ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

Στο μάθημα της Λογοτεχνίας διαβάσαμε τον Μικρό Πρίγκιπα του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ. Μολονότι υποτίθεται ότι είναι παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Η ουσία του βιβλίου περιέχεται στις ατάκες που βγαίνουν από το στόμα της αλεπούς προς τον μικρό Πρίγκιπα: “Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια’. Η αλεπού στέλνει και άλλα μηνύματα-κλειδιά, όπως: «Είσαι υπεύθυνος για πάντα, γι” αυτό που έχεις εξημερώσει» και «Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα».

Στα πλαίσια του μαθήματος συζητήσαμε τις εντυπώσεις, τις απόψεις μας και τους προβληματισμούς μας για το βιβλίο και για τον συγγραφέα, διασκευάσαμε σε κόμικς τα σημεία που μας εντυπωσίασαν και δημιουργήσαμε μία ιστοσελίδα, στην οποία αναρτήσαμε τις εργασίες μας για το βιβλίο αυτό που τόσο αγαπήσαμε!

 http://prigips.blogspot.gr/

Ο μικρός Πρίγκιπας και η αλεπού, κόμικς, Βαρβάρα και Λουσιάνα, Β3

«Ο μικρός Πρίγκιπας είναι ένα βιβλίο που μπορούν να το διαβάσουν παιδιά μικρής ηλικίας, αλλά κρύβει ηθικά διδάγματα που όσο μεγαλώνει αυτός που το διαβάζει τόσα περισσότερα ανακαλύπτει. Επίσης προσέξαμε πως όποιος το ξαναδιαβάζει το βλέπει διαφορετικά και βγάζει διαφορετικά συμπεράσματα
Δεν μας άρεσε που το τέλος ήταν τόσο λυπηρό και μας δυσαρέστησε το γεγονός ότι ο Μικρός Πρίγκιπας πέθανε και άφησε πίσω του το μονάκριβο λουλούδι του.»

Δήμητρα, Δέσποινα, Εβίτα, Β1

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στον Μικρό Πρίγκιπα είναι ότι δείχνει τον κόσμο από τα μάτια του παιδιού. Μέσα στο ταξίδι του γνώρισε πολλούς και διαφορετικούς μεγάλους, που είχαν χάσει τη φαντασία τους νοιάζονταν μόνο για αριθμούς και ήταν απορροφημένοι στα προβλήματά τους. Τελευταία  όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν το νόημα της αγάπης και έχει γίνει σπάνιο να βρεις αληθινή αγάπη. Το βιβλίο όμως μας εξηγεί πως υπάρχει ακόμα κι ας μην είναι σε αυτόν τον πλανήτη.

Βασιλειάδης Δημήτρης, Β1

ΑΓΑΠΗ

Κατά την ανάγνωση του βιβλίου αναδύθηκε ο προβληματισμός αν θα έπρεπε ο Μικρός Πρίγκιπας να μείνει στον πλανήτη του κοντά στο λουλούδι του ή αν θα έπρεπε να φύγει και να ταξιδέψει. Ιδού η απόψεις μας:

Εγώ πιστεύω πως ήταν καλό που ο Μικρός Πρίγκιπας έφυγε΄από τον πλανήτη του. Με την αποχώρηση από τον πλανήτη του έγινε σοφότερος. Πήγε σε άλλους πλανήτες, γνώρισε ανθρώπους και ζώα, μίλησε μαζί τους και απέκτησε εμπειρίες. Αφήνοντας αυτά που έχουμε για να κυνηγήσουμε το καινούριο, μας κάνει να εκτιμάμε αυτά που είχαμε. Έτσι ο μικρός πρίγκιπας, με το ταξίδι του, κατανόησε την αξία του λουλουδιού του και κατάλαβε πόσο πολύ το αγαπάει.

Βασιλειάδης Δημήτρης, Β1

Κατά την άποψή μου ο Μικρός Πρίγκιπας έπρεπε να φύγει για ένα διάστημα από τον ιδιωτικό του πλανήτη αφήνοντας και το τριαντάφυλλό του. Ο λόγος που το υποστηρίζω είναι ότι του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει τον κόσμο, να μάθει διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων, συγκρίνοντάς τους με το λουλούδι. Ένας ακόμα λόγος που πιστεύω πως ήταν σωστή η πράξη του Μικρού Πρίγκιπα είναι πως βοήθησε  και το λουλούδι του να αλλάξει τη συμπεριφορά απέναντί του. Αυτό που κέρδισε ήταν οι νέοι φίλοι που έκανε όπως ο πιλότος και η αλεπού.

Αριστείδης Φουτζιτζής, Β2

Ο μικρός πρίγκιπας θα έπρεπε να μείνει στον πλανήτη του, γιατί εκεί είχε ότι αγαπούσε, όπως το λουλούδι του, τα ηφαίστειά του και ήταν ευτυχισμένος παρ όλη την γκρίνια του λουλουδιού του. Επίσης θεωρώ λανθασμένη την απόφασή του να φύγει καθώς ήξερε ότι δε θα μπορούσε να επιστρέψει. Οπότε από τη στιγμή που έφυγε για να γνωρίσει τον κόσμο, για να βελτιώσει τον εαυτό του και τον πλανήτη του, θα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι δε θα ξαναγύριζε ποτέ.

Παπαδόπουλος Χάρης, Β2

Η αναχώρηση του Μικρού Πρίγκιπα από τον πλανήτη του

Η αναχώρηση του Μικρού Πρίγκιπα από τον πλανήτη του

 

Ποιος είναι ο Λεόν της αφιέρωσης;;;

Σε ποιους είναι αφιερωμένο το βιβλίο «ο Μικρός Πρίγκιπας»;
Ο Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ έγραψε το βιβλίο «ο Μικρός Πρίγκιπας» κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχικά το αφιέρωσε στον καλύτερό του φίλο εβραϊκής καταγωγής Λέον Γουέρθ, τον οποίο οι Γερμανοί έκλεισαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Μετά από λίγο καιρό, το βιβλίο αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Έτσι ο συγγραφέας με αυτόν τον σκοπό, το αφιέρωσε σε αυτούς, ιδιαίτερα στα παιδιά που πολύ αγαπούσε.
Ειρήνη Ροφαέλα, Β3
Γεωργία Γαβριηλήδου, Β3
Μαριτίνα Μπάτσιου, Β3
Οι εντυπώσεις μας

 

Σχολιάστε

Top