφτηκες να ξεκινήσεις αυτή την κατασκευή;

-Άκουγα συχνά τη μητέρα μου να λέει πως θα ήταν πολύ ωραίο να ξυπνούσε και να είχε έτοιμο τον καφέ της. Έτσι εμπνεύστηκα και αποφάσισα να πραγματοποιήσω την ιδέα της.

-Έχεις σκεφτεί να εξελίξεις τις συσκευές σου;

-Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να εξελίξω τις δυνατότητες της δεύτερης κατασκευής. Αρχικά, θα ήθελα να ήταν δυνατό να μπορεί κανείς να ελέγξει μια ηλεκτρική συσκευή από απόσταση μεγαλύτερη από εκείνη που προσφέρει η τεχνολογία του bluetooth. Επιπλέον, θα μπορούσε ίσως να εξελιχθεί σε μια συσκευή ‘έξυπνου’ σπιτιού με χαμηλό κόστος.  Αυτό δουλεύω αυτήν την περίοδο παράλληλα με τον προγραμματισμό.

-Θα σκεφτόσουν να την περάσεις στο εμπόριο;

-Φυσικά και θα ήθελα να έβγαζα και χρήματα από κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ.

-Σε ευχαριστούμε πολύ Αλέξανδρε! Ευχόμαστε διαρκή έμπνευση!

 

Σχολιάστε

Top