«Τόσα κορμιά ριγμένα στα σαγόνια της θάλασσας»

metanastes

της  Ουρανίας Αγγέλη

Κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος σήμερα, βλέποντας τηλεοπτικά τις τραγικές εικόνες απ’ τα ναυάγια με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Μεσόγειο ή διαβάζοντας εφημερίδες ή ακούγοντας ραδιοφωνικές εκπομπές για το οξυμένο κάθε μέρα και περισσότερο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Εμείς, έχοντας τα δικά μας προβλήματα, τα οικονομικά της πατρίδας μας, δεν ξέραμε τι συμβαίνει γύρω μας και ξαφνικά κάθε μέρα γεμίζουν τα μάτια μας με εικόνες φρίκης ανθρώπων που πνίγονται στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν απ’ τον όλεθρο του πολέμου. Χιλιάδες συνάνθρωποι μας στοιβαγμένοι σε σαπιοκάραβα, άντρες, γυναίκες και παιδιά, εμπόριο στα χέρια των δουλεμπόρων, αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στον θεωρούμενο παράδεισο της Ευρώπης.

Βλέποντας εκείνα τα παιδικά χεράκια τεντωμένα να ζητούν βοήθεια, να πιαστούν απ’ το χέρι των ανδρών της ακτοφυλακής, τα αθώα τρομαγμένα βλέμματα, τα γεννημένα στο φουσκωτό δίδυμα, τα πνιγμένα σώματα στη θάλασσα, τα καραβάνια των ανθρώπων στα λιμάνια, είναι αδύνατο να μη λυγίσει κανείς, να μην ευαισθητοποιηθεί. Κι εμείς, τα παιδιά, λυπόμαστε για τα άλλα παιδιά, αυτά που άφησαν το κατεστραμμένο σπίτι τους, το γκρεμισμένο σχολείο τους, τη ρημαγμένη πατρίδα τους, κυνηγημένα απ’ τις βόμβες και την καταστροφή κι άλλα πνίγονται στη Μεσόγειο, άλλα αποθηκεύονται σε ακατάλληλους χώρους, άλλα κοιμούνται στο τσιμέντο κι όλα πεινάνε και διψάνε στην κυριολεξία και μεταφορικά για δικαιοσύνη.

Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο δράμα, στο οποίο η παγκόσμια και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή κοινότητα πρέπει γρήγορα να δώσουν λύση, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη και στοχεύοντας πάντα στο καλό των ανθρώπων που πλήττονται απ’ την προσφυγιά. Κι εμείς τα παιδιά, ας χαρίσουμε ένα βλέμμα κι ένα χέρι αγάπης στα παιδιά του πολέμου κι ας πιστέψουμε πως μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

Πηγές: «Επινοούμε λύσεις για έκτακτες ανάγκες»: εφημερίδα «Η Εφημερίδα των Συντακτών», Απρίλιος 2015, και «Η κρίση τους διώχνει, ο πόλεμος τους φέρνει» της Λίνας Γιάνναρου, «Μεγάλες ροές και έλλειψη υποδομών» του Γιάννη Παπαδόπουλου: εφημερίδα «Η Καθημερινή», Απρίλιος 2015

 Φωτό: http://www.elemesos.com/

Ο τίτλος του άρθρου είναι από το ποίημα «Ελένη» του Γιώργου Σεφέρη.

Σχολιάστε

Top