Η μόδα του 20ου αιώνα

ΜΟΔΑ1

της Κονταράτου Μ.

Η μόδα είναι έννοια συνυφασμένη με την καθημερινότητά μας. Το εντυπωσιακό με τη μόδα είναι ότι μπορεί να αναδείξει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του καθενός, ενώ παράλληλα καταφέρνει και αντικατοπτρίζει διαφορετικές πλευρές της κοινωνίας και της ζωής των ανθρώπων. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ, ποια είναι η ιστορία της και τι εκφράζει κάθε αξεσουάρ ή ρούχο; Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στον προηγούμενο αιώνα…

1900-1910
Τα ρούχα που αφορούν στη γυναίκα, σε αντίθεση με αυτά του 1800, αρχίζουν να αναδεικνύουν μία περισσότερο θηλυκή σιλουέτα. Οι φούστες είναι μακριές και τα χρώματα όχι πολύ έντονα. Σε κάθε έξοδό τους, οι γυναίκες φροντίζουν να έχουν κάποιου είδους αξεσουάρ, είτε αυτό είναι ένα καπέλο, είτε κάποιο κόσμημα ή ακόμα ένα πανωφόρι.

ΜΟΔΑ2

1910-1920

Τα ρούχα αυτής της δεκαετίας διατηρούν τη θηλυκή σιλουέτα. Κυρίως λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιείται αρκετά το μαλλί, αφού είναι ζεστό και άνετο. Σε ένα σύνολο,  το οποίο αποτελείται συνήθως από ένα πουκάμισο με σακάκι και φούστα, απαραίτητη πινελιά θεωρείται το καπέλο.
μοδα3

1920-1930

Η μεταπολεμική περίοδος αυτή, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες ντύνονται κυρίως λόγω της επανάστασης που έφερε στη μόδα η Coco Chanel. Γνωστή για τον εκρηκτικό και έντονο χαρακτήρα της, αλλάζει τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες. Κάνει γνωστά τα παντελόνια στο γυναικείο κοινό και επιβάλλει σαν απαραίτητο  το βραδινό μαύρο φόρεμα και το μαργαριταρένιο κολιέ.

μοδα4

 

1930-1940

Σε αυτή τη δεκαετία, οι βραδινές εμφανίσεις συνοδεύονται με φορέματα από πολυτελή πρώτη ύλη, όπως μετάξι, δαντέλα ή  βελούδο. Απαραίτητο  αξεσουάρ,  ένα ζευγάρι γάντια.

Χωρίς τίτλο4

 

1940-1950

Λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ρούχα δημιουργούνται από φθηνότερα υλικά, όπως το μαλλί. Συνεχίζουν να κυριαρχούν τα φορέματα αλλά κάνουν την εμφάνισή τους σιγά σιγά τα γυναικεία κοστούμια και τα παλτό.

Χωρίς τίτλο5

 

1950-1960

Κύρια επιρροή στη μόδα της συγκεκριμένης δεκαετίας ήταν η καμπάνια που είχε παρουσιαστεί το 1947 από τον οίκο Dior. Τα ονομαζόμενα 50s έχουν να επιδείξουν χαρακτηριστικά αέρινα φορέματα, με ρίγες ή  βούλες, τα οποία έφταναν περίπου το ύψος των γονάτων.

Χωρίς τίτλο6

 

1960-1970

Την περίοδο αυτή, μπορεί κάποιος να βρει οποιοδήποτε σχέδιο, είδος, χρώμα και σχήμα γυναικείου ρούχου. Τάση αυτής της εποχής θεωρούνται οι κοντές φούστες και τα έντονα χρώματα σε διάφορους συνδυασμούς. Στα φορέματα, τα πιο διαδεδομένα σχέδια είναι τα μεγάλα πολύχρωμα λουλούδια. Κύριο αξεσουάρ αυτής της δεκαετίας ένα ζευγάρι μεγάλα γυαλιά ηλίου.
Χωρίς τίτλο7

 

1970-1980

Παντελόνια καμπάνες, παπούτσια πλατφόρμες, παράξενοι συνδυασμοί χρωμάτων, αθλητικό στυλ… Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται στη δεκαετία του 70! Η ιδέα της καλής φυσικής κατάστασης που έχει υιοθετηθεί οδηγεί τις εταιρείες να προωθήσουν στο γυναικείο κοινό, αθλητικά ρούχα. Ξεχωριστό ρόλο έχουν στη συγκεκριμένη δεκαετία τα εντυπωσιακά κολιέ και τα σκουλαρίκια.

 
Χωρίς τίτλο8

1980-1990

Λέγεται ότι η δεκαετία του 80’, είναι η πιο άχαρη δεκαετία που πέρασε ο χώρος της μόδας. Σχεδόν όλα τα ρούχα έχουν βάτες και κυριαρχούν τα μεταλλικά χρώματα. Οι σιλουέτες είναι στενές και τα φορέματα έχουν σχήμα τριγωνικό. Συμπληρωματικά, σε αυτή την κακόγουστη δεκαετία, μόδα αποτελούν  τα φουντωτά μαλλιά.
Χωρίς τίτλο9

 

1990-2000

Τα μεγάλα πουλόβερ, τα μπλουζάκια και όλα τα ντένιμ ρούχα (τζιν, σαλοπέτες, μπουφάν κ.λπ.) ηρεμούν την αναταραχή που είχαν προκαλέσει στο χώρο της μόδας τα 80s. Στα μέσα της δεκαετίας κυριαρχεί το μαύρο χρώμα και τα ψηλά μποτάκια. Η μόδα αυτή την περίοδο επηρεάζεται έντονα από τη ροκ μουσική (σκουρόχρωμα άνετα ρούχα, σκισμένα μαύρα τζιν)  και το κολλεγιακό  στυλ (μεγάλα καρό, κοντές φούστες με ύφος καθημερινό, κλασσικά πουκάμισα, άνετα πουλόβερ) .
Χωρίς τίτλο10

 

 

ΠΗΓΕΣ:

http://www.vogue.co.uk/

http://vintagefashionguild.org/

 

 

 

Σχολιάστε

Top